KONIEC POKAZU.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. S. Dariusa i S. Girenasa
Advertisements

Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 ul. Zamkowa 16 a
ZAPRASZAMY NA PREZENTACJĘ OFERTY SZKÓŁ
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Głównym celem szkoły zawodowej jest umożliwienie absolwentowi uzyskania kwalifikacji w wyuczonym zawodzie. Kształcenie trwa.
Historia szkoły sięga już przeszło 50 lat.
Liceum Ogólnokształcące
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W POWIECIE KLUCZBORSKIM Miejsce: Aula Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Adama Mickiewicza w Kluczborku Termin: 28 listopada 2007.
ZSZ Technikum Liceum Profilowane Liceum Profilowane Liceum Ogólnokształcące Liceum Ogólnokształcące.
Publikacje zawodowe WSiP 2013
TECHNIKUM Kształcąc się w technikum po czterech latach nauki będziesz mógł/mogła przystąpić do egzaminu maturalnego oraz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych NR 2 w Brzezinach Zaprasza do zapoznania się z ofertą szkoły.
Zespół Szkół Techniczno - Informatycznych w Busku - Zdroju
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA NR 10 oraz SZKOŁA POLICEALNA przy Ośrodku Szkolno-Wychowawczym Nr 1 dla Dzieci i Młodzieży Słabo Widzącej i Niewidomej im.
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Doradztwo zawodowe w Publicznym Gimnazjum im. W. Witosa w Pławie
Hotelarsko Turystycznych
Zespół Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim, ul. Warszawska 54 Rekrutacja na rok szkolny 2013 / 2014 Nie dla szkoły, lecz dla życia się uczymy lecz dla życia.
Technik ekonomista.
Struktura egzaminu zawodowego
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Zespół Szkół im. Jana Kasprowicza w Jelczu-Laskowicach
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Dolnośląski Zakład Doskonalenia Zawodowego Zespół Szkół al
Z A P R A S Z A M Y.
Technikum i Zasadnicza Szkoła Zawodowa
PONADGIMNAZJALNYCH NR 1 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W BUSKU-ZDROJU
lecz dla życia się uczymy”
ZESPÓŁ SZKÓŁ MARII KONOPNICKIEJ
SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 2
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe. STRUKTURA EGZAMINU Etap pisemny Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
STRUKTURA ZESPOŁU SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH W CZAPLINKU
Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Opis zawodu ( łac. informare, -atum: obrazowo opisać) – osoba, która wykształciła się na specjalistę w dziedzinie nowych technologii, posiadającego wiedzę
Zespół Szkół w Zabrodziu
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Zespół Szkół im. Jana Kasprowicza w Jelczu-Laskowicach ul. Techników 26, Jelcz-Laskowice tel ,
LICEUM PROFILOWANE O PROFILU ZARZĄDZANIE INFORMACJĄ
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Historia szkoły sięga już przeszło 50 lat.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Numer z klasyfikacji zawodów:312102
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich im
Gostynińskie Centrum Edukacyjne
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KIERUNKI KSZTAŁCENIA TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań.
Dołącz do nas!!!. Profil akademicki Współpraca z Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu.
Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli ul. J. Słowackiego 17 ul. J. Słowackiego Radom Radom tel tel.
KLASA WIELOZAWODOWA. Wybierz zawód i kształć się zgodnie ze swoimi zainteresowaniami!
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
ZESPÓŁ SZKÓŁ BUDOWLANYCH W CIESZYNIE im. gen. Stefana Grota Roweckiego Plac Dominikański 1, Cieszyn Jesteśmy w gronie szkół o.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Zespół Szkół Techniczno-Informatycznych im. Jana Nowaka - Jeziorańskiego.
Centrum Kształcenia Ustawicznego Liczba słuchaczy Rok szkolny Liczba słuchaczy Liczba oddz. 2010/ / / / / /179.
im. MARII SKŁODOWSKIEJ-CURIE w Kostrzynie nad Odrą
MÓJ ZAWÓD.
Centra Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Technikum informatyczne
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi”
Zapis prezentacji:

KONIEC POKAZU

Liceum Ogólnokształcące Humanistyczny Biologiczno – chemiczny Matematyczny

Profil humanistyczny Okres nauki: 3 lata Przedmiot do rozszerzenia: język polski

Profil biologiczno - chemiczny Okres nauki: 3 lata Przedmiot do rozszerzenia: biologia

Profil matematyczny Okres nauki: 3 lata Przedmiot do rozszerzenia: matematyka MENU

LICEUM PROFILOWANE

Zarządzanie informacją

Okres nauki: 3 lata.  W roku szkolnym 2004/2005 wprowadzono trzyletnie liceum profilowane o profilu zarządzanie informacją, w którym obowiązuje plan nauczania (LP-ZI/MENiS/2002.04.30).  

Od momentu powstania szkoła przywiązuje szczególną wagę do nauczania przedmiotów informatycznych z zastosowaniem technik komputerowych. Na zajęciach z przetwarzania informacji, wyszukiwania selekcjonowania i gromadzenia informacji oraz upowszechniania informacji uczniowie poznają obsługę i zastosowanie wielu programów do edycji tekstu, obrazu, dźwięku, filmu, narzędzia i sposoby wyszukiwania informacji w internecie oraz ich gromadzenia w bazach danych, uczą się tworzenia publikacji oraz stron internetowych z zastosowaniem języka HTML i PHP. MENU

TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO TECHNIKUM TECHNIK INFORMATYK TECHNIK EKONOMISTA TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO

TECHNIK INFORMATYK Okres nauki: 4 lata.Charakterystyka: Dominującym układem czynności w zawodzie technik informatyk są prace z dziedziny programowania, posługiwania się gotowymi pakietami oprogramowania użytkowego dla powszechnie spotykanych zastosowań, projektowania i zakładania baz danych, obsługiwania komputerów pracujących pod kontrolą różnych systemów operacyjnych, dobierania konfiguracji sprzętu i oprogramowania dla różnych zastosowań, obsługiwania lokalnych sieci komputerowych i nadzorowania ich pracy.Perspektywy zawodowe: Technicy informatycy mogą podejmować prace we wszystkich gałęziach gospodarki narodowej, w których mają zastosowanie komputery. Zawód ten charakteryzuje się uniwersalnością tzn. można go wykonywać nie tylko w wyspecjalizowanych przedsiębiorstwach, ale wszędzie tam gdzie jest wprowadzana informatyzacja. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik informatyk może być zatrudniony na stanowiskach:   instalatora i administratora systemów operacyjnych, administratora sieci komputerowych, administratora baz danych, projektanta i programisty baz danych, instalatora i konserwatora sprzętu komputerowego, pracownika działu finansowo-księgowego. Program nauczania obejmuje następujące przedmioty zawodowe: Systemy operacyjne i sieci komputerowe Oprogramowanie biurowe Programowanie strukturalne i obiektowe Urządzenia techniki komputerowej Multimedia i grafika komputerowa Język angielski zawodowy

TECHNIK EKONOMISTA Okres nauki: 4 lata. Charakterystyka: Kształcenie w zawodzie technik ekonomista ma na celu przygotowanie absolwentów do sprawnego wykonywania różnorodnych zadań zawodowych w warunkach gospodarki rynkowej. Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika ekonomistę należy m. in.: prowadzenie prac związanych z badaniem rynku, planowaniem i sprawozdawczością, polityką zatrudnienia, wynagrodzeniami, zaopatrzeniem i gospodarką materiałową, księgowością i gospodarką finansową jednostek gospodarczych.  Program nauczania obejmuje następujące przedmioty zawodowe: Podstawy ekonomii Prawo Ekonomika Rachunkowość Finanse Pracownia ekonomiczna Język angielski zawodowy

TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO Okres nauki: 4 lata.Charakterystyka: Kształcenie w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego ma na celu przygotowanie absolwentów do sprawnego wykonywania różnorodnych zadań zawodowych w warunkach gospodarki rynkowej. Szkoła ta umożliwia uzyskanie  Program nauczania obejmuje następujące przedmioty zawodowe: Technologia gastronomiczna Obsługa konsumenta Podstawy żywienia i higieny Wyposażenie zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych Przedsiębiorstwo gastronomiczne Zajęcia praktyczne Specjalizacja Od wielu lat szkoła przywiązuje szczególną wagę do nauczania przedmiotów zawodowych. Zajęcia prowadzone są w nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych. Uczniowie odbywają również praktyki zawodowe w zaprzyjaźnionych zakładach co pozwala na wykorzystanie wiedzy i umiejętności zdobytych na zajęciach szkolnych i lepsze przygotowanie do egzaminów zawodowych. MENU

ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII ŚLUSARZ ODDZIAŁY WIELOZAWODOWE

KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII Okres nauki: 2 lata. Charakterystyka: Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a nawet ciast i deserów. Jednak wbrew najczęstszym skojarzeniom jego praca nie sprowadza się tylko do zapewnienia posiłków. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzania potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji. Szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Perspektywy zawodowe: Typowymi miejscami pracy kucharza małej gastronomii są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, stołówki. Może być zatrudniony w restauracjach, kawiarniach, w hotelowych zakładach gastronomicznych, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

ŚLUSARZ Okres nauki: 3 lata.Charakterystyka: Celem pracy ślusarza jest budowanie prostych konstrukcji lub konserwacja i naprawa prostych mechanizmów i wyrobów metalowych. Ślusarze najczęściej specjalizują się w: budowaniu prostych konsturkcji stalowych, np. krat, bram, ogrodzeń, zbiorników, zbrojeń budowlanych, konserwowaniu i naprawie urządzeń komunalnych, np. zamków, zasuw, zawiasów, prostych elementów instalacji wodno-kanalizacyjnych, grzewczych, gazowych oraz naprawianiu prostych mechanizmów w nadwoziach pojazdów mechanicznych, takich jak zamki, blokady, podnośniki, wytwarzaniu, naprawianiu i odtwarzaniu metalowych

ODDZIAŁY WIELOZAWODOWE Okres nauki: 2 lub3 lata w zależności od zawodu. Cykl 2-letni obowiązuje tylko w zawodach: sprzedawca, lakiernik i kucharz małej gastronomii. Charakterystyka: W oddziałach tych dokształcani są uczniowie - pracownicy młodociani w zakresie przedmiotów ogólnokształcących, którzy zawarli umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego z pracodawcą, w określonym zawodzie. Dokształcanie w zakresie teoretycznych przedmiotów zawodowych realizowane jest na turnusach 4 tygodniowych w każdym roku nauki, w ośrodkach dokształcania zawodowego w różnych miastach Polski. Wtedy rodzice ponoszą koszty związane z dojazdem, zakwaterowaniem i wyżywieniem w ośrodku. Po ukończeniu nauki pracownik młodociany zdaje egzamin czeladniczy w Cechu Rzemiosł Różnych, jeżeli jego pracodawca jest tam zrzeszony. Natomiast , gdy pracodawca jest nie zrzeszony  w Cechu, młodociany zdaje egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. MENU KONIEC POKAZU