Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

Dodatki do żywności „E”
Symbole stosowane do oznaczenia niebezpieczeństwa związanego z użyciem związków chemicznych w krajach Unii Europejskiej.
Przepisy prawa dotyczące żywności
JERSINIOZA.
Czy wiesz co jesz?.
Chcę żyć ekologicznie.
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Radomiu
Indeks glikemiczny.
Zanieczyszczenia biologiczne
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
DOPALACZE.
Uczulenia Inaczej alergia Projekt opracowany przez:
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Dobre praktyki w gabinecie lekarskim, czyli jak uniknąć zakażenia
„HCV można pokonać – program szkoleń dla pracowników medycznych”
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Operacyjne sterowanie produkcją
Zdrowy styl życia.
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Poznajemy składniki żywności.
ZATRUCIA.
GMP/GHP.
Bez białka nie ma ciałka!.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Witaminy Jakub Dorobisz.
Problemy w opracowaniu narzędzi stomatologicznych
Autorzy: Adrianna Przybylska
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Zabawki produkowane przez naszą firmę odznaczają się wysoką jakością i równie wysokim poziomem bezpieczeństwa.
Alergia pokarmowa Dr. Agnieszka Krauze.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Znaczenie wody w życiu człowieka
Polski Punkt Koordynacyjny EFSA
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
1.Konserwanty w pożywieniu
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Ciemna strona GMO.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Rolniczy Handel Detaliczny
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego a astma i alergia
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
nasze prawa mgr Beata Spruch
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym

Alergeny to substancje powszechnie występujące w naturalnym środowisku, które nie są toksyczne, nie mają właściwości drażniących, ale jednak u pewnej grupy osób uczulonych, tzn. mających uwarunkowaną genetycznie nadprodukcję przeciwciał IgE, powodują objawy chorobowe. Na alergię występującą po spożyciu pokarmów cierpi około 2-4% dorosłych i 8% dzieci.

Spożycie alergennej żywności przez osobę uczuloną może wywołać: obrzęk naczynioruchowy (krtani, warg, języka, twarzy), atopowe zapalenie skóry (egzemę), astmę, nieżyt nosa, wymioty, biegunkę, skurcze żołądka, podciśnienie tętnicze krwi zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

Źródła alergenów w przemyśle spożywczym: Alergeny jako składniki produktu wynikające z receptur Alergeny jako zanieczyszczenie przypadkowe – zanieczyszczenia krzyżowe Wpływ procesów technologicznych na alergenność żywności Orzech tak jak cytrusy, soja, mleko czy pszenica są silnymi alergenami. Nawet niewielkie ich ilości spożyte przez osoby uczulone mogą spowodować silną reakcję organizmu.

Nie ma bezpiecznego poziomu alergenu dla osoby uczulonej. Jedyną opcją dla osób cierpiących na alergię pokarmową jest staranne unikanie alergenów. Głównym źródłem informacji dla konsumenta o obecności alergenów w produktach spożywczych są ich etykiety

Jako producent żywności zapewniamy, że klienci, zarówno jako konsumenci powinni czuć się pewnie i bezpiecznie z naszymi produktami   Produkty produkowane w naszym zakładzie nie są przeznaczone dla konsumentów z alergią żywieniową na białka mleka oraz na białko jaja kurzego ( lizozym )

Zakład w Lidzbarku Warmińskim produkuje żywność zgodnie z założeniami zapewniającymi: Odpowiednie zebranie informacji na temat alergenów w  związku z zakupami właściwe oznaczenie produktów i informowanie  klientów  i  konsumentów minimalizowanie  ryzyka  skażenia w związku  z planowaniem  produkcji

Zakażenie krzyżowe Do zanieczyszczenia produktu może dojść, wówczas, gdy do jego wyrobu użyto tych samych maszyn, przedmiotów i urządzeń, jakie zastosowano dla innego produktu zawierającego w swym składzie czynnik uczulający. Dlatego w naszym zakładzie, każdorazowo po cyklu produkcyjnym z użyciem alergenu musi być przeprowadzane dokładne mycie i dezynfekcja. Sprzęt porządkowy stosowany do usuwania alergenów musi być stosownie oznaczony i przeznaczony wyłącznie do tego celu, jednorazowy lub dobrze umyty po użyciu.

Czynnościami mogącymi istotnie zwiększyć ryzyko narażenia konsumenta na alergeny jest np.: używanie niewłaściwego sprzętu do naważania surowców używanie niewłaściwego sprzętu do usuwania rozsypanych surowców niedbałe zabezpieczanie zawracanych do magazynu surowców

Zanieczyszczenia krzyżowe alergenami mogą pochodzić z: Łańcuch dostaw Magazyn Pomieszczenia produkcyjne Narzędzia wielokrotnego przeznaczenia Procesy technologiczne Personel Zmiany receptury Czyszczenie Pakowanie