Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
I część 1.
Advertisements

Informacja o stanie bezpieczeństwa i porządku publicznego za rok 2008 w powiecie nidzickim Nidzica, r.
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu do Unii Europejskiej
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
Aktualizacja Regionalnej Strategii Innowacji dla Mazowsza i określenie inteligentnej specjalizacji regionu – stan prac Małgorzata Rudnicka Wydział Innowacyjności.
University of California
Przepisy prawa dotyczące żywności
Elektrotechnika Test z laboratorium
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Energetyczne wykorzystanie biomasy pochodzenia rolniczego
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
UNIA EUROPEJSKA FUNDUSZ SPÓJNOŚCI EUROPEJSKI FUNDUSZ ROZWOJU REGIONALNEGO 12 stycznia Ministerstwo Środowiska.
DREWNO W GOSPODARCE UE I POLSKI
Polska branża spożywcza wobec globalnego kryzysu surowcowego – przetrwać czy wygrać KATOWICE, Andrzej Butra – Podsekretarz Stanu.
I KONGRES NAUK ROLNICZYCH NAUKA – PRAKTYCE WIEDZA A INNOWACYJNOŚĆ GOSPODARKI prof. dr hab. Walenty Poczta Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Prof. dr hab.. Małgorzata – Piasecka Szkoła Główna Handlowa Warszawa
1 OPINIA WOJEWODY DOLNOŚLĄSKIEGO w sprawie zgodności Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego z celami Strategii Rozwoju Kraju 2007.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej Analiza wyników IV i V edycji Michał M. Stępień
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
TRENDY PRZYSZŁOŚCI DLA POLSKI do roku PEST: polityka, ekonomia, socjologia, technologie. SEMINARIUM INE PAN Warszawa INSTYTUT NAUK EKONOMICZNYCH.
Jakość żywności w Polsce
Jak ocenić i sklasyfikować paliwa stałe wytworzone z biomasy ?
Światowy dzień żywności
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
PROPOZYCJE MEXX JESIEŃ NOWA KOLEKCJA Ceny od 40zł.
1. Pomyśl sobie liczbę dwucyfrową (Na przykład: 62)
Analiza matury 2013 Opracowała Bernardeta Wójtowicz.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Technik żywienia i usług gastronomicznych
SYTUACJA NA RYNKU PTRZETWORZONYCH OWOCÓW I WARZYW
EGZAMINU GIMNAZJALNEGO 2013
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
ENERGIA Z ODPADÓW Ryszard Bęben, Zdzisław Iwański lutego 2014r.
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Zagadnienia.
Warmia i Mazury.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Perspektywy funkcjonowania ANR i stan zagospodarowania Zasobu WRSP
NA INWESTYCJE W MLECZARSTWIE
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa FEAD Kwota środków finansowych przeznaczonych na realizację Podprogramu 2014 Kwota ogółem ok zł.
Częstochowa r., Mikołów r.
Program warsztatów w Leśnicy
1 Używanie alkoholu i narkotyków przez młodzież szkolną w województwie opolskim w 2007 r. Na podstawie badań przeprowadzonych przez PBS DGA (w pełni porównywalnych.
ZAWÓD: CUKIERNIK Produkuje i dekoruje wyroby ciastkarskie i cukiernicze, np. ciasta, torty, lody, pieczywo cukiernicze.
Elementy geometryczne i relacje
LO ŁobżenicaWojewództwoPowiat pilski 2011r.75,81%75,29%65,1% 2012r.92,98%80,19%72,26% 2013r.89,29%80,49%74,37% 2014r.76,47%69,89%63,58% ZDAWALNOŚĆ.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Znaczenie wody w życiu człowieka
Biotechnolog.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
„SAPARD - Programowanie i realizacja”
Zapis prezentacji:

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Dyrektor Roman A. Grzybowski

Kierunki rozwoju przemysłu rolno-spożywczego i biotechnologii żywności

Rolnictwo w UE i w Polsce Polskie zakłady przetwórstwa spożywczego Innowacyjność Rola Państwa w nadzorze nad produkcją Spożycie artykułów żywnościowych w Polsce

Spożycie artykułów żywnościowych w Polsce Produkty zbożowe Jednostka 2007 r. 2013 r. Pieczywo kg/ osobę 72 70 Wyroby ciastkarskie kg/ osobę 8 10 Produkty owocowo-warzywne Owoce kg/ osobę 8,9 14,0 Warzywa kg/ osobę 17 21 Produkty mięsne i tłuszczowe Mięso kg/ osobę 77,5 80,0 Tłuszcze roślinne kg/osobę 20,7 24,0 Mleko l/osobę 245 268 Cukier kg/osobę 18 17 Napoje Bezalkoholowe l/osobę 160 197 Alkoholowe Wina l/osobę 10 12 Piwo l/osobę 90 95 Spirytusowe l/osobę 2,4 2,65

Perspektywy produkcji żywności Odpady i produkty uboczne Biopaliwa Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO).

Dziękuję za uwagę