Magdalena Nawrocka Kierownik Wydziału Kontroli Ewa Molenda

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Kryteria wyboru żywności
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Podstawy prawne dla monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia
Biuro Mleka 1 Dopłata krajowa - Projekt -. Biuro Mleka 2 Założenia Beneficjenci do szkół podstawowych uczniowie uczęszczający do szkół podstawowych Wysokość
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
PAŃSTWOWA INSPEKCJA SANITARNA Nadzór
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Marcin Supeł Z-ca Kierownika Wydziału Kontroli Łódź,
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
Tworzenie joint venture w prawie polskim i europejskim
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Jakość żywności w Polsce
Transport materiałów chemicznych
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Opracowała Anna Bełoniak
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
Personel apteczny.
Krytyczne punkty kontroli - CCP
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
„ Razem przeciw dopalaczom”
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Twinning PL/06/IB/AG/02/TL Arnaldo Cabello Navarro Choroba Aujeszkyego: Podstawa prawna Aktualna sytuacja w Unii Europejskiej Skutki ekonomiczne.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Procedura rejestracji firmy Przed zarejestrowaniem firmy, ale kiedy nabrała ona już określonych kształtów przedsiębiorca powinien:  zdecydować co będzie.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Wnioski i uwagi wynikające z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Małgorzata Stodolak Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Analiza etykiety produktu żywnościowego - aspekt prawny
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Rolniczy Handel Detaliczny
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
Rolnictwo ekologiczne
Ochrona baz danych.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Magdalena Nawrocka Kierownik Wydziału Kontroli Ewa Molenda Kierownik Wydziału Nadzoru Łódź, 15.03.2012 Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Łodzi

Nieuczciwe praktyki stosowane przez producentów żywności stwierdzane podczas kontroli w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

JAKOŚĆ HANDLOWA ARTKUŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO cechy artykułu rolno-spożywczego dotyczące jego właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych w zakresie technologii produkcji, wielkości lub masy oraz wymagania wynikające ze sposobu produkcji, opakowania, prezentacji i oznakowania, nie objęte wymaganiami sanitarnymi, weterynaryjnymi lub fitosanitarnymi

BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE KONSUMENTA JAKOŚĆ HANDLOWA ARTKUŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE KONSUMENTA

ZADANIA INSPEKCJI JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH 1. Kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę 2. Kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich Unii Europejskiej oraz spoza państw członkowskich EFTA, w tym kontrola graniczna tych artykułów. 3. Dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Postępowanie kontrolne Kontrola obejmuje co najmniej jedną z następujących czynności: 1) sprawdzenie dokumentów umożliwiających identyfikację artykułu rolno-spożywczego, atestów jakościowych, wyników badań laboratoryjnych oraz innych dokumentów świadczących o jego jakości handlowej, 2) sprawdzenie opakowania, oznakowania, prezentacji artykułu rolno-spożywczego oraz warunków jego przechowywania i transportu,

Postępowanie kontrolne c.d. 3) oględziny artykułu rolno-spożywczego, 4) pobranie próbek i wykonanie badań laboratoryjnych, 5) ustalenie klasy jakości artykułu rolno-spożywczego, 6) sprawdzanie sposobu produkcji artykułu rolno-spożywczego lub prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, o ile wynika to z odrębnych przepisów.

Postępowanie kontrolne c.d. Badania laboratoryjne związane z kontrolą jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych próbek pobranych w ramach kontroli urzędowej wykonywane są w laboratoriach: 1) Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych 2) Inspekcji Handlowej.

Sankcje karne – rynek krajowy W przypadku stwierdzenia artykułów rolno-spożywczych o niewłaściwej jakości handlowej wojewódzki inspektor, w drodze decyzji, może: 1) zakazać wprowadzania do obrotu artykułu rolno-spożywczego niespełniającego wymagań jakości handlowej lub wymagań w zakresie transportu lub składowania; 2) nakazać poddanie artykułu rolno-spożywczego określonym zabiegom; 3) zakazać składowania artykułu rolno-spożywczego w nieodpowiednich warunkach albo jego transportowania środkami transportu nienadającymi się do tego celu; 4) przeklasyfikować artykuł rolno-spożywczy do niższej klasy, jeżeli artykuł ten nie spełnia wymagań jakościowych dla danej klasy jakości handlowej; 5) nakazać zniszczenie artykułu rolno-spożywczego, o którym mowa w pkt 1, na koszt jego posiadacza.

Sankcje karne – rynek krajowy Sankcje finansowe: 1) kto wprowadza do obrotu artykuły rolno-spożywcze nieodpowiadające jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów, podlega karze pieniężnej w wysokości do pięciokrotnej wartości korzyści majątkowej uzyskanej lub która mogłaby zostać uzyskana przez wprowadzenie tych artykułów rolno-spożywczych do obrotu, nie niższej jednak niż 500 zł; 2) kto wprowadza do obrotu artykuły rolno-spożywcze zafałszowane, podlega karze pieniężnej w wysokości nie wyższej niż 10 % przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym poprzedzającym rok nałożenia kary, nie niższej jednak niż 1 000 zł;

Obecność na rynku produktów zafałszowanych lub niespełniających wymagań jakościowych istotnie narusza interesy konsumentów i podważa zaufanie do uczciwych producentów, którzy oferują do sprzedaży wyroby smaczne i jednocześnie spełniające wszelkie regulacje prawne.

Nieuczciwe praktyki stosowane przez producentów Stosowanie terminu „EKO” lub „BIO” w oznakowaniu produktu konwencjonalnego sugerujące ekologiczne metody produkcji

Nieuczciwe praktyki stosowane przez producentów – napoje bezalkoholowe określenia sugerujące domowe metody produkcji napoju oraz związek z tradycją, np.: nazwa: „... Kompot Domowy” oraz informacje: „... Kompot domowy to powrót do najlepszej tradycji. Z polskich ogrodowych owoców – właśnie taki jak przyrządzała go babcia. (...) Kompot domowy – słodki smak tradycji”, na opakowaniach napojów, do produkcji których użyto m.in.: syrop glukozowo - fruktozowy, puree truskawkowe, zagęszczony sok jabłkowy i aromat, a także dodawano substancje dodatkowe, takie jak: regulator kwasowości, barwnik, przeciwutleniacz, substancję konserwującą, stosowanie nazwy, sugerującej inny niż w rzeczywistości rodzaj artykułu, tj. woda niegazowana, np. podano „woda delikatnie gazowana z aromatem jabłkowym” zamiast „napój gazowany o smaku jabłkowym”

Nieuczciwe praktyki stosowane przez producentów – wyroby winiarskie Umieszczanie w oznakowaniu wyrobów winiarskich rysunku kiści winogron oraz napisów w języku obcym, np. „Rosso”, „Originale Aperitivo Black Currant Semi Dolce Prodotto Tradizionale Di Casa”, co sugerowało, iż wyrób jest winem gronowym pochodzącym z importu. Stosowanie nazw sugerujących inny niż rzeczywisty rodzaj artykułu, bądź skład napoju, np. „Mocny malinowy” „Vinko”, „Winko” „Miodowo Lipowa …” z rysunkiem plastra miodu. Umieszczanie dodatkowych informacji, które nie znajdowały potwierdzenia w dokumentacji produktu, np.: „śródziemnomorski charakter”, sugerującej związek wyrobu z regionem śródziemnomorskim.

Nieuczciwe praktyki stosowane przez producentów - ryby podawanie dwóch wykluczających się wzajemnie nazwy metod produkcji, np. „połów na morzu” i „produkt akwakultury”, informowanie konsumenta o „nie konserwowaniu chemicznie konserwy rybnej” co jest niezgodne z obwiązującymi przepisami, które nie dopuszczają dodatku substancji konserwujących do konserw rybnych, wprowadzanie do obrotu ryby pod niewłaściwą nazwą handlową, np. limanda jako sola wydłużenie terminu przydatności do spożycia.

Nieuczciwe praktyki stosowane przez producentów - wędliny brak w oznakowaniu informacji o wszystkich zastosowanych surowcach, np. alergenach (soi, laktozie, orzechach czy selerze), mięsie wieprzowym, aromatach, soli, przyprawach czy substancjach konserwujących oraz wzmacniających smak. brak informacji o rodzaju wyrobu (np. określenia kiełbasa wieprzowa) brak informacji o procesie technologicznym (np. wędzenie) i sposobie obróbki termicznej (np. parzenie) zastosowanych w procesie produkcji. wydłużenie terminu przydatności do spożycia.

Nieuczciwe praktyki stosowane przez producentów – przetwory mleczne - umieszczanie na opakowaniu twarożku lub serka wizerunku np. papryki, szczypiorku, bazylii, których nie użyto podczas produkcji wyrobu, - nieprecyzyjne określenie czasu występowania barwnika (β- karotenu) w składzie masła - zamieszczenie na etykiecie i kontretykiecie rozbieżnych informacji dotyczących zawartości tłuszczu w produkcie. - stosowanie zabronionych określeń, jak np. „bez dodatku tłuszczów roślinnych”, „Bezpieczeństwo zdrowotne HACCP Gwarancja Jakości” - podawanie rozbieżnych z deklaracją warunków przechowywania, - wydłużenie terminu przydatności do spożycia.

Nieuczciwe praktyki stosowane przez producentów – wyroby piekarskie - brak podania procentowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie (np. mąki żytniej w chlebie żytnim), - nie wyszczególnienie pełnego składu pieczywa (brak wszystkich zastosowanych składników w tym substancji dozwolonych) - brak określenia rodzaju pieczywa - brak określenia partii produkcyjnej

Podjęcie działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi podlega zgłoszeniu wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zgłaszającego Powyższy przepis nie dotyczy: 1) rolników, w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, w zakresie prowadzonej działalności rolniczej oraz podmiotów wyrabiających wino gronowe lub moszcz gronowy z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej; 2) podjęcia działalności gospodarczej w zakresie obrotu detalicznego artykułami rolno-spożywczymi.

Dziękuję za uwagę