Aminy – właściwości fizyczne Typ amoniaku 2o rzędowe 3o rzędowe 1o rzędowe
Aminy – właściwości fizyczne Możliwość tworzenia wiązań wodorowych pomiędzy cząsteczkami aminy 1o powoduje, że mają one wyższą temperaturę wrzenia od izomerycznych amin 2o i 3o rzędowych
Aminy – właściwości fizyczne Możliwość tworzenia wiązań wodorowych z wodą typu NH-O i N-HO powoduje, że rozpuszczalność w wodzie amin 1o jest lepsza od izomerycznych amin 2o i 3o rzędowych
Aminy – podział amin Aminy Alifatyczne Aromatyczne 1o rzędowe
dodatkowe centra reakcyjne, Aminy – właściwości chemiczne główne centrum reakcyjne, centrum nukleofilowe centrum reakcyjne, centrum nukleofilowe dodatkowe centra reakcyjne, centra nukleofilowe
Aminy – nazewnictwo Istnieją dwa sposoby nazewnictwa amin: 1. Grupę NH3 traktuje się jako wodorek macierzysty. Do atomu azotu dołączone są zatem podstawniki alkolowe lub arylowe 2. Do najdłuższego łańcucha dołączona jest funkcja aminowa, pozostałe grupy alkilowe (arylowe) przyłączone do atomu azotu traktuje się jako podstawniki, miejsce ich przyłączenia wskazuje się wielką literą N butyloamina, 1-aminobutan N-etylobutyloamina, N-etylo-1-aminobutan trietyloamina N,N-dietyloaminoetan
Aminy – nazewnictwo N-etylo-N-metylobutyloamina N-etylo-N-metylo-1-aminobutan N-etylo-2-metylobutyloamina N-etylo-2-metylo-1-aminobutan N-metylo-1,2-dimetylopropyloamina N-metylo-3-metylo-2-aminobutan N-izobutylo-N-metyloanilina
Aminy – metody syntezy X= halogen, siarczan, todylan Redukcja aromatycznych nitrozwiązków Aminy Io można otrzymać w jednoetapowej reakcji związku karbonylowego z mrówczanem amonu. Reakcja Leuckarta.
Aminy – właściwości chemiczne X=Cl, OR, OOCR. Reakcję przeprowadza się najczęściej w obecności aminy IIIo, celem usunięcia powstałego chlorowodoru lub kwasu. W reakcji powstają amidy R, R’ = H, alkil, aryl
Aminy – właściwości chemiczne amidy
Aminy – właściwości chemiczne Nietrwałe układy geminalne
Aminy – właściwości chemiczne Reakcje z kwasem azotowym(III) (azotawym) Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej 1o aminy alifatyczne Powstały karbokation ulega dalszym reakcjom 2o aminy alifatyczne N-nitrozoamina
Aminy – właściwości chemiczne, Reakcje z kwasem azotowym(III) (azotawym) Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej 3o aminy alifatyczne w reakcji z kwasem azotawym dają mieszaninę różnych produktów rozkładu, natomiast aminy aromatyczne ulegają reakcj C-nitrozowaniu w pozycji para. Jeżeli pozycja para jest zajęta to w pozycji orto. N-nitrozoamina chlorek benzenodiazoniowy
Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej Związki diazoniowe – wykorzystanie w syntezie Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej
Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej Związki diazoniowe – wykorzystanie w syntezie Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej
Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej Związki diazoniowe – synteza barwników Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej
Nitrozwiązki – właściwości fizyczne Nitrozwiązki posiadają duży moment dipolowy, dlatego odznaczają się wysoką temp. wrzenia.
Nitrozwiązki – metody syntezy Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej
Nitrozwiązki – metody syntezy Dla chętnych – nie obowiązuje w szkole średniej
Nitrozwiązki
Nitrozwiązki - redukcja
Nitrozwiązki - redukcja