DIETETYCY ..…W AKCJI.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Zdrowie największą wartością człowieka” Opracowanie: Alicja Krawczyk
Advertisements

Grupa III – Dziennik pokładowy
ENGLISH AROUND THE WORLD
Alicja Suchorab Agnieszka Sajda
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
W poszukiwaniu ewolucji…
Co słychać Panie Darwinie?
Od pierwszego krzyku do …
Jak cało i zdrowo przyszedłem na świat
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
ANNE FRANK WebQuest dla uczniów klasy III gimnazjum
Czy należy bać się GMO?.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WebQuest wykonane w ramach projektu BelferOnLine
Światowy dzień żywności
Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
1.
Zadania związane z obliczaniem procentów
Czy zdrowo odżywiamy sie?
WebQuest dla klasy III szkoły podstawowej Wędrówka po Będzinie
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.
Wiem, co jem?! Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej
Projekt edukacyjny „ Żyj zdrowo”.
Opis działania programu ,,Zlicz kalorie”
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
JESTEŚ TYM CO JESZ Kuba Stoliński IVc.
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Podsumowanie realizacji programu „Trzymaj formę” w powiecie braniewskim roku szkolnym 2007/2008.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Znaczenie produktów zbożowych
Segreguję i Ziemię ratuję!
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Zdrowy styl życia.
WebQuest Jestem ptakiem
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Prezentacja dla klasy I gimnazjum
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
WebQuest Michał Polak Adam Glegoła Żaneta Koszczol Monika Świątek
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Przygotował: Kamil Smoliński klasa 3E
Dietetyk Zawód przyszłości .
„CZY WIESZ CO JESZ ?” WebQuest dla uczniów szkoły ponadgimnazjalnej autor: Gabriela Gurgul Edukacja zdrowotna w ramach wychowania fizycznego.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
BĄDŹ AKTYWNYY! TRZYMAJ FORME! Około 60% Polaków deklaruje, że modyfikacja diety to najczęściej wprowadzana przez nich zmiana. Jednak tym, co przemawia.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
« Szlachetne zdrowie-czy wiesz co jesz ? » WebQuest w ramach edukacji zdrowotnej Autor: Marta GAMBUTO.
WYPRAWY PO PRZYPRAWY Barbara Świątek.
Zapis prezentacji:

DIETETYCY ..…W AKCJI

ZAWARTOŚĆ PREZENTACJI Wprowadzenie Zadania Proces Źródła Ewaluacja Uwagi

WPROWADZENIE Zdrowe odżywianie nie jest już tylko modą ale stylem życia. Nasza dieta powinna być dostosowana do aktywności fizycznej, trybu życia, płci, wieku, ale przede wszystkim stanu zdrowia. Tu zaczyna się wasze zadanie! Przez jeden dzień jesteście dietetykami w poradni dietetycznej dla osób z różnymi dolegliwościami. Opracujcie dietę dla konkretnej osoby. Musicie skoncentrować się na poniższych zasadach: Co jeść nie przekraczając zalecanej normy kalorii – czyli ile jeść? Jak dopasować codzienny jadłospis do piramidy żywieniowej – czyli co jeść? W jaki sposób dostosować dietę do stanu zdrowia – czyli czego nie jeść?

ZADANIA Pracujecie w 4-osobowych zespołach. Na wykonanie zadania macie 4 tygodnie tj. do 28 maja br.. W międzyczasie możecie konsultować z nauczycielem. Zbieracie informacje, opracowujecie dane, czego efektem będzie prezentacja Power Point zawierająca: Obliczenie wskaźnika BMI Opracowanie ogólnych zaleceń dietetycznych uwzględniających chorobę danej osoby, jej tryb życia, wiek, płeć, czynnik BMI Opracowanie diety na jeden dzień (5 posiłków) dla wybranej osoby wg schematu: Śniadanie I Śniadanie II Obiad (2 dania) Podwieczorek Kolacja Długość trwania prezentacji nie powinna przekraczać ok. 8 minut. UWAGI Przy układaniu diety uwzględnijcie stan zdrowia, zapotrzebowanie kaloryczne zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania (piramida żywieniowa), BMI pacjenta.

PROCES W każdym zespole wybierzcie: LIDERA – koordynuje działania jest odpowiedzialny za przedstawienie prezentacji multimedialnej LEKARZ – określa zalecenia pod kątem stanu zdrowia pacjenta DIETETYK – przygotowuje dietę na jeden dzień uwzględniając zalecenia LEKARZA; oblicza BMI, oblicza kaloryczność pokarmów, określa dzienne zapotrzebowanie kaloryczne danego pacjenta. GRAFIK – opracowuje przygotowane dane, tworzy prezentację w POWER POINT Gotowe zadanie powinno zawierać : Wskaźnik BMI pacjenta Zalecenia dietetyczne dla danej osoby Dietę dla danego pacjenta z uwzględnieniem jej kaloryczności

ZADANIA DLA GRUP: OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY I: Tomek lat 25, waga 105 kg, wzrost 170 cm, choruje na cukrzycę od 5 lat, informatyk OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY II: Anna lat 65, waga 62 kg, wzrost 170 cm, choruje na osteoporozę, emerytka opiekująca się wnukami OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY III: Klaudia lat 28, waga 51 kg, wzrost 168 cm, jest alergikiem, nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, instruktorka fitness OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY IV: Michał lat 35, waga 71 kg, wzrost 165 cm, chory na wrzody żołądka, makler giełdowy.

ZADANIA DLA GRUP: OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY V: Kuba: lat 15, waga 65 kg, wzrost 170 cm, nadpobudliwy – ADHD, gimnazjalista, aktywnie trenuje piłkę nożną. OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY VI: Krysia lat 18, waga 55 kg, wzrost 165 cm, uczennica szkoły ponadgimnazjalnej, nie uprawia żadnej aktywności fizycznej. OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY VII: Anatol lat 45, waga 70 kg, wzrost 170 cm, urzędnik biurowy, dwa razy w tygodniu ćwiczy na siłowni. OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY VIII: Marek lat 50, waga 80 kg, wzrost 170 cm, pracownik fizyczny, cierpi na niewydolność nerek, nie uprawia żadnego sportu.

ŹRÓDŁA INTERNETOWE http://wiem.onet.pl/ http://encyklopedia.pwn.pl/ http://pl.wikipedia.org/wiki/ http://zdrowezywienie.w.interia.pl/zasady.htm http://www.twojadieta.info/artykul/bialko/ http://zdrowezywienie.w.interia.pl/tluszcze.htm http://zdrowezywienie.w.interia.pl/weglowodany.htm http://www.dieta.boo.pl/weglowodany.php

INNE ŹRÓDŁA Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? Biernat Jadwiga, Mikołajczak Jolanta, Wyka Joanna, wyd. MEDPHARM 2005 Żywienie w osteoporozie Zofia Wieczorek – Chełmińska, wyd. PZWL 2007 Kuchnia alergików Barbara Jakimowicz-Klein, wyd. ASTRUM 2006 Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego Zofia Wieczorek-Chełmińska, wyd. PZWL 2008 Dieta w ADHD Ewa Fidler, czasopismo VITALIA 24.03.2011

EWALUACJA Każda z wyżej wymienionych grup będzie miała wystawioną ocenę zgodnie z kryteriami zawartymi w tabeli. Taką samą ocenę otrzymają wszyscy uczniowie zespołu. Ważna jest ilość włożonej pracy, jak również ogólne wrażenie.  PUNKTACJA 0-3 niedostateczny 4-5 dopuszczający 6-8 dostateczny 9-11 dobry 12-14 bardzo dobry 15 celujący

Niepoprawnie obliczony wskaźnik BMI Wymagania Podstawowe PKT Rozszerzające Dopełniające Wykraczające TREŚĆ PREZENTACJI Wskaźnik BMI Zalecenia dietetyczne Dieta Brak wskaźnika BMI Brak zaleceń Brak diety Niepoprawnie obliczony wskaźnik BMI Niepoprawne zalecenia Nieoprawna dieta 1 Mały błąd w obliczeniach wskaźnika BMI Poprawne zalecenia Poprawna dieta bez uwzględnienia kaloryczności 2 Poprawnie obliczony wskaźnik BMI Poprawne szczegółowe zalecenia Poprawna dieta wg kaloryczności 3   STYL I FORMA PREZENTACJI W POWER POINT Brak prezentacji multimedialnej Mało ciekawa prezentacja Ciekawa prezentacja, dobry styl Bardzo ciekawa prezentacja, oryginalny styli interesujący sposób UMIEJĘTNOŚĆ WSPÓŁPRACY W GRUPIE I ZAANGAŻO-WANIE Brak współpracy, brak zaangażowania Praca indywidualna słabe zaangażowanie Dobra współpraca nierównomierne zaangażowanie Doskonała współpraca i zaangażowanie całej grupy

UWAGI Jesteście grupą, która lubi poznawać coś nowego. Dlatego mam nadzieję, że ta forma poznawania nowych informacji spodobała się Wam. Pamiętajcie nie sztuką jest tylko najeść się, ale sztuką jest tak jeść, aby czuć się zawsze zdrowo. Wykonując ten projekt poznaliście szczegółowo zagadnienia  związane z dopasowaniem diety do potrzeb organizmu. Myślę, że wnioski z tej lekcji mogą stać się przyczyną waszych nowych poszukiwań.