Aminy – właściwości fizyczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
I część 1.
Advertisements

CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 8.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Azot i fosfor – pierwiastki życia codziennego
Reakcje chemiczne Krystyna Sitko.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Spis treści: Charakterystyka grupy karboksylowej
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
WODA KRÓLEWSKA Zapraszam ;).
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
BUDOWA, PODZIAŁ I OTRZYMYWANIE KWASÓW
Kwasy nieorganiczne Opracowanie: Bożena S..
Halogenki alkilowe Halogenki alkilów-są to połączenia powstające w wyniku zamiany jednego lub kilku atomów wodoru odpowiednią liczbą atomu fluorowca.
Wprowadzenie-węglowodory aromatyczne
Mocznik Zastosowanie Nawóz sztuczny –w skład mocznika wchodzi ok..46.6%azotu a więc jako nawóz sztuczny przewyższa on zawartością azotu takie nawozy.
Alkohole Alkohole - są związkami o ogólnym wzorze R-OH, gdzie R jest dowolną podstawioną lub nie podstawioną grupą alkilową. Nazewnictwo alkoholi.
Chlorowcopochodne Centra reaktywne w halogenoalkanach.
Alkohole Typ wody.
Związki aromatyczne.
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Mieszanina a związki chemiczne
Sposoby łączenia się atomów w cząsteczki
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 7.
PRACOWNIA FIZYKOCHEMICZNYCH PODSTAW TECHNOLOGII CHEMICZNEJ
CHEMIA ORGANICZNA Wykład 2.
Agnieszka Jędrzejowska
Alkohole jednowodorotlenowe
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Powtórki chemiczne chemia organiczna
Fenole.
Estry kwasów karboksylowych
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Typy reakcji w chemii organicznej
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Aldehydy alifatyczne - budowa aldehydów,
Cykloalkany Budowa, Szereg homologiczny,
Reakcje estryfikacji i estry
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Dysocjacja jonowa, moc elektrolitu -Kwasy, zasady i sole wg Arrheniusa, -Kwasy i zasady wg teorii protonowej Br ӧ nsteda i Lowry`ego -Kwasy i zasady wg.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Reakcje związków organicznych – jednofunkcyjne pochodne węglowodorów
Pozostałe rodzaje wiązań
Zestawienie wiadomości wodorotlenkach
Biochemia.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Reakcje związków organicznych
Szybkość reakcji i rzędowość reakcji
związki wodoru z metalami - wodorki, związki wodoru z niemetalami
Aminy Budowa i klasyfikacja amin Nazewnictwo i izomeria amin
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Etery, wodoronadtlenki i nadtlenki
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Aldehydy i ketony.
Podstawowe typy reakcji organicznych Kwasy i zasady Lewisa
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Mechanizmy reakcji organicznych
Aminy aromatyczne (cz. I)
Fenole (cz. I) Struktura i nazewnictwo fenoli Właściwości fizyczne
Aminy aromatyczne (cz. II)
Aminy Budowa i klasyfikacja amin Nazewnictwo i izomeria amin
Zapis prezentacji:

Aminy – właściwości fizyczne Typ amoniaku 2o rzędowe 3o rzędowe 1o rzędowe

Aminy – właściwości fizyczne Możliwość tworzenia wiązań wodorowych pomiędzy cząsteczkami aminy 1o powoduje, że mają one wyższą temperaturę wrzenia od izomerycznych amin 2o i 3o rzędowych

Aminy – właściwości fizyczne Możliwość tworzenia wiązań wodorowych z wodą typu NH-O i N-HO powoduje, że rozpuszczalność w wodzie amin 1o jest lepsza od izomerycznych amin 2o i 3o rzędowych

Aminy – podział amin Aminy Alifatyczne Aromatyczne 1o rzędowe

dodatkowe centra reakcyjne, Aminy – właściwości chemiczne główne centrum reakcyjne, centrum nukleofilowe centrum reakcyjne, centrum nukleofilowe dodatkowe centra reakcyjne, centra nukleofilowe

Aminy – nazewnictwo Istnieją dwa sposoby nazewnictwa amin: 1. Grupę NH3 traktuje się jako wodorek macierzysty. Do atomu azotu dołączone są zatem podstawniki alkolowe lub arylowe 2. Do najdłuższego łańcucha dołączona jest funkcja aminowa, pozostałe grupy alkilowe (arylowe) przyłączone do atomu azotu traktuje się jako podstawniki, miejsce ich przyłączenia wskazuje się wielką literą N butyloamina, 1-aminobutan N-etylobutyloamina, N-etylo-1-aminobutan trietyloamina N,N-dietyloaminoetan

Aminy – nazewnictwo N-etylo-N-metylobutyloamina N-etylo-N-metylo-1-aminobutan N-etylo-2-metylobutyloamina N-etylo-2-metylo-1-aminobutan N-metylo-1,2-dimetylopropyloamina N-metylo-3-metylo-2-aminobutan N-izobutylo-N-metyloanilina

Aminy – metody syntezy X= halogen, siarczan, todylan Redukcja aromatycznych nitrozwiązków Aminy Io można otrzymać w jednoetapowej reakcji związku karbonylowego z mrówczanem amonu. Reakcja Leuckarta.

Aminy – właściwości chemiczne X=Cl, OR, OOCR. Reakcję przeprowadza się najczęściej w obecności aminy IIIo, celem usunięcia powstałego chlorowodoru lub kwasu. W reakcji powstają amidy R, R’ = H, alkil, aryl

Aminy – właściwości chemiczne amidy

Aminy – właściwości chemiczne Nietrwałe układy geminalne

Aminy – właściwości chemiczne Reakcje z kwasem azotowym(III) (azotawym) Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej 1o aminy alifatyczne Powstały karbokation ulega dalszym reakcjom 2o aminy alifatyczne N-nitrozoamina

Aminy – właściwości chemiczne, Reakcje z kwasem azotowym(III) (azotawym) Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej 3o aminy alifatyczne w reakcji z kwasem azotawym dają mieszaninę różnych produktów rozkładu, natomiast aminy aromatyczne ulegają reakcj C-nitrozowaniu w pozycji para. Jeżeli pozycja para jest zajęta to w pozycji orto. N-nitrozoamina chlorek benzenodiazoniowy

Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej Związki diazoniowe – wykorzystanie w syntezie Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej

Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej Związki diazoniowe – wykorzystanie w syntezie Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej

Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej Związki diazoniowe – synteza barwników Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej

Nitrozwiązki – właściwości fizyczne Nitrozwiązki posiadają duży moment dipolowy, dlatego odznaczają się wysoką temp. wrzenia.

Nitrozwiązki – metody syntezy Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej

Nitrozwiązki – metody syntezy Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej

Nitrozwiązki

Nitrozwiązki - redukcja

Nitrozwiązki - redukcja