Chcę żyć ekologicznie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Chroń środowisko- segreguj odpady
Advertisements

Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
Ekologia Autorzy: Anna Lubaczewska Anna Nadratowska Joanna Nadratowska.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Dzieci dla Ziemi - Fundacja Fundacja powstała w 2010 roku z inicjatywy osób, które dostrzegają wielkie potrzeby pogłębiania świadomości ekologicznej naszego.
DRUGIE ŻYCIE ŚMIECI.
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Śmieci mniej , ziemi lżej.
Zarządzanie środowiskowe
Autorki: Karolina Bednarz i Patrycja Zielińska
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Ochrona Środowiska Nasza miejscowość nie może być śmietniskiem, co można zrobić z odpadami?
By nie utonąć w śmieciach...
Historia foliowej torebki
ODPADY A ŚRODOWISKO.
Według młodzieży w wieku 14 lat: Często segreguje się śmieci. Według młodzieży w wieku 15 lat: W ich domach nie segreguje się śmieci nigdy. Według młodzieży.
Pojęcia biologiczne: GENETYKA - nauka o dziedziczności i zmienności.
Żyj zdrowo! Ekologia – nauka o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, zajmująca się badaniem oddziaływań pomiędzy organizmami a ich środowiskiem oraz wzajemnie.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Naturalne zagrożenie dla Ziemi
Ochrona środowiska całokształt działań (także zaniechanie działań) mających na celu właściwe wykorzystanie oraz odnawianie zasobów i składników środowiska.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Segreguje i ziemie ratuje!
Z ekologią na co dzień.
Organizmy modyfikowane genetycznie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Ekologia Wykonała Maja Bocian.
TEMAT: SEGREGACJA ŚMIECI – LEPSZA PRZYSZŁOŚĆ ZIEMI
Jak dotrzeć do przyrody, która znajduje się
Nasze rady na odpady.
Siły natury (zdjęcie wodospadu).
ZIEMIA NASZĄ MATKĄ -CHROŃMY JĄ
„Odpady to nie musi być koniec”
W RÓŻANIE MALUCH I MŁODY DBA O OCHRONĘ PRZYRODY
Ekologia Prezentacja.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Ekozespoły Podstawowe informacje. Celem programu ekozespołów jest: - zmniejszenie wytwarzania odpadów i marnotrawstwa surowców, - niższe zużycie energii.
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
Zagospodarowanie odpadów
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Ekologia wokół nas..
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Segregacja i przetwarzanie odpadów Grupa projektowa klasy 1 D Zespół Szkół nr 1 Gimnazjum nr 1 Koluszki, 2010/2011.
Wykonała: Barbara Minczewska
Ekologia ekosystemu Składniki ekosystemu, sieci pokarmowe i oddziaływania troficzne.
EKOLOGIA.
Ekologia.
GMO.
Autor: Kacper Nowak II A
Departament Zrównoważonego Rozwoju Biuro Ochrony Przyrody i Klimatu
EKOLOGIA. CZYM JEST EKOLOGIA? – to jest nauka o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, zajmująca się badaniem oddziaływań pomiędzy organizmami a ich środowiskiem.
Kwas askorbinowy .
Informacje ogólne. Informacje ogólne Ile odpadów wytwarzamy w ciągu roku?
Departament Zrównoważonego Rozwoju Biuro Ochrony Przyrody i Klimatu
Departament Zrównoważonego Rozwoju Biuro Ochrony Przyrody i Klimatu
Zapis prezentacji:

Chcę żyć ekologicznie

Ekologia Ochrona środowiska nauka o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, zajmująca się badaniem oddziaływań pomiędzy organizmami, a ich środowiskiem oraz wzajemnie między tymi organizmami. Ochrona środowiska działania mające na celu właściwie wykorzystanie, odnawianie i zasobów środowiska naturalnego, w tym składników ożywionych (biotycznych) i nieożywionych (abiotycznych); nauka o ochronie środowiska to sozologia.

Ekoturystyka

Ekologiczna hierarchia sposobów przemieszczania się

Co to jest ŚMIEĆ ? Co trzeci śmieć w naszym koszu to opakowanie! Każdy z Polaków produkuje około 270 kg odpadów rocznie. 90% naszych odpadów trafia na źle zabezpieczone składowiska. http://www.szczecin.kwp.gov.pl/0url01/kryminalne/303/

Jak długo „żyją” śmieci?

Jak długo „żyją” śmieci?

W jaki sposób ograniczyć liczbę śmieci ? ZASADA 3 R (3U) = REDUCE + REUSE + RECYCLE (UNIKAJ + UŻYWAJ + UTYLIZUJ) ograniczaj powstawanie odpadów używaj ponownie odzyskuj

RECYKLING przetwarzanie odpadów, ponowne użycie ich surowców do produkcji nowych tworzyw.

Jak segregować odpady?

EKOZNAKI

EKOZNAKI

Woda na Ziemi

Jak zmniejszyć zużycie energii elektrycznej?

= ekologiczna + lokalna + świeża Żywność zrównoważona = ekologiczna + lokalna + świeża www.zdroweodzywianie.net.pl/

Ekoznaki – żywność ekologiczna

Dodatki do żywności

Dodatki do żywności - c.d.

Żywność modyfikowana genetycznie (transgeniczna, Genetically Modified Organisms, GMO, GM) w większości to rośliny będące surowcem do produkcji żywności, najczęściej: soja, kukurydza, rzepak, bawełna, modyfikacja genetyczna polega na wprowadzeniu obcego genu do materiału genetycznego (genomu) organizmu w celu uzyskania nowych cech np: - uzyskania odporności na działanie niekorzystnych warunków np. suszy czy mrozu, - uodpornienia roślin na działanie środków chwastobójczych – herbicydów, - uodpornienia roślin na owady, które na nich żerują, - poprawy walorów smakowych owoców np. pomidorów, - uodpornienia na choroby, - szybszego przyrostu masy ciała zwierzęcia, - zwiększenia ilości produkowanego mleka przez krowy.

Dokonując wyboru pomiędzy żywnością wyprodukowaną bez modyfikacji genetycznej a żywnością transgeniczną, pamiętaj, że: takie modyfikacje w przyrodzie nigdy nie powstaną w sposób samoistny, toksyczne białko wydzielane jest przez cały okres wegetacji roślin transgenicznych i zalega w glebie ponad rok, podczas gdy opryski chemiczne stosowane są sezonowo i potem następuje okres karencji, niektóre szkodniki mogą uodpornić się na toksynę wytwarzaną przez rośliny i w efekcie później trzeba będzie stosować więcej środków owadobójczych, uprawy modyfikowane zagrażają bioróżnorodności, rośliny transgeniczne łatwo krzyżują się z uprawami niemodyfikowanymi i trudno je oddzielić od siebie, rośliny transgeniczne są silnie alergizujące.