Jakość produktów ekologicznych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
Autorki : Izabella Trzcinka i Zuzanna Burzyńska
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Zakład mięsny „Suchan” został założony w 1992 roku i od początku swojej działalności przywiązuje ogromną wagę do jakości oferowanych wyrobów, w celu jak.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Tradycyjne Greckie Produkty
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Jakość żywności w Polsce
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH
ROLNICTWO EKOLOGICZNE - POLSKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
ABC – zdrowego odżywiania
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Racjonalne Odżywianie
Zapraszam na prezentację
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Technik żywienia i usług gastronomicznych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Konkurencyjność polskich specjalności żywnościowych
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
dr hab. inż. Józef Kania, prof. UR Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Śniadanie daje moc !!.
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
Warszawa, 9 kwietnia 2010 Prawo Europejskie i prawo polskie, relacje Polska–UE. Polityka zrównoważonego rozwoju.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Rolniczy handel detaliczny
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Żywność ekologiczna.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
ABC – zdrowego odżywiania
Rolnictwo ekologiczne
Zapis prezentacji:

Jakość produktów ekologicznych

Jak produkowana jest żywność ekologiczna Nie używa się nawozów sztucznych Nie stosuje syntetycznych środków ochrony roślin Rolnik ekologiczny chroni środowisko naturalne- produkuje w harmonii z przyrodą Zwierzęta są hodowane w systemie półwolnościowym Nie stosuje się w produkcji wspomagaczy tuczu – hormonów i antybiotyków Proces produkcji i sprzedaż jest pod kontrolą dwóch niezależnych inspekcji

Some chemicals that we have released into the environment have the ability to interfere with hormones, some of the basic signalling molecules in our bodies. The effects cannot be predicted by simply looking at the shape of the molecule, although that can raise suspicions. Nonylphenol turns out to be a weak oestrogen.

Porównanie pozostałości pestycydów w płodach rolnych z różnych typów systemów produkcji rolniczej w różnych krajach[Rembiałkowska 2008] Rolnictwo ekologiczne Rolnictwo integrowane Rolnictwo konwencjo-nalne Kraj % prób z pozostałoś-ciami % prób z pozostałościami USA1 1994-1999 23 47 73 Szwecja2 2002-2003 3 11 44 Polska3 2004 50 Belgia4 12 brak danych 49 1 USDA (Baker et al. 2002) 2 Monitoring narodowy w żywności pochodzenia roślinnego 2003 3 Urzędowa kontrola krajowej żywności pochodzenia roślinnego 2005 4 FSCA – FAVY 2001; badania wielkoskalowe 1995 – 2001

Motywy zakupu produktów ekologicznych Większa wartość zdrowotna „Spożywanie żywności produkowanej metodami ekologicznymi jest najtańszą formą profilaktyki zdrowotnej …”

Motywy zakupu produktów ekologicznych Świadomy wybór konsumenta – wspieranie w ten sposób różnych form ochrony przyrody Ponad połowa konsumentów w krajach skandynawskich ten motyw uznała za najważniejszy bodziec do zakupu żywności ekologicznej

Wyróżniki produktów ekologicznych Jakość Sposób produkcji Kontrola i znakowanie Zielononóżka kuropatwiana

Chów przemysłowy czas tuczu 140-150 dni podatność na stres wysoka żywienie skoncentrowanymi paszami przemysłowymi – opartymi na białku sojowym często GMO wysoka wydajność rzeźna wspomaganie tuczu wbp linia 990 pbz

Stare rasy czas tuczu 300 dni żywienie paszami gospodarskimi, w tym zielonkami systemy półwolnościowe odporność na stres profilaktyka zdrowotna Złotnicka pstra Puławska

W przetwórstwie Bez chemicznych konserwantów (tylko sól peklująca i witamina C) Bez sztucznych wypełniaczy (fosforany*, kleik sojowy np.”Wyroby wędlinopobne” * powoduje to zakłócenie równowagi między wapniem a fosforanami i źle wpływa na proces budowy kości; zbyt duże stężenie konserwujących fosforanów zaburza wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego

Oto przykłady receptur wyrobów produkowanych przez współczesne zakłady mięsne S z y n k a   w i e p r z o w a  Mięso wieprzowe kl. I                                                80,00 kg   Mięso wieprzowe kl. III                                              20,00 kg   Polifosforan                                                                0,45 kg   Karagen                                                                     1,00 kg   Cukier                                                                        0,80 kg   Izolat białka sojowego (SUPRO 595, IPSO MRd)        3,00 kg   Mąka ziemniaczana                                                       1,00 kg   Askorbinian sodu                                                          0,10 kg   Przyprawy                                                                    0,20 kg  Glutaminian sodu                                                           0,20 kg  Woda                                                                          80,00 kg 

Oto przykłady receptur wyrobów produkowanych przez czołowe polskie zakłady mięsne

OGŁOSZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 14 września 2006 roku w sprawie wniosków o rejestrację nazw „Kiełbasa jałowcowa” jako gwarantowana tradycyjna specjalność Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 „Kiełbasa jałowcowa” (Nr: 11/2006/GTS 4. Metoda produkcji: Składniki: Surowce mięsne (na 100 kg produktu) - mięso wieprzowe kl. I o zawartości tłuszczu do 15 % – 20 kg - mięso wieprzowe kl. IIA o zawartości tłuszczu do 20 % – 50 kg - mięso wieprzowe kl. III – mięso ścięgniste o zawartości tłuszczu do 25 % – 20 kg - tłuszcz drobny twardy – 10 kg Dodatki (na 100 kg produktu) - pieprz naturalny – 0,17 kg - jałowiec – 0,12 kg - cukier – 0,20 kg

„Kiełbasa jałowcowa” jako gwarantowana tradycyjna specjalność

Różnice Ekologiczna zupa – krem z pieczarek Konwencjonalny zupa – krem z pieczarek (zupa w proszku) Herkömmliche Champignoncreme Suppe Ekologiczna zupa – krem z pieczarek (zupa w proszku) Öko-Champignoncreme Suppe Składniki: Odtłuszczone mleko w proszku, Mąka pszenna, Olej roślinny (utwardzony) Modyfikowana mąka ziemniaczana1, Ekstrat z pieczarek Sól jodowana Substancje wzmacniające smak: glutaminian sodu1 (E 621), Pieczarki Champignons Przetwory mleczno-białkowy, Przyprawy i zioła, Aromat Regulator kwasowości Kwasek cytrynowy (E 330) Mleko pełnotłuste w proszku2, Mąka orkiszna, jęczmienna i owsiana pełnoziarnista2, Sól morska, Mąka ziemniaczana2, Pieczarki2, Miso2 (przyprawy na bazie soji, jęczmienia i ryżu) Borowiki w proszku2, Cebula2, Przyprawy i zioła2 Źródło: NRW-Bro-schüre zur EU-Öko-Verordnung (1. Auflage, 2001):

Mleko ekologiczne w niemiec

OBSŁUGA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO Ministerstwo Rolnictwa Nadzór nad systemem rolnictwa ekologicznego – wspieranie rozwoju Nadzór nad systemem rolnictwa ekologicznego Wydawanie upoważnień Nadzór nad systemem rolnictwa ekologicznego CDR Brwinów O/Radom Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu Polskie Centrum Akredytacji Koordynacja Kontrola i akredytacja Ośrodki Doradztwa Rolniczego (16) Jednostki certyfikujące (11) Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Kwalifikowanie środków produkcji Kontrola jednostek certyfikujących oraz producentów (rolników) Kontrola i certyfikacja Doradztwo dla rolnictwa ekologicznego Rolnik

Domowy ser parzony z kminkiem Produkty tradycyjne – z jakich surowców? Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły Ser Koryciński "Swojski" Baba z chleba żytniego Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha Domowy ser parzony z kminkiem Powidła krzeszowskie

Obrót żywnością ekologiczną -35mld -Polsce ok. 500mln.zł.(udział w rynku-0,5%) W Niemczech prawie -15% W rejonie Norymbergii udział żywności ekologicznej -25%; -uruchamiane są specjalne programy wsparcia ekolog. do zbiorowego żywienia(dofinansowanie szpitali, stołówek)