Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego Górka Dariusz, Glinka Roksana, Gawroński Jarosław, Baran Michał – MST III gr. 1
Wstęp… Okres po wejściu Polski do UE był bardzo korzystny dla produkcji i przetwórstwa mięsa wieprzowego. W tym czasie sektor ten należał do najszybciej rozwijających się działów polskiej gospodarki żywnościowej. W ostatnim czasie, sytuacja uległa zmianie.
Trochę statystyki… Pogłowie trzody chlewnej w obecnej chwili wynosi ~14 mln sztuk, W tym liczba loch to 1,4 mln (10%), Spożycie wieprzowiny to 42 kg/osobę w 2008 roku, Średnia cena skupu żywca to 3,5-4,5 zł/kg.
Wzrost produkcji po wejściu do UE… Wzrost spożycia mięsa o 10 kg na osobę, Trzykrotny wzrost wartości eksportu sektora mięsnego (w 2008 2,5 mld euro), Wzrost wartości obrotów firm mięsnych o ponad 50%, Prawie dwukrotnie wyższa wartość inwestycji, Trzykrotny wzrost zysku firm mięsnych.
Spadek produkcji od 2008 roku… Z wieloletnich doświadczeń wynika, że chów trzody jest opłacalny, gdy relacja cen trzoda:żyto jest znacznie szersza niż 1:8. Od jesieni 2006 do jesieni 2008 potrafiła wynosić 1:5, a więc była dramatycznie niska. Kolejną sprawą był w ostatnich latach niski kurs euro (2004-2008).
Cena żywca wyrażona w kg żyta…
Wielkość pogłowia na przestrzeni lat…
Spadek pogłowia żywca…
Niski kurs euro…
Ceny skupu żywca rzeźnego…
Obecne ceny skupu…
Handel zagraniczny… W 2008 roku łączny eksport wieprzowiny wyniósł 399 tys. ton, import 514 tys. ton, zatem ujemne saldo ukształtowało się na poziomie 115 tys. ton.
Handel zagraniczny cd.
Handel zagraniczny cd.
Handel zagraniczny cd.
Handel zagraniczny – podsumowanie… W br. prawdopodobnie zmaleje zarówno import jak i eksport trzody i produktów wieprzowych. W kierunku ograniczania importu będzie działał słaby złoty, który powoduje, że mięso i tuczniki z Zachodu są drogie. Z kolei w kierunku zmniejszenia eksportu może działać ograniczenie zakresu refundacji eksportowych oraz oczekiwana niższa produkcja wieprzowiny. Z drugiej jednak strony słaby złoty powoduje, że eksport jest bardziej opłacalny, a polskie mięso bardziej konkurencyjne cenowo na zagranicznych rynkach. Ten czynnik w połączeniu z wciąż rosnącą produkcją drobiu, może oznaczać dalszy dynamiczny wzrost eksportu drobiu w 2009 roku.
Koniec… Dziękujemy za uwagę!