Dr Włodzimierz Sekuła Instytut Żywności i Żywienia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Urządzenia elektroniczne i Internet w domach Polaków
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Ubóstwo w Polsce: wiek, płeć, wykształcenie
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
D-Link Technology Trend sprzęt komputerowy i internet w gospodarstwach domowych Wyniki badania.
Przepisy prawa dotyczące żywności
Badanie efektywności pomocy dla grup szczególnego ryzyka
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Przygotowanie Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój
M I N I S T E R S T W O NAUKI I INFORMATYZACJI Przebieg realizacji zasad i trybu doboru ekspertów w pilotażowym projekcie Foresight w dziedzinie ZDROWIE.
Wytyczne Ministra Rozwoju Regionalnego w zakresie wyboru projektów w trybie konkursowym Szkolenie, maja 2007 r. Departament Koordynacji i Zarządzania.
Ewaluacja w ramach ZPORR Departament Wdrażania Programów Rozwoju Regionalnego MGiP MARZEC 2005 Ministerstwo Gospodarki i Pracy.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Jacek Liwiński Wydział Nauk Ekonomicznych UW
Metody badawcze w socjologii – ciąg dalszy
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Polish EFSA Focal Point Spotkanie z krajowymi ekspertami
Krajowy plan gospodarki odpadami 2014 – zadania dla resortów
Warunki życia mieszkańców obszarów wiejskich
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Professional skills today and tomorrow – study of adaptability of enterprises and employees in the steel sector June 2010-February 2011 Kwalifikacje zawodowe.
Zanim zjem pomyślę....
Ubezpieczenie wypadkowe
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
15 kwietnia 2011 r. Alicja Kuźniar, Biuro Projektów Transferu Wiedzy
Stan zdrowia, warunki życia i rozwoju dzieci i młodzieży w Polsce
1.
Stowarzyszenie Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania Prezentacja funkcjonowania Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupy Działania w II schemacie Pilotażowego Programu.
Instytut Statystyki i Demografii
Kampania społeczna na temat picia alkoholu przez kobiety w ciąży Wyniki badań omnibusowych zrealizowanych dla Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
5 lat Obserwatorium Obserwatorium realizuje badania cykliczne oraz badania jednorazowe, odpowiadające na bieżące potrzeby informacyjne. Przygotowuje również
EDUKACJA W ZAKRESIE UDZIELANIA PIERWSZEJ POMOCY W SZKOŁACH
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
Świlcza, r.. Ocena formalna wniosków Ocena merytoryczna wniosków Ocena strategiczna wniosków Wybór projektów do dofinansowania Urząd Marszałkowski.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Uczestnictwo Polaków w sporcie i rekreacji ruchowej w 2012 r.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Dopuszczalne poziomy hałasu
Czym jest zdrowie?.
Ocena ryzyka zawodowego w małych przedsiębiorstwach
Wydział Leader DROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Częstochowa r., Mikołów r.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Kobiety na rynku pracy.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Deklaracja Wiedeńska Żywienie i Choroby Niezakaźne Zdrowie 2020
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
BUDŻET CZASU LUDNOŚCI 2013 GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY
WARSZAWA LIPIEC 2015 Mazowiecki Ośrodek Badań Regionalnych URZĄD STATYSTYCZNY W WARSZAWIE DZIEŃ Z ŻYCIA MIESZKAŃCA MAZOWSZA.
Monitorowanie rozwoju edukacji w Polsce na tle UE i OECD:  Komisja Europejska – „Education and Training Monitor 2015”  OECD – „Education Policy Outlook:
Raport z realizacji Miejskiego Planu Wsparcia w ramach projektu „Jeleniogórski system wsparcia placówek oświatowych” Konferencja dla dyrektorów szkół i.
Misja i zadania EFSA oraz Polskiego Punktu Koordynacyjnego
Polacy w internecie 2011 dr Dominik Batorski Uniwersytet Warszawski R ADA M ONITORINGU S POŁECZNEGO D IAGNOZA S POŁECZNA 2011.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Wsparcie przygotowawcze dla LGD Lublin Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie Departament.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Kampania społeczna na temat picia alkoholu przez kobiety w ciąży
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
Program polityki zdrowotnej dotyczący prewencji cukrzycy typu 2
Wydatki na zakup węgla w gospodarstwach domowych
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Dr Włodzimierz Sekuła Instytut Żywności i Żywienia BADANIA INDYWIDUALNEGO SPOŻYCIA ŻYWNOŚCI I STANU ODŻYWIENIA W GOSPODARSTWACH DOMOWYCH Dr Włodzimierz Sekuła Instytut Żywności i Żywienia

W 2000 roku zostały przeprowadzone pierwsze ogólnopolskie badania indywidualnego spożycia żywności. Wprawdzie istniały dość liczne wcześniejsze badania tego rodzaju, ale nie były one wykonywane w skali ogólnokrajowej, a częste różnice w ich metodologii ograniczały możliwość wykorzystania wyników.

Dokonano także pomiarów wysokości i masy ciała oraz obwodu ramienia, talii i bioder uczestników, służące identyfikacji osób z niedoborem masy ciała, prawidłową masą ciała i nadwagą i otyłością. Niedobór masy ciała może być symptomem niedożywienia, spowodowanego zbyt ubogą dietą.

Badania wykonano w ramach umowy zawartej między rządem Polski, reprezentowanym przez Ministra Zdrowia a Organizacją ds. Wyżywienia i Rolnictwa w sprawie realizacji projektu „Household Food Consumption and Anthropometric Survey”. Umowa była następstwem przyjęcia wniosku naszego kraju o pomoc techniczną, uzasadnianego potrzebą dokładnej oceny sytuacji żywieniowej populacji Polski i dotychczasowym brakiem reprezentatywnych ogólnokrajowych badań w tym zakresie.

Potrzeba ta wynikała z rosnącej obawy o zagrożenie niedożywieniem, wynikającej ze wzrostu odsetka gospodarstw domowych o dochodach poniżej minimum egzystencji. Tendencję wzrostową w tym zakresie uruchomił gwałtowny wzrost cen żywności, spowodowany podjęciem reform zmierzających do wprowadzenia gospodarki rynkowej w naszym kraju.

Wymieniony projekt został wykonany przez Instytut Żywności i Żywienia we współpracy z Głównym Urzędem Statystycznym. Zgodnie z założeniami projektu, do badań wylosowano podpróbę gospodarstw domowych, wytypowanych do badań budżetów w 2000 r., corocznie przeprowadzanych w naszym kraju i służących do oceny materialnych warunków bytu ludności. Instytut Żywności i Żywienia łączyła wcześniejsza współpraca z Głównym Urzędem Statystycznym w zakresie wykorzystania wyników badań budżetów i ich interpretacji. Wspomniana podpróba obejmowała 1362 gospodarstwa domowe, liczące 4310 osób.

Osób dorosłych (powyżej 18 roku życia) W miesiącach wrzesień-listopad 2000 r. zostało zbadane indywidualne spożycie żywności 4134 osób w wieku 1-96 lat tj. aż 96% wylosowanej próby. W zbadanej zbiorowości znajdowało się 1911 osób płci męskiej i 2223 osoby płci żeńskiej. Osób dorosłych (powyżej 18 roku życia) było łącznie 2893 (1282 mężczyzn i 1611 kobiet) a dzieci i młodzież liczyły 1241 osób. Osoby te zostały także objęte pomiarami antropometrycznymi.

Czynności te zostały wykonane przez ankieterów urzędów statystycznych, zatrudnionych do celów rutynowych badań budżetów gospodarstw domowych, którzy zostali uprzednio gruntownie przeszkoleni w zakresie metodologii oceny spożycia i przeprowadzania pomiarów antropometrycznych: w 3 dniowym szkoleniu w Instytucie uczestniczyło 50 ankieterów. Wykorzystując nabyte umiejętności oraz wideokasety z filmem instruktażowym przygotowanym przez Instytut przeszkolili oni następnie dalszych ankieterów. Pomocy w szkoleniach udzielali pracownicy Instytutu.

Wykonane badania przeprowadzono metodą wywiadu o spożyciu z ostatnich 24 godzin (24-hour recall), który jest najczęściej stosowany w odniesieniu do dużych populacji. Wywiady te, w których posługiwano się ankietą, opracowaną dla potrzeb projektu, zostały przeprowadzone bezpośrednio ze wszystkimi uczestnikami badania. Ich celem było pozyskanie informacji o produktach, potrawach i napojach spożytych w ciągu dnia poprzedzającego badanie.

Pomocą w określaniu ich rodzaju i ilości był album fotografii najczęściej spożywanych produktów i potraw, liczący 201 kolorowych zdjęć, przygotowany i opublikowany przez Instytut Żywności i Żywienia. Album jest popularnym narzędziem stosowanym w badaniach tego rodzaju. Wyniki badań przetworzono przy użyciu programu „Dieta FAO”, opracowanego w Instytucie.

Wyniki badań umożliwiły identyfikację modeli spożycia żywności oraz energii i składników odżywczych, zróżnicowanych w zależności od płci, wieku i miejsca zamieszkania uczestników oraz określenie ich wpływu na stan odżywienia. Dzięki unikatowej koncepcji projektu, który objął podpróbę gospodarstw domowych, uczestniczących w badaniach budżetów i dostarczających także informacji, pozyskiwanych właściwą im metodologią, został poszerzony zakres danych o spożyciu i możliwość ich interpretacji.

Wyniki badań upowszechniono przede wszystkim w postaci obszernej monografii, opublikowanej w jęz. polskim wraz z wyczerpującym streszczeniem w jęz. angielskim w wydawnictwach Instytutu Żywności i Żywienia w 2003 r. (L. Szponar, W. Sekuła, E. Rychlik, M. Ołtarzewski, K. Figurska: Badania Indywidualnego Spożycia Żywności i Stanu Odżywienia w Gospodarstwach Domowych. Prace IŻŻ 101). Dwujęzyczne streszczenie wyników projektu zostało odrębnie opublikowane w wymienionym roku.

Wyniki badań wykorzystano w wyczerpującym studium nt Wyniki badań wykorzystano w wyczerpującym studium nt.: Otyłość, żywienie, aktywność fizyczna, zdrowie Polaków. Diagnoza stanu odżywienia, aktywności fizycznej i żywieniowych czynników ryzyka otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych w Polsce (1960-2005), opublikowanym w wydawnictwach Instytutu w 2006r. (red. Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz). Studium to poprzedzało uruchomienie Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości Oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej – POL-HEALTH 2007- 2011.

Wyniki badań zostały także upowszechnione wśród społeczności międzynarodowej, między innymi poprzez następujące publikacje: The Household Food Consumption and Anthropometric Survey in Poland (L. Szponar, W. Sekuła, M. Nelson and Robert C. Weisell). Public Health Nutrition, Vol. 4, No.5(B), 2001 oraz Comparison between household budget survey and 24-hour recall data in a nationally representative sample of Polish households (W. Sekuła, M. Nelson, K. Figurska, M. Ołtarzewski, R. Weisell and L. Szponar). Public Health Nutrition, 8(4) 2005

Służyły one (i służą nadal) uczestnictwu Instytutu w projektach europejskich, jak: „Policy Options for Responding to the Growing Challenge from Obesity: A Cross-National Comparative Study (PORGROW); „Comparative Analysis of the Existing Data on Nutrition and Lifestyle of the Ageing Population in Europe, especially in the „New” Baltic, Central and Eastern Regions of the Community” (AGEING); „Eating Out: Habits, Determinants and Recommendations for the Consumers and the European Catering Sector” (HECTOR).

Baza danych obejmująca informacje o indywidualnym spożyciu produktów żywnościowych była (i jest nadal) wykorzystywana do oceny narażenia populacji na szkodliwe substancje w żywności w ramach takich prac, jak: „Analiza wielkości spożycia produktów spożywczych w aspekcie oceny ryzyka narażenia pozostałościami pestycydów w grupie dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych - umowa z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi na potrzeby EFSA); „Ocena ryzyka narażenia zdrowia populacji polskiej na akryloamid obecny w żywności” (grant); „Szacowanie narażenia populacji polskiej na substancje dodatkowe zawarte w żywności”-w ramach projektu „Improvement of implementation of food safety surveillance”- Twining Project Pl/06/IB/EC/01.

W kwietniu 2005 r. odbyło się kolokwium nt W kwietniu 2005 r. odbyło się kolokwium nt. “European Food Consumption Database- Current and medium to long-term strategies”, zorganizowane przez EFSA w Brukseli. Podniosło ono potrzebę utworzenia takiej bazy, uwzględniając, że wprawdzie dane o spożyciu, uzyskiwane w badaniach żywieniowych są dostępne w większości krajów, to jednak nie można ich bezpośrednio porównywać z uwagi na różnice w ich metodologii, systemie kodowania i grupowania żywności, itp.

EFSA podjęła w związku z tym niezbędne prace, organizowane i koordynowane przez Data Collection and Exposure Unit (Scientific Cooperation and Assistance Directorate. Utworzona została międzynarodowa sieć ekspertów ds. danych o spożyciu żywności. Odbyły się dwa spotkania członków sieci w Parmie, podczas których przedstawiono informacje nt. narodowych badań indywidualnego spożycia żywności oraz omówiono zalecenia Data Collection and Exposure Unit dot. zakresu i sposobu dostarczenia tych wyników w celu stworzenia bazy europejskiej.

Efektem tych prac stała się „Concise European Food Consumption Database”, opublikowana na stronie internetowej EFSA’, stanowiąca pierwszą bazę danych w Europie, zawierającą informacje o spożyciu w większości krajów członkowskich Unii. Jest ona pomyślana jako pierwsze narzędzie dla EFSA, Paneli Naukowych oraz innych naukowców w krajach członkowskich, pomocne w przeprowadzaniu wstępnych ocen narażenia.

Baza obejmuje dane o przeciętnym dziennym spożyciu żywności w 19 krajach europejskich i dotyczy populacji osób dorosłych (16-64 lata). Produkty żywnościowe są pogrupowane w 15 kategorii i 21 podkategorii. Przedstawione są także informacje nt. badań, z których pochodzą dane.

Daily consumption by food categories. Total population(Number of subjects=2692) - Poland. Source: European Food Safety Authority (EFSA)-Data Collection and Exposure Unit (DATEX)

Uznając, że dla pełnej oceny narażenia potrzebne są jednak bardziej szczegółowe dane, EFSA postanowiła uruchomić w 2008 r. nowy projekt współpracy w tym zakresie z krajami członkowskimi oraz Islandią, Norwegią i Szwajcarią. Dotyczy on przekazania EFSA danych o indywidualnym spożyciu żywności wśród populacji osób dorosłych.

Zostały podpisane odpowiednie umowy (Collaborating agreements for the provision and processing of food consumption data) przez EFSA z instytucjami, wskazanymi przez Stałe Przedstawicielstwa poszczególnych krajów. W przypadku Polski, taką instytucją jest Instytut Żywności i Żywienia. Prace nad przetworzeniem danych zgodnie z wymaganiami EFSA są w toku, a ich przekazanie ma nastąpić do lata bieżącego roku.

Współpraca Instytutu z EFSA obejmuje także jego udział w projekcie „Individual food consumption data and exposure assessment studies of children” (EXPOCHI), uruchomionym przez Urząd. Jego przedmiotem jest ocena zawartości w dietach dzieci w wieku 1-10 lat wybranych zanieczyszczeń, takich jak ołów, chrom i selen oraz barwników dodawanych do żywności. Podobnie jak w przypadku osób dorosłych, w projekcie wykorzystane zostaną dane o indywidualnym spożyciu żywności przez tę populację, pochodzące z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w 2000 r.

Dziękuję za uwagę.