Chcę żyć ekologicznie
Ekologia Ochrona środowiska nauka o strukturze i funkcjonowaniu przyrody, zajmująca się badaniem oddziaływań pomiędzy organizmami, a ich środowiskiem oraz wzajemnie między tymi organizmami. Ochrona środowiska działania mające na celu właściwie wykorzystanie, odnawianie i zasobów środowiska naturalnego, w tym składników ożywionych (biotycznych) i nieożywionych (abiotycznych); nauka o ochronie środowiska to sozologia.
Ekoturystyka
Ekologiczna hierarchia sposobów przemieszczania się
Co to jest ŚMIEĆ ? Co trzeci śmieć w naszym koszu to opakowanie! Każdy z Polaków produkuje około 270 kg odpadów rocznie. 90% naszych odpadów trafia na źle zabezpieczone składowiska. http://www.szczecin.kwp.gov.pl/0url01/kryminalne/303/
Jak długo „żyją” śmieci?
Jak długo „żyją” śmieci?
W jaki sposób ograniczyć liczbę śmieci ? ZASADA 3 R (3U) = REDUCE + REUSE + RECYCLE (UNIKAJ + UŻYWAJ + UTYLIZUJ) ograniczaj powstawanie odpadów używaj ponownie odzyskuj
RECYKLING przetwarzanie odpadów, ponowne użycie ich surowców do produkcji nowych tworzyw.
Jak segregować odpady?
EKOZNAKI
EKOZNAKI
Woda na Ziemi
Jak zmniejszyć zużycie energii elektrycznej?
= ekologiczna + lokalna + świeża Żywność zrównoważona = ekologiczna + lokalna + świeża www.zdroweodzywianie.net.pl/
Ekoznaki – żywność ekologiczna
Dodatki do żywności
Dodatki do żywności - c.d.
Żywność modyfikowana genetycznie (transgeniczna, Genetically Modified Organisms, GMO, GM) w większości to rośliny będące surowcem do produkcji żywności, najczęściej: soja, kukurydza, rzepak, bawełna, modyfikacja genetyczna polega na wprowadzeniu obcego genu do materiału genetycznego (genomu) organizmu w celu uzyskania nowych cech np: - uzyskania odporności na działanie niekorzystnych warunków np. suszy czy mrozu, - uodpornienia roślin na działanie środków chwastobójczych – herbicydów, - uodpornienia roślin na owady, które na nich żerują, - poprawy walorów smakowych owoców np. pomidorów, - uodpornienia na choroby, - szybszego przyrostu masy ciała zwierzęcia, - zwiększenia ilości produkowanego mleka przez krowy.
Dokonując wyboru pomiędzy żywnością wyprodukowaną bez modyfikacji genetycznej a żywnością transgeniczną, pamiętaj, że: takie modyfikacje w przyrodzie nigdy nie powstaną w sposób samoistny, toksyczne białko wydzielane jest przez cały okres wegetacji roślin transgenicznych i zalega w glebie ponad rok, podczas gdy opryski chemiczne stosowane są sezonowo i potem następuje okres karencji, niektóre szkodniki mogą uodpornić się na toksynę wytwarzaną przez rośliny i w efekcie później trzeba będzie stosować więcej środków owadobójczych, uprawy modyfikowane zagrażają bioróżnorodności, rośliny transgeniczne łatwo krzyżują się z uprawami niemodyfikowanymi i trudno je oddzielić od siebie, rośliny transgeniczne są silnie alergizujące.