Światowe rybołówstwo i akwakultura Połowy morskie są prowadzone głównie w rejonach szelfu i stoku kontynentalnego. Połowy pelagiczne z tych obszarów stanowią 64%, natomiast denne 32% wielkości całkowitych połowów. Z otwartego oceanu pozyskuje się tylko 4% ogólnej masy wyławianych na świecie organizmów.
Wielkość polskich połowów w 2003r w tonach (5 najważniejszych gatunków)
10 najbardziej eksploatowanych gatunków ryb na świecie w 2002 roku
Główne narzędzia połowu wykorzystywane w rybołówstwie morskim Sznury i narzędzia usidlające, jak nety, wykorzystywane są głównie w strefie przybrzeżnej Takle (sznury z długimi wędami) używane są do połowu ryb drapieżnych występujących w toni wodnej (tuńczyki, marliny) Okrężnice - wykorzystywane są do połowu ryb pelagicznych, występujących stadnie (śledź, tuńczyk) Połów ryb bytujących przy dnie odbywa się głównie za pomocą włoków dennych
W ostatnich dekadach nastąpił gwałtowny rozkwit akwakultury W ostatnich dekadach nastąpił gwałtowny rozkwit akwakultury. Możliwe, że wciągu następnych lat masa organizmów wodnych pozyskiwanych w ten sposób będzie porównywalna z wielkością światowych połowów, a nawet ją przekroczy Podstawowym produktem akwakultury są ryby słodkowodne, a także mięczaki oraz glony
Hodowle organizmów w wodach słodkich opierają się głównie na rybach Hodowle organizmów w wodach słodkich opierają się głównie na rybach. W akwakulturze wód słonawych duże znaczenie mają zarówno ryby jak i skorupiaki. W wodach morskich hoduje się przede wszystkim mięczaki oraz glony Akwakultura, jako narzędzie do pozyskiwania organizmów wodnych, jest wykorzystywana na szeroką skalę głównie w Azji i Oceanii
Zagrożenia wynikające z akwakultury na przykładzie hodowli ryb