Jakość produktów ekologicznych
Jak produkowana jest żywność ekologiczna Nie używa się nawozów sztucznych Nie stosuje syntetycznych środków ochrony roślin Rolnik ekologiczny chroni środowisko naturalne- produkuje w harmonii z przyrodą Zwierzęta są hodowane w systemie półwolnościowym Nie stosuje się w produkcji wspomagaczy tuczu – hormonów i antybiotyków Proces produkcji i sprzedaż jest pod kontrolą dwóch niezależnych inspekcji
Some chemicals that we have released into the environment have the ability to interfere with hormones, some of the basic signalling molecules in our bodies. The effects cannot be predicted by simply looking at the shape of the molecule, although that can raise suspicions. Nonylphenol turns out to be a weak oestrogen.
Porównanie pozostałości pestycydów w płodach rolnych z różnych typów systemów produkcji rolniczej w różnych krajach[Rembiałkowska 2008] Rolnictwo ekologiczne Rolnictwo integrowane Rolnictwo konwencjo-nalne Kraj % prób z pozostałoś-ciami % prób z pozostałościami USA1 1994-1999 23 47 73 Szwecja2 2002-2003 3 11 44 Polska3 2004 50 Belgia4 12 brak danych 49 1 USDA (Baker et al. 2002) 2 Monitoring narodowy w żywności pochodzenia roślinnego 2003 3 Urzędowa kontrola krajowej żywności pochodzenia roślinnego 2005 4 FSCA – FAVY 2001; badania wielkoskalowe 1995 – 2001
Motywy zakupu produktów ekologicznych Większa wartość zdrowotna „Spożywanie żywności produkowanej metodami ekologicznymi jest najtańszą formą profilaktyki zdrowotnej …”
Motywy zakupu produktów ekologicznych Świadomy wybór konsumenta – wspieranie w ten sposób różnych form ochrony przyrody Ponad połowa konsumentów w krajach skandynawskich ten motyw uznała za najważniejszy bodziec do zakupu żywności ekologicznej
Wyróżniki produktów ekologicznych Jakość Sposób produkcji Kontrola i znakowanie Zielononóżka kuropatwiana
Chów przemysłowy czas tuczu 140-150 dni podatność na stres wysoka żywienie skoncentrowanymi paszami przemysłowymi – opartymi na białku sojowym często GMO wysoka wydajność rzeźna wspomaganie tuczu wbp linia 990 pbz
Stare rasy czas tuczu 300 dni żywienie paszami gospodarskimi, w tym zielonkami systemy półwolnościowe odporność na stres profilaktyka zdrowotna Złotnicka pstra Puławska
W przetwórstwie Bez chemicznych konserwantów (tylko sól peklująca i witamina C) Bez sztucznych wypełniaczy (fosforany*, kleik sojowy np.”Wyroby wędlinopobne” * powoduje to zakłócenie równowagi między wapniem a fosforanami i źle wpływa na proces budowy kości; zbyt duże stężenie konserwujących fosforanów zaburza wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego
Oto przykłady receptur wyrobów produkowanych przez współczesne zakłady mięsne S z y n k a w i e p r z o w a Mięso wieprzowe kl. I 80,00 kg Mięso wieprzowe kl. III 20,00 kg Polifosforan 0,45 kg Karagen 1,00 kg Cukier 0,80 kg Izolat białka sojowego (SUPRO 595, IPSO MRd) 3,00 kg Mąka ziemniaczana 1,00 kg Askorbinian sodu 0,10 kg Przyprawy 0,20 kg Glutaminian sodu 0,20 kg Woda 80,00 kg
Oto przykłady receptur wyrobów produkowanych przez czołowe polskie zakłady mięsne
OGŁOSZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 14 września 2006 roku w sprawie wniosków o rejestrację nazw „Kiełbasa jałowcowa” jako gwarantowana tradycyjna specjalność Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 „Kiełbasa jałowcowa” (Nr: 11/2006/GTS 4. Metoda produkcji: Składniki: Surowce mięsne (na 100 kg produktu) - mięso wieprzowe kl. I o zawartości tłuszczu do 15 % – 20 kg - mięso wieprzowe kl. IIA o zawartości tłuszczu do 20 % – 50 kg - mięso wieprzowe kl. III – mięso ścięgniste o zawartości tłuszczu do 25 % – 20 kg - tłuszcz drobny twardy – 10 kg Dodatki (na 100 kg produktu) - pieprz naturalny – 0,17 kg - jałowiec – 0,12 kg - cukier – 0,20 kg
„Kiełbasa jałowcowa” jako gwarantowana tradycyjna specjalność
Różnice Ekologiczna zupa – krem z pieczarek Konwencjonalny zupa – krem z pieczarek (zupa w proszku) Herkömmliche Champignoncreme Suppe Ekologiczna zupa – krem z pieczarek (zupa w proszku) Öko-Champignoncreme Suppe Składniki: Odtłuszczone mleko w proszku, Mąka pszenna, Olej roślinny (utwardzony) Modyfikowana mąka ziemniaczana1, Ekstrat z pieczarek Sól jodowana Substancje wzmacniające smak: glutaminian sodu1 (E 621), Pieczarki Champignons Przetwory mleczno-białkowy, Przyprawy i zioła, Aromat Regulator kwasowości Kwasek cytrynowy (E 330) Mleko pełnotłuste w proszku2, Mąka orkiszna, jęczmienna i owsiana pełnoziarnista2, Sól morska, Mąka ziemniaczana2, Pieczarki2, Miso2 (przyprawy na bazie soji, jęczmienia i ryżu) Borowiki w proszku2, Cebula2, Przyprawy i zioła2 Źródło: NRW-Bro-schüre zur EU-Öko-Verordnung (1. Auflage, 2001):
Mleko ekologiczne w niemiec
OBSŁUGA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO Ministerstwo Rolnictwa Nadzór nad systemem rolnictwa ekologicznego – wspieranie rozwoju Nadzór nad systemem rolnictwa ekologicznego Wydawanie upoważnień Nadzór nad systemem rolnictwa ekologicznego CDR Brwinów O/Radom Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu Polskie Centrum Akredytacji Koordynacja Kontrola i akredytacja Ośrodki Doradztwa Rolniczego (16) Jednostki certyfikujące (11) Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Kwalifikowanie środków produkcji Kontrola jednostek certyfikujących oraz producentów (rolników) Kontrola i certyfikacja Doradztwo dla rolnictwa ekologicznego Rolnik
Domowy ser parzony z kminkiem Produkty tradycyjne – z jakich surowców? Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły Ser Koryciński "Swojski" Baba z chleba żytniego Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha Domowy ser parzony z kminkiem Powidła krzeszowskie
Obrót żywnością ekologiczną -35mld -Polsce ok. 500mln.zł.(udział w rynku-0,5%) W Niemczech prawie -15% W rejonie Norymbergii udział żywności ekologicznej -25%; -uruchamiane są specjalne programy wsparcia ekolog. do zbiorowego żywienia(dofinansowanie szpitali, stołówek)