Maria Leokajtis wojewódzki koordynator programu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

„Odświeżamy Nasze Miasta” TOB3CIT (Tobacco Free Cities)
Pilotażowy Program Profilaktyki Zakażeń HCV
PROGRAM EDUKACYJNY „Trzymaj formę!”
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
„Choroby zakaźne nie znają granic pomiędzy państwami i kontynentami”
ORGANY I INSTYTUCJE WŁAŚCIWE W SPRAWACH EPIDEMII, EPIZOOTI I EPIFITOZ
Szczepienia przeciw grypie
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Radomiu
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Sekcja Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej
Joanna Skowron Kierownik Projektu Główny Inspektorat Sanitarny
Profilaktyka HIV/ AIDS w działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej
„Zęby myj, radośnie żyj”
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Projekt „Zapobieganie zakażeniom HCV”
PREZENTACJA, PARTNERZY WSPIERAJĄCY PKD W OLSZTYNIE
EPIDEMIOLOGIA ZAKAŻEŃ HIV/AIDS
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Ramowe założenia realizacji programu pt.
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
PROGRAM PROFILAKTYKI PALENIA TYTONIU DLA UCZNIÓW STARSZYCH KLAS SZKÓŁ PODSTAWOWYCH I GIMNAZJÓW ZNAJDŹ WŁAŚCIWE ROZWIĄZANIE.
Dorota Gibała Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Zatrzymaj grypę – zacznij od siebie
NADZÓR SANITARNO EPIDEMIOLOGICZNY
Departament Higieny Środowiska
Podsumowanie dyskusji w grupach i wnioski
Zdarzenia niepożądane w praktyce pielęgniarki anestezjologicznej i intensywnej opieki. Szukanie winnych czy rozwiązań? Anna Zdun Warszawa
Stan zdrowia, warunki życia i rozwoju dzieci i młodzieży w Polsce
ABCzapobieganiaHIV/AIDS Wałbrzych, grudzień 2005 r.
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
OGÓLNOPOLSKA KAMPANIA SPOŁECZNA Z OKAZJI ŚWIATOWEGO DNIA BEZ TYTONIU
Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego Lubuska Strategia Ochrony Zdrowia na lata 2010 – 2013.
Założenia programu edukacyjnego
Analiza ekspozycji zawodowych w szpitalu św
ABC wirusowego zapalenia wątroby
1 HCV można pokonać – program szkoleń dla pracowników medycznych województw: kujawsko-pomorskiego, małopolskiego, mazowieckiego, opolskiego i wielkopolskiego.
Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Białymstoku
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Jak zapobiegać grypie ? Dr n. med. Hanna Czajka Poradnia Szczepień dla Dzieci z Grup Wysokiego Ryzyka - Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy.
Przestrzeganie przepisów bhp,
PROGRAM ZAPOBIEGANIA WŚCIELIŹNIE Podsumowanie realizacji w 2006 r.
„Kleszcz mały czy duży – nic dobrego nie wróży”
PROGRAM ZAPOBIEGANIA ZARAŻENIOM PASOŻYTNICZYM PRZEWODU POKARMOWEGO W WOJ.WARMIŃSKO-MAZURSKIM st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział.
„Trzymaj Formę!” - dofinansowanie projektów -
Czym jest zdrowie?.
Informacje dla lekarzy POZ dotyczące postępowania z pacjentem podejrzanym o zakażenie wirusem EBOLA Dr n. med. Agnieszka Muszyńska Konsultant wojewódzki.
Realizacja programu „Znajdź właściwe rozwiązanie” w roku szkolnym 2012/2013 na terenie powiatu krapkowickiego mgr Joanna Pawlak Sekcja Promocji Zdrowia.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna VI –rok Program Szczepień Ochronnych realizowany w praktyce lekarza rodzinnego Dr n. med. Michalina Marcinkowska Katedra i.
PROGRAM EDUKACYJNY Wybierz Życie – Pierwszy Krok
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Przedstawienie Regulaminu Konkursu na projekt edukacyjny promujący aktywne uczestnictwo rodziców w realizacji programu edukacyjnego pt.”Trzymaj Formę!”
Projekt pn. „Równi w zdrowiu – profilaktyka i wczesne wykrywanie nowotworów oraz promocja zdrowia w powiecie kwidzyńskim” finansowany ze środków Norweskiego.
r. Białystok.
XI edycja programu Trzymaj Formę!
PODSTAWY PRAWNE ZWALCZANIA EPIDEMII
Dlaczego choroby zakaźne wracają?
EPIDEMIOLOGIA (gr. epi – na, demos – lud, logos – nauka, słowo)
INWAZYJNA CHOROBA MENINGOKOKOWA
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
DLA PRACODAWCÓW I OSÓB KIERUJĄCYCH PRACOWNIKAMI
Program dla dzieci w wieku przedszkolnym
Program dla dzieci w wieku przedszkolnym
Program dla dzieci w wieku przedszkolnym
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Maria Leokajtis wojewódzki koordynator programu ZASADY REALIZACJI PROGRAMU PROFILAKTYKI WZW typu A W ZAKŁADACH PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU NA TERENIE WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO Maria Leokajtis wojewódzki koordynator programu

ZWIĘKSZENIE POZIOMU OCHRONY PROGRAM PROFILAKTYKI WZW TYPU A W ZAKŁADACH PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU CEL GŁÓWNY: ZWIĘKSZENIE POZIOMU OCHRONY ZDROWIA KONSUMENTÓW POPRZEZ BEZPIECZNĄ PRODUKCJĘ I DYSTRYBUCJĘ ŻYWNOŚCI

PROGRAM PROFILAKTYKI WZW TYPU A W ZAKŁADACH PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU CELE SZCZEGÓŁOWE: Podniesienie poziomu wiedzy pracowników na temat zagrożeń jakie mogą wynikać w trakcie produkcji i dystrybucji żywności. Kształtowanie prawidłowych postaw i zachowań zdrowotnych pracowników w zakresie stwarzania optymalnych warunków sanitarnych w procesie produkcji i dystrybucji żywności, Wzbudzanie i podtrzymywanie motywacji pracowników objętych programem w kształtowaniu odpowiedzialności za własne zdrowie, Promowanie w środowisku lokalnym zakładów podnoszących bezpieczeństwo produkowanej i wprowadzanej do obrotu żywności.

woj. warmińsko-mazurskiego. PROGRAM PROFILAKTYKI WZW TYPU A W ZAKŁADACH PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU ADRESACI PROGRAMU: pracownicy wytypowanych zakładów produkujących i wprowadzających żywność do obrotu w 19 powiatach woj. warmińsko-mazurskiego.

KOORDYNATORZY PROGRAMU: POZIOM KRAJOWY – GŁÓWNY INSPEKTORAT SANITARNY, POZIOM WOJEWÓDZKI – WOJEWÓDZKA STACJA SANITARNO EPIDEMIOLOGICZNA W OLSZTYNIE, POZIOM POWIATOWY – 1 GRANICZNA I 19 POWIATOWYCH STACJI SANITARNO – EPIDEMIOLOGICZNYCH Z TERENU WOJ. WARMIŃSKO – MAZURSKIEGO, POZIOM LOKALNY – PRZEDSTAWICIELE WYTYPOWANYCH ZAKŁADÓW PRACY.

DLACZEGO PROGRAM PROFILAKTYKI WZW typu A ? WZW TYPU A WYSTĘPUJE NA CAŁYM ŚWIECIE ROCZNIE NOTUJE SIĘ 1,2 - 1,4 mln PRZYPADKÓW POLSKA do 1978 r. endemiczność wysoka – do 58 000 zachorowań rocznie Do 1997 endemiczność pośrednia – epidemie wyrównawcze Po 1997 endemiczność niska – nieliczne zachorowania o ciężkim przebiegu

DLACZEGO PROGRAM PROFILAKTYKI WZW typu A ? ROK POLSKA WOJ. WARMIŃSKO-MAZURSKIE Liczba zachorowań Współczynnik zapadalności na 100 tys. 2000 262 0,7 4 0,3 2001 738 1,9 8 0,5 2002 338 0,9 2003 105 0,4 11 0,8

DLACZEGO PROGRAM PROFILAKTYKI WZW typu A ? NA ZAKAŻENIE HAV JEST WRAŻLIWE: 93% populacji w wieku 1-15 lat, 70% populacji powyżej 25 roku życia. W związku z tym zawleczenie zachorowania może mieć przebieg epidemiczny.

Jest wydalany do środowiska zewnętrznego na 2-3 DLACZEGO PROGRAM JEST SKIEROWANY DO ZAKŁADÓW PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU? Droga zakażenia: fekalno-oralna (w krótkim okresie wiremii 7 do 10 dni można zakazić się również parenteralnie) Jest wydalany do środowiska zewnętrznego na 2-3 tygodnie przed i 1 tydzień po wystąpieniu objawów klinicznych

DLACZEGO PROGRAM JEST SKIEROWANY DO ZAKŁADÓW PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU Wrażliwość wirusa: Wrażliwy na: gotowanie, autoklawowanie, promieniowanie UV, Oporny na: kwas octowy, fosforowy, związki fenolu, alkohole, chloroform, 20% eter W temperaturze od -20 st.C do +4 st.C zachowuje stabilność przez kilka lat. W procesie pasteryzacji mleka w tem. 60 – 63 st.C ulega inaktywacji dopiero po 10 godz.

Według wybranych standardów ustawodawstwa krajowego i wspólnotowego: DLACZEGO PROGRAM KIEROWANY JEST DO PRACODAWCÓW ZAKŁADÓW PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU ? Według wybranych standardów ustawodawstwa krajowego i wspólnotowego: ZA SZKODĘ WYRZĄDZONĄ PRZEZ ARTYKUŁY NARUSZAJĄCE WARUNKI JAKOŚCI ZDROWOTNEJ NA PODSTAWIE KODEKSU CYWILNEGO ODPOWIADA PRZEDSIĘBIORCA PRODUKUJĄCY TE ARTYKUŁY.

DLACZEGO PROGRAM KIEROWANY JEST DO PRACODAWCÓW ZAKŁADÓW PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU ? Wydalanie wirusa na 2-3 tygodnie przed wystąpieniem objawów klinicznych daje możliwość wprowadzenia go do produkowanej lub wprowadzanej do obrotu żywności zanim pracownik zgłosi kierującemu zakładem swoje zachorowanie. Choć zakażenie wzw typu A nie daje jako powikłania marskości i/lub raka pierwotnego wątroby, to zakażenie objawowe kończy się 6-cio do12 miesięcznym zwolnieniem lekarskim i w przebiegu objawowego zakażenia obserwuje się w 5-20% nawroty choroby.

ZAPOBIEGANIE I ZAWALCZANIE WZW typu A W OBRĘBIE ZAKŁADU PRACY PROWADZENIE WEWNĘTRZNEJ KONTROLI W ZAKRESIE: przestrzegania zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), przestrzegania zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), prawidłowości działań związanych z wdrażaniem zasad systemu HACCP

ZAPOBIEGANIE I ZAWALCZANIE WZW typu A NIESWOITE DZIAŁANIA OGÓLNOHIGIENICZNE: zaopatrzenie w dobrą pod względem sanitarnym wodę i żywność, usuwanie nieczystości płynnych i stałych w sposób nie budzący obaw zakażenia ludzi i środowiska, przestrzeganie zasad higieny osobistej: mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przyrządzaniem posiłków, przygotowanie posiłków z zachowaniem zasad higieny (właściwa obróbka termiczna potraw, przeprowadzanie zabiegów mycia i dezynfekcji miejsc i sprzętu mogących stanowić źródło zakażenia)

ZAPOBIEGANIE I ZAWALCZANIE WZW typu A UODPORNIENIE CZYNNE: szczepienie przeciwko wzw typu A W POLSCE ZAREJESTROWANE SĄ: 3 równocenne szczepionki monowalentne: - HAVRIX, VAQTA, AVAXIM – 2 dawki szczepionki podane w odstępie 6 - 12 miesięcy, szczepionka skojarzona p/ko wzw typu A i B - TWINRIX – szczepienie 3 dawkowe. SZCZEPIENIE P/KO WZW TYPU A JEST SZCZEPIENIEM ZALECANYM PRZEZ GŁÓWNEGO INSPEKTORA SANITARNEGO

KOMU ZALECA SIĘ SZCZEPIENIA PRZECIWKO wzw typu A lub wzw typu A i B Osobom przebywającym w takich skupiskach jak: przedszkola, szkoły, oddziały szpitalne, domy opieki, internaty, więzienia, koszary, Pracującym przy produkcji, dystrybucji żywności i przygotowującym posiłki, Osobom wyjeżdżającym do krajów o wysokiej endemiczności na wzw typu A, Osobom z najbliższego otoczenia chorego na wzw A, Osobom z przewlekłym procesem chorobowym wątroby zwłaszcza w wyniku zakażenia HBV i HCV,

KOMU ZALECA SIĘ SZCZEPIENIA PRZECIWKO wzw typu A lub wzw typu A i B Pracownikom służby zdrowia, Pracownikom służb miejskich (zatrudnionym przy usuwaniu nieczystości płynnych i stałych), Mieszkańcom terenów przed spodziewanym wybuchem epidemii wzw typu A (zachorowania sporadyczne, awaria systemu wodnokanalizacyjnego), Mieszkańcom terenów, gdzie epidemia znajduje się w początkowej fazie rozwoju,

I etap IX – XII 2004 r. – wdrażanie programu PROGRAM PROFILAKTYKI WZW TYPU A W ZAKŁADACH PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU CZAS TRWANIA PROGRAMU: I etap IX – XII 2004 r. – wdrażanie programu

LICZBA OBIEKTÓW OBJĘTA PROGRAMEM – 879 w tym: ciastkarni - 116 PROGRAM PROFILAKTYKI WZW TYPU A W ZAKŁADACH PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU LICZBA OBIEKTÓW OBJĘTA PROGRAMEM – 879 w tym: ciastkarni - 116 przetwórni owocowo-warzywnych - 22 wytwórni napojów bezalkoholowych - 13 zakładów garmażeryjnych - 6 wytwórni makaronów - 8 wytwórni wyrobów cukierniczych - 11 zakładów żywienia zbiorowego (50%) - 350

zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego - 353 w tym: PROGRAM PROFILAKTYKI WZW TYPU A W ZAKŁADACH PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego - 353 w tym: bloków żywienia w szpitalach 36 kuchni mlecznych 23 stołówek w żłobkach i domach małego dziecka 10 stołówek szkolnych (50%) 150 stołówek w przedszkolach (50%) 116 stołówek w domach dziecka i młodzieży 18

CO ZROBILIŚMY W ZAKRESIE INFORMOWANIA O PROGRAMIE: Konferencję dla mediów woj. warmińsko- mazurskiego o programie, Konferencję, naradę dla powiatowych mediów

CO ZROBILIŚMY W ZAKRESIE EDUKACJI DO PROGRAMU ? szkolenie dla wojewódzkich koordynatorów programu pionu PZiOZ oraz HŻ,ŻiPU zorganizowane przez GIS, szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu pionu PZiOZ oraz HŻ,ŻiPU zorganizowane przez WSSE, przedstawienie założeń programu na naradzie we Fromborku dla PPIS/PGIS.

JAKIE ZADANIA ZOSTAŁY DO WYKONANIA ? artykuły do prasy, wywiady dla radia i TV lokalnej ze szczególnym nasileniem w czasie trwania ŻÓŁTEGO TYGODNIA, szkolenie dla przedstawicieli wytypowanych zakładów z terenu 19 powiatów (realizatorzy PZiOZ i HŻ,ŻiPU) szkolenie pracowników wytypowanych zakładów, przez przeszkolonego pracownika zakładu przy wsparciu pracowników PSSE/GSSE pionu PZiOZ i HŻ,ŻiPU.

WSPÓŁREALIZATORZY PROGRAMU: Partner programu firma GLACO SMISH KLINE PROGRAM PROFILAKTYKI WZW TYPU A W ZAKŁADACH PRODUKUJĄCYCH I WPROWADZAJĄCYCH ŻYWNOŚĆ DO OBROTU WSPÓŁREALIZATORZY PROGRAMU: Partner programu firma GLACO SMISH KLINE w zakresie przygotowania i dostarczenia materiałów informacyjnych do realizacji programu, Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej Oddział Terenowy w Olsztynie w zakresie popularyzacji zasad realizacji programu w środowisku lokalnym, Lokalne media w zakresie nagłaśniania informacji o zapobieganiu WZW typu A.

Dziękuję za uwagę