Indeks glikemiczny.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Zdrowe żywienie Tomasz Gradys Kl.2a.
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA
Analiza współzależności
Wpływ systemu rachunku kosztów na wynik finansowy
Funkcje składników pokarmowych
Czy wiesz co jesz?.
Skutki złego odżywiania.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
No to Zaczynamy…. No to Zaczynamy… Co to jest indeks glikemiczny?? Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Skutki głodu i niedożywienia
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
POLACY a problemy z masą ciała
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zdrowo się odżywiam, Dobrze wypoczywam !.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zdrowy styl życia.
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
BEZ ŚNIADANIA NIE MA NAUCZANIA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Bez białka nie ma ciałka!.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dekalog zdrowego żywienia.
Zdrowy tryb życia.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
WYNIKI SKANOWANIA I ICH ZMIENNOŚĆ. WYNIK SCS (SKIN CAROTENOID SCORE)
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ŚNIADANIE - ENERGIA NA CAŁY DZIEŃ Wszystko o śniadaniu i o jego wartościach. Igor Krzywicki VD.
Analiza dynamiki „Człowiek – najlepsza inwestycja”
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdwinie.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Najważniejszy posiłek dnia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny określa, jak spożywane produkty żywnościowe wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi Jeżeli produkty węglowodanowe są trawione szybko w przewodzie pokarmowym mają wysoki indeks glikemiczny. Jeżeli spożywane produkty są trawione bardzo wolno – wtedy wolno uwalniają cukier do krwi. Indeks glikemiczny w tym przypadku jest niski.

Skąd tak duże zainteresowanie IG w dzisiejszych czasach ? Rozpoczęto poszukiwania mające na celu ukazanie zależności między sposobem odżywiania a otyłością. Przeprowadzono szereg badań mających na celu ocenę wpływu różnych pokarmów węglowodanowych na poziom cukru we krwi. W 1976 roku opracowano metodę mierzenia indeksu glikemicznego. Do czasu powstania indeksu glikemicznego istniało rozróżnienie na cukry proste i złożone – podziału tego dokonywano na podstawie budowy chemicznej węglowodanu. Podział ten nie określał jednak jak zachowują się poszczególne węglowodany w organizmie. Panowało przekonanie że cukry proste są... cukry złożone są.. Po wielu badaniach na setkach produktów sklasyfikowano produkty według możliwości podwyższenia poziomu cukru we krwi co określa indeks glikemiczny. Powolne przyswajanie cukru jak i również stopniowy spadek cukru we krwi jest to czynniki, które mają duży wpływ na ilość wydzielanej insuliny.

Największy wzrost poziomu cukry we krwi powoduje glukoza Największy wzrost poziomu cukry we krwi powoduje glukoza. Wszystkie inne produkty powodują mniejszy wzrost w porównaniu do glukozy. Dlatego też glukoza stała się produktem referencyjnym i oznaczono ją na tabeli IG jako 100. Produkty o niskim indeksie glikemicznym do 55 Produkty o średnim indeksie glikemicznym 55-70 Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powyżej 70

Jak sie oblicza indeks glikemiczny danego produktu ? Danej osobie podaje się produkt o odpowiedniej wadze, tak aby zawartość węglowodanów wyniosła 50gram. W przypadku ziemniaków będzie to około 250gram (odpowiednik 50gram węglowodanów). Po zjedzeniu, co 15minut przez pierwszą godzinę a następnie co 30minut pobiera się krew i bada poziom cukru we krwi. Wyniki nanosi się na wykres obrazujący poziom cukru zależny od czasu. Następnie oblicza sie powierzchnię pod krzywą i porównuje z wynikami produktu referencyjnego (glukoza)‏

Porównanie produktu referencyjnego i spaghetti

Takich porównań przeprowadzono kilkaset tworząc w ten sposób tabelę indeksu glikemicznego. Odkryto przy tym, że podział na węglowodany proste i złożone nie zawsze oznacza, że dany węglowodan będzie wchłaniany przez organizm szybko lub wolno.

Skąd się biorą różnice IG różnych produktów Skąd się biorą różnice IG różnych produktów ? Jak już wspomniałem wcześniej, rozwój technologii spowodował, że zaczęliśmy spożywać gorsze gatunkowo produkty żywnościowe, pozbawione często substancji mających istotny wpływ na wchłanialność.

Najważniejsze czynniki odpowiadające za róznice w IG Stopień galaretowacenia substancji skrobiowej. Osłona produktu. Stosunek amylozy do amylopektyny. Obecność błonnika. Inne (obecność substancji chemicznych, tłuszczu, białka itd)‏.

Podsumowanie IG jest czynnikiem który ułatwia wybieranie produktu bezpiecznego pod względem wpływu na poziom cukru we krwi. IG wykorzystywany jest w planowaniu sposobu odżywiania osób chorych na cukrzyce. Używany również w przypadku osób chcących zredukować ilość lipidów podskórnych oraz w sporcie wyczynowym. Posługiwanie się IG pomaga więc kontrolować poziom cukru we krwi.