Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Dyrektor Roman A. Grzybowski
Kierunki rozwoju przemysłu rolno-spożywczego i biotechnologii żywności
Rolnictwo w UE i w Polsce Polskie zakłady przetwórstwa spożywczego Innowacyjność Rola Państwa w nadzorze nad produkcją Spożycie artykułów żywnościowych w Polsce
Spożycie artykułów żywnościowych w Polsce Produkty zbożowe Jednostka 2007 r. 2013 r. Pieczywo kg/ osobę 72 70 Wyroby ciastkarskie kg/ osobę 8 10 Produkty owocowo-warzywne Owoce kg/ osobę 8,9 14,0 Warzywa kg/ osobę 17 21 Produkty mięsne i tłuszczowe Mięso kg/ osobę 77,5 80,0 Tłuszcze roślinne kg/osobę 20,7 24,0 Mleko l/osobę 245 268 Cukier kg/osobę 18 17 Napoje Bezalkoholowe l/osobę 160 197 Alkoholowe Wina l/osobę 10 12 Piwo l/osobę 90 95 Spirytusowe l/osobę 2,4 2,65
Perspektywy produkcji żywności Odpady i produkty uboczne Biopaliwa Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO).
Dziękuję za uwagę