Rynek drobiu i jaj - charakterystyka, regulacja i informacja

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprzedaż detaliczna żywego karpia – stan prawny
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
MECHANIZM DOPŁAT DO PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu do Unii Europejskiej
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
POWIAT MYŚLENICKI Tytuł Projektu: Poprawa płynności ruchu w centrum Myślenic poprzez przebudowę skrzyżowań dróg powiatowych K 1935 i K 1967na rondo.
Próg rentowności.
Biuro Mleka 1 Dopłata krajowa - Projekt -. Biuro Mleka 2 Założenia Beneficjenci do szkół podstawowych uczniowie uczęszczający do szkół podstawowych Wysokość
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Racibórz X r. Urząd Celny w Rybniku Plac Armii Krajowej 3 Rybnik tel.:
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Przeniesienie do prawa krajowego Paule CARNAT- GAUTIER Lekarz Weterynarii Francuska Agencja Weterynaryjna ds. produktów leczniczych (AFSSA-ANMV)
Polityka handlowa i protekcjonizm
Informacja na temat nowego okresu programowania 2007–2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
1 Bariery w wykorzystywaniu funduszy unijnych przez samorządy Jerzy Kwieciński Europejskie Centrum Przedsiębiorczości Warszawa, 7 października 2009r.
SYSTEMU ORGANIZACJI RYNKU CUKRU W UNII EUROPEJSKIEJ
Protekcjonizm handlowy a instytucje polityczne
Handel zagraniczny a wzrost gospodarczy
Agencja Rozwoju Regionalnego "AGROREG" S.A. w Nowej Rudzie 1 Dolnośląski Regionalny Fundusz Pożyczkowy Nowa Ruda, ul. Kłodzka 27 Nowa Ruda.
Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie Instytut Gospodarki.
UKŁADY SZEREGOWO-RÓWNOLEGŁE
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- V Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat a.
Udział grup inwestorów w obrotach giełdowych – rok 2003 Warszawa,
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej Analiza wyników IV i V edycji Michał M. Stępień
Wydział INTRASTATINTRASTAT * Informacje ogólne * Akty prawne obowiązujące w 2006 roku * Dane teleadresowe.
Rynek węgla kamiennego na świecie wrzesień 2013
Społeczeństwo i gospodarka USA a Polski
Rozwój mieszkańców województwa opolskiego poprzez wsparcie z Europejskiego Funduszu Społecznego Wojewódzki Urząd Pracy w Opolu r.
Maria Bakalarczyk Izba Gospodarcza „Wodociągi Polskie”
Wpływ czasu trwania transportu i wielkości dostępnej przestrzeni na wygląd stłuczeń u wołów (Thesis A. Valdés, 2002; I. Mencarini, 2002) 3 godz. 16.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
SPOŁECZNO-GOSPODARCZA WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO W LISTOPADZIE 2009 ROKU
FINANSOWE KONSEKWENCJE HANDLU UPRAWNIENIAMI DO EMISJI ZANIECZYSZCZEŃ
Analiza wpływu regulatora na jakość regulacji (1)
1. Pomyśl sobie liczbę dwucyfrową (Na przykład: 62)
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VII Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat.
SYTUACJA NA RYNKU PTRZETWORZONYCH OWOCÓW I WARZYW
Wstępna analiza egzaminu gimnazjalnego.
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Projekt Badawczo- Rozwojowy realizowany na rzecz bezpieczeństwa i obronności Państwa współfinansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „MODEL.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VI Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat a.
Jak Jaś parował skarpetki Andrzej Majkowski 1 informatyka +
1 Nowe przepisy unijne Dyrektywa z roku 2014 w sprawie ustawowych badań rocznych sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Maria.
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Nowy Jork Londyn Mleko, (1l) 0,81£ 0,94 £ Bochenek świeżego chleba (500g) 1,78 £ 0,96 £ Ryż (biały), (1kg) 2,01 £ 1,51 £ Jajka(12) 1,86 £ 2,27 £ Lokalny.
Współrzędnościowe maszyny pomiarowe
Elementy geometryczne i relacje
Strategia pomiaru.
Jaja.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Tworzenie grup i organizacji producentów (M09)
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
Prawo gospodarcze UE – Prawo celne
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Izabela Arendarska Gdynia, grudzień 2009
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Rynek drobiu i jaj - charakterystyka, regulacja i informacja Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Rynek drobiu na świecie Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Produkcja jaj na świecie Rynek drobiu i jaj Produkcja jaj na świecie Kraj Produkcja (mln ton) Udział Całkowita produkcja światowa, w tym 60,57 100,0% Chiny 23,35 41,3% Unia Europejska, w tym: 5,30 9,4% Francja 1,05 19,8% Niemcy 0,89 16,8% Włochy 0,71 13,4% USA 5,08 8,9% Japonia 2,53 4,5% Rosja 1,96 3,5% Polska 0,50 0,76% Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Spożycie mięsa i jaj w latach 1992 - 2002 (w kg, szt. na 1mieszkańca) Rynek drobiu i jaj Spożycie mięsa i jaj w latach 1992 - 2002 (w kg, szt. na 1mieszkańca) Lata Mięso i podroby Jaja Ogółem W tym mięso Wieprzowe Wołowe Drobiowe 1992 70,3 42,2 12,6 9,1 173 1993 67,5 40,6 11,4 9,4 157 1994 62,6 37,2 9,0 10,6 146 1995 63,4 39,1 8,7 10,2 154 1996 64,7 40,1 8,6 175 1997 61,7 35,4 8,3 12,9 189 1998 37,6 8,1 13,1 177 1999 66,0 38,5 7,7 14,0 184 2000 65,2 37,3 6,9  15,1  189 2001 36,8  6,5  16,0  190 2002 64,9 36,5 6,3  16,9  193 Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Rynek drobiu i jaj Drobiarstwo kierunek mięsny kierunek nieśny Mięso z chowu towarowego i selekcji stad hodowlanych Jaja konsumpcyjne i wylęgowe Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek drobiu w Polsce Od początku lat ’90 rośnie:  produkcja Udział drobiu w konsumpcji mięsa – ok. 30% (na początku lat 90. - 11%)  spożycie mięsa drobiowego. Obecnie spożycie na 1 osobę wynosi 21 kg rocznie (w UE - 23 kg) Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek drobiu w Polsce Struktura podmiotowa rynku obejmuje: dwustopniowy system reprodukcji: - reprodukcja pierwszego stopnia - fermy zarodowe i zakłady wylęgowe ferm stad prarodzicielskich; - reprodukcja drugiego stopnia - zakłady wylęgowe i fermy stad rodzicielskich. zakłady wylęgowe piskląt towarowych; fermy żywca drobiarskiego; ubojnie i przetwórnie drobiu. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek drobiu w UE Roczna wielkość produkcji mięsa drobiowego - 9 078 tys. t Konsumpcja na 1 os. rocznie - 22,6 kg Samowystarczalność - 106,1% Import - 648 tys. t Eksport - 1 169 tys. t Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

System regulacji na rynku drobiu w UE Wspólna organizacja rynku drobiu została wprowadzona w 1967 roku. Jej obecny kształt wyznacza Rozporządzenie Rady 2777/75 z 29 października 1975 r. oraz Rozporządzenie Komisji nr 1372/95. Koordynacją działań na rynku drobiu zajmuje się Komitet Zarządzający Rynkiem Drobiu i Jaj. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Zakres regulacji na rynku drobiu Regulacje UE obejmują następujące elementy rynku żywca i mięsa drobiowego:  drób żywy - kurczęta, gęsi, indyki, kaczki i perliczki;  mięso i podroby jadalne - świeże, schłodzone, mrożone i solone;  wątroby drobiowe - świeże, schłodzone, mrożone, solone lub w solance, wędzone i suszone;  tłuszcz drobiowy - wytopiony, wytłaczany i wyekstrahowany;  tłuszcz drobiowy nie wytopiony - świeży, schłodzony, mrożony, solony lub w solance, wędzony i suszony;  pozostałe zakonserwowane mięso i podroby drobiowe. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Regulacje dotyczące producentów żywca drobiowego Zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej: - przepisy weterynaryjne; - normy dotyczące rodzaju pasz; - parametry określające:  stopień zagęszczenia ptaków na danej powierzchni  dostęp do karmideł, poideł oraz otwartych strumieni powietrza. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Regulacje dotyczące ubojni i przetwórni drobiu Przepisy obowiązujące zakłady uboju, rozbioru, przetwórstwa i składowania drobiu dzielą się na cztery grupy:  regulacje techniczne i sanitarno-higieniczne wyznaczające warunki produkcji i ogólną infrastrukturę zakładu;  przepisy nakładające na ubojnie obowiązek nadzoru nad producentami żywca;  rozwiązania w zakresie transportu i przetrzymywania zwierząt w rzeźniach oraz zasad uboju drobiu;  normy jakościowe dotyczące produkcji i obrotu handlowego. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Regulacje na rynku wewnętrznym klasyfikacja na klasy handlowe A i B w oparciu m.in. o stopień umięśnienia i otłuszczenia (nie obowiązuje, gdy mięso dostarcza się do zakładów dzielenia i przetwórstwa); wymogi termiczne w odniesieniu do mięsa; taryfikacja mięsa mrożonego i głęboko mrożonego na klasy wagowe. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek drobiu Rynek wewnętrzny Normy handlowe (prod.>10 tys. szt rocznie) Mięso drobiowe oznakowane informacjami o: - klasie handlowej; cenie jednostkowej; stanie termicznym; dacie przydatności do spożycia; zalecanej temperaturze przechowywania; numerze rejestracyjnym rzeźni/zakładu dzielenia drobiu; kraju pochodzenia (import); Klasy handlowe mięsa drobiowego – A, B Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek drobiu Rynek wewnętrzny Wymogi dla producenta PROWADZENIE EWIDENCJI: - liczba ptaków w każdej formie wychowu; - liczba sprzedanych ptaków; - odbiorcy (nazwy firm, adresy). Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek drobiu Rynek wewnętrzny Wymogi dla ubojni i przetwórni 1) KLASYFIKACJA: - na klasy handlowe A i B; - mięsa mrożonego (do -120C ) i głęboko mrożonego (do -180C ) na klasy wagowe; 2) KONTROLA: - prawidłowości sposobu chowu i żywienia drobiu u producentów; - stopnia absorpcji wody obcej w tuszach i całkowitej zawartości wody obcej; - temperatury mięsa mrożonego; - poprawności znakowania wyrobów; - opakowań jednostkowych i ich etykietowania; 3) PROWADZENIE EWIDENCJI-REJESTR: - producentów dopuszczonych do rynku, - cykli chowu dla poszczególnych producentów, - wyników kontroli całkowitej zawartości wody obcej. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Regulacje dotyczące importu drobiu - stawki celne podstawowe stawki celne; zredukowane stawki celne (stawki taryfowe WTO); obniżone stawki celne wynikające z jednostronnych preferencji udzielonych przez Wspólnotę; cła preferencyjne wynikające z umów handlowych o uprzywilejowanych warunkach handlu; Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Regulacje dotyczące importu drobiu kontyngenty minimalnego dostępu do rynku o zredukowanych stawkach celnych; kwoty preferencyjne objęte preferencyjnymi stawkami celnymi; SSG - klauzula bezpieczeństwa określająca ceny progu i cła dodatkowe; licencje importowe. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Regulacje dotyczące eksportu drobiu subsydia; pułapy; licencje. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak RYNEK JAJ Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek jaj w Polsce Struktura podmiotowa: - fermy i zakłady wylęgowe szczebla reprodukcyjnego; - fermy i zakłady wylęgowe piskląt towarowych; - fermy produkcji jaj konsumpcyjnych; - przetwórnie jaj; - podmioty obrotu towarowego. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek jaj w Polsce Produkcja dzieli się na: - produkcję w celach reprodukcyjnych i hodowlanych; - produkcję jaj konsumpcyjnych. Obrót handlowy dotyczy jaj kurzych oraz niewielkich ilości jaj przepiórczych i strusich. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek jaj w Polsce Rośnie:  wielkość produkcji jaj Roczna wielkość produkcji - 5 622 tys. t Samowystarczalność - 102,8% Koncentracja produkcji Blisko 1 mln gospodarstw prowadzi chów kur niosek; około 99% z nich utrzymuje jednak jedynie niewielkie stada - do 100 sztuk. 3/4 podaży jaj stanowi produkcja fermowa.  przetwórstwo Przetwórstwo obejmuje ok. 10-15% jaj (w UE - ok. 40%). Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek jaj w UE Roczna konsumpcja na 1 osobę - 13,2 kg Import - 30 tys. t Eksport jaj: - 182 tys. t - dotyczy jedynie ok. 5% produkcji; - w strukturze geograficznej 97% eksportu do państw UE-25. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Wspólna organizacja rynku jaj w UE Cel regulacji rynku - zapewnienie odpowiednich standardów jakościowych w zakresie produkcji i handlu Instytucją odpowiedzialną za rynek jaj jest Komitet Zarządzający Rynku Drobiu i Jaj Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Zakres rzeczowy regulacji na rynku jaj konsumpcyjnych Regulacje obejmują: jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane lub gotowane; jaja ptasie bez skorupek; żółtka jaj do konsumpcji świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, przetworzone, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające (lub nie) cukier czy inny środek słodzony. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek jaj Rynek wewnętrzny regulacja poprzez standardy marketingowe i jakościowe cel - poprawa jakości jaj system obejmuje: normy jakościowe (klasy handlowe, kat. wagowe kl. A), - sortowanie jaj wyłącznie w zarejestrowanych centrach pakowania; obligatoryjne oznakowanie opakowań, posiadanie numeru rejestracyjnego (zakład pakowania), prowadzenie dokumentacji - ilość wstawionych i sprzedanych ptaków, nazwy odbiorców (producent), kontrolę na wszystkich etapach obrotu (pobieranie prób). - obowiązek informowania Komisji o liczbie kur i jaj oznakowanych systemem chowu oraz metodach kontroli sprawdzających warunki chowu. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Zakres regulacji w sferze produkcji jaj konsumpcyjnych Wymogi dotyczą: zagadnień weterynaryjno-epidemiologicznych; dobrostanu zwierząt; zasad przechowywania jaj u hodowcy; zagadnień higieniczno-sanitarnych; zasad zbierania jaj - częstotliwości zbierania, sposobu oczyszczania i odkażania jaj; zasad ewidencji zwierząt i prowadzenia rejestrów statystycznych. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek jaj Wymogi dla producenta OZNACZENIE JAJ - data zniesienia, (informacja na temat systemu chowu kur niosek) 2) PROWADZENIE EWIDENCJI - dzień wstawienia, - wiek i liczba kur w kurnikach, - dzienna produkcja, - liczba lub masę jaj dostarczonych do odbiorców, rejestr odbiorców Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Normy handlowe w sprzedaży detalicznej jaj wyłącznie jaja zapakowane i oznakowane oraz podzielone według gatunków, jakości, klasy wagowej i stanu termicznego znakowanie nie obowiązuje producentów prowadzących sprzedaż bezpośrednią produkowanych na swojej fermie jaj; wymóg taki będzie obowiązywał od 1.07.2005 (MRiRW wystąpiło o 10-letni okres przejściowy) Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Opracowanie: Wawrzyniec Czubak Rynek jaj - klasy Klasa A ● skorupka - normalna, czysta, nie uszkodzona; wysokość komory powietrznej ≤ 6 mm (jaja klasy Ekstra ≤ 4 mm); białko przezroczyste i klarowne; żółtko - słabo widoczne podczas prześwietlenia; tarcza zarodkowa - nie może być rozwinięta; brak obcych zapachów; ● nie utrwalone lub chłodzone w warunkach o sztucznie obniżonej temperaturze poniżej +50C; posortowane na klasy wagowe kategorie jaj (RK 1511/96) jaja bardzo duże (≥73 g) – XL jaja duże (63-73 g) – L jaja średnie (53-63 g)– M jaja małe (≤ 53 g) – S Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Obrót jajami konsumpcyjnymi producenci zobowiązani są do dostarczania jaj do zbiornic, zakładów pakowania, uprawnionych hurtowni lub do zakładów przemysłowych; do pakowalni jaja mogą dostarczać również zbiornice - jednostki upoważnione do zbierania jaj od producentów; jedynie pakowalnie mają prawo do sortowania, klasyfikowania i znakowania jaj oraz wprowadzania ich spożywczych na rynek masowy. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Regulacje handlu zagranicznego Rynek drobiu i jaj Regulacje handlu zagranicznego ● licencje importowe ● licencje eksportowe ● kontyngenty dostępu do rynku ● pułapy wielkości eksportu ● dopłaty do eksportu ● taryfy importowe ● cła dodatkowe IMPORT EKSPORT Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Instrumenty regulujące import jaj licencje importowe - wydawane przez krajową agencję interwencyjną cła podstawowe i zredukowane; klauzula ochronna; kontyngenty minimalnego dostępu do rynku (kwoty taryfowe WTO). - udokumentowany import ≥ 80 ton mięsa drobiowego ≥ 50 ton jaj (prod. z jaj) w ciągu 2 lat drób żywy 5,2-34,5 euro/100 szt. elementy kurczaków i podrobów innych niż wątroby 18,7-102,4 euro za 100 kg jaja wylęgowe 35-105 euro/1000 szt. pozostałe jaja w skorupkach 3,04 euro/tonę żółtka jaj 353-1423 euro/tonę Opracowanie: Wawrzyniec Czubak

Instrumenty regulujące eksport jaj licencje (najnowsze procedury określa rozporządzenie KE nr 596/2004); pułapy; system dopłat do eksportu obejmujący całą grupę towarową “jaja w skorupkach” oraz wybrane towary zaliczane do grupy “jaja bez skorupek” lub “przetwory z jaj”. Przy ustalaniu wysokości subsydiów brane pod uwagę są : - sytuacja rynkowa, - różnica miedzy cenami w UE a cenami światowymi - kierunek eksportu, limit wydatków na dopłaty eksportowe w ramach RU GATT, różnica cen pasz pomiędzy Unią a rynkiem światowym. Opracowanie: Wawrzyniec Czubak