Jesteś tym, co jesz! Justyna Sterna 3b.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Skutki niewłaściwego odżywiania
Advertisements

Skutki złego odżywiania.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Wegetarianizm.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Witaminy Jakub Dorobisz.
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Zdrowy tryb życia.
Dobry i zły cholesterol
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Żeby zdrowym być….
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Anoreksja i bulimia dzieci i młodzieży
Poznajemy składniki pokarmu.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ALKOHOLIZM
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Jesteś tym, co jesz! Justyna Sterna 3b

Jestes tym, co jesz! Bierzesz jabłko do ręki i zjadasz. Owoc jest poddany procesowi trawienia. Organizmowi dostarczane są witaminy, sole mineralne, białka, węglowodany. Jesteś tym, co jesz, bo dzięki zwykłemu jabłku otrzymujesz składniki budulcowe i przede wszystkim potrzebną do życia energię. Warto zwracać uwagę na to co i w jakich ilościach spożywamy.

Jestes tym, co jesz! Czego należy unikać? Jak należy się odżywiać? Konserwanty Cholesterol Alkohol Jak należy się odżywiać? Zbilansowana dieta Jak jeść? Choroby związane z niewłaściwym odżywianiem Otyłość Awitaminoza Zaburzenia łaknienia

Konserwanty Konserwanty to związki chemiczne, które przedłużają świeżość i czas przechowywania produktu, a także jego smak i wygląd. Środki konserwujące mogą zapobiegać rozwojowi grzybów, bakterii i wirusów. Konserwanty występują obecnie w większości dostępnych produktów. Menu

Konserwanty Niestety, spożywanie środków konserwujących podwyższa wzrost substancji toksycznych w naszych organizmach. Niektóre konserwanty wywołują reakcje alergiczne lub zawierają substancje rakotwórcze. Mogą przyczyniać się do wzrostu zachorowań na alergie. Należy unikać żywności konserwowanej takimi środkami jak benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne. Menu

Cholesterol Cholesterol to substancja wytwarzana w naszych organizmach przez wątrobę lub dostarczany z pokarmem. Uczestniczy w wytwarzaniu niektórych hormonów, wspomaga proces trawienia i powstawanie witaminy D. Cholesterol występuje w dwóch formach: HDL tzw. dobry cholesterol, którego nadmiar wraca do wątroby, gdzie jest unieszkodliwiany LDL tzw. zły cholesterol, którego nadmiar przechodzi z krwi i odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych Menu

Cholesterol LDL odkładając się na ścianach tętnicy prowadzi do jej zwężenia. Jest to miażdżyca tętnic. Krew przestaje swobodnie płynąć. Może dojść do obumierania tkanek, udaru mózgu czy zawału serca. Menu

Cholesterol Aby uchronić się przed zbyt wysokim poziomem LDL należy ograniczyć produkty podwyższające poziom cholesterolu takie jak: tłuste mięsa, podroby, pełnotłuste produkty mleczne, tłuste wyroby cukiernicze. Produkty obniżające poziom cholesterolu to jedzenie zawierające dużo błonnika, owoce i warzywa. Menu

Alkohol Alkohol etylowy to produkt procesów fermentacji skrobi lub cukru pod wpływem drożdży. Wypicie nawet małych dawek powoduje zaburzenie wzroku, słuchu, percepcji ruchów. Menu

Alkohol Jego nadmierne spożycie niesie za sobą nieprzyjemne konsekwencje: zniszczenie wątroby (marskość, rak), zapalenia trzustki, choroby układu krążenia, zniszczenia układu nerwowego. Spożywanie alkoholu przez ciężarne kobiety może doprowadzić do urodzenia dziecka z wadami np. spłaszczoną twarzą lub ograniczona możliwością rozwoju. Menu

Alkohol Nadmierne i niekontrolowane spożycie alkoholu to alkoholizm. Jest to uzależnienie bardzo trudne do wyleczenia. Prowadzi do zmian charakteru, zwiększonej agresji, zaburzeń pamięci, chorób psychicznych. Od uzależnionych osób odsuwają się rodzina i znajomi. Nie leczony alkoholizm jest chorobą śmiertelną. Menu

Zbilansowana dieta Prawidłową i zbilansowaną dietę prezentuje piramida żywności. Kierując się nią wybieramy żywność z każdego poziomu w przedstawionych proporcjach. Otrzymujemy wówczas urozmaiconą i zdrową codzienną dietę. Menu

Zbilansowana dieta Powinno się spożywać: Tłuszcze i słodycze w małych ilościach 2-3 porcje mleka i tyle samo porcji mięsa, ryb, jaj 4 porcje warzyw i 3 porcje owoców Produkty zbożowe, pieczywo, kasze – 5 porcji dziennie Menu

Jak jesc? Wypijaj co najmniej 1,5-2 litry płynów dziennie (oprócz płynów dostarczonych w jedzeniu)! Jedz kilka, 4 - 5, posiłków dziennie! Nie jedz byt zimnych, ani zbyt ciepłych potraw! Używaj mniej soli, która zwiększa ryzyko nadciśnienia! Ostatni posiłek zjedz co najmniej 3 godziny przed snem! Jedz produkty sezonowe! Dokładnie gryź i przeżuwaj pokarm! Menu

Otyłosc Otyłosc to znaczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej przewyższające potrzeby organizmu. O człowieku otyłym mówimy wtedy, gdy masa jego ciała jest większa o 30% od masy określonej dla jego wieku, wzrostu i płci. Menu

Otyłosc Konsekwencje otyłości to: Skrócenie oddechu Bolesność nóg Uszkodzenia stawów i zapalenia stawów kolanowych i biodrowych Depresja i niska samoocena Wysokie zagrożenie podwyższeniem ciśnienia, cukrzycą, miażdżycą, chorobami serca, nowotworami Zmniejszenie masy ciała jest możliwe jedynie dzięki wzmożonej aktywności fizycznej i zmniejszeniu kaloryczności jedzenia. Menu

Awitaminoza Awitaminoza to choroba polegająca na niedoborze którejś z witamin. Ponieważ witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, choroba objawia się zaburzeniami w procesach organizmu. Niedobry najlepiej eliminować przez stosowanie zbilansowanej diety. Można tez przyjmować witaminy w tabletkach. Menu

Awitaminoza Oto najczęściej spotykane niedobory: Kłopoty z oczami( bóle, niedowidzenie po zmierzchu), skórą, paznokciami - witamina A Depresje, ogólna drażliwość, otępienie, zajady – witaminyB1, B2, B6 Osłabienie, zawroty głowy, omdlenia, nienaturalna bladość – witamina B12 Menu

Awitaminoza Utrata odporności, bóle mięsni i stawów- witamina C Wiotczenie mięśni, słabe kości, krzywica u dzieci, nadmierna potliwość – witamina D Nadpobudliwość, starzejąca się skóra, kłopoty z koncentracją – witamina E Pajączki naczyniowe, siniaki, krwawienie z nosa, obfite miesiączki – witamina K Menu

Zaburzenia łaknienia Bulimia – polega na okresowym, nadmiernym objadaniu się, a potem zażywaniu środków przeczyszczających lub moczopędnych czy prowokowaniu wymiotów. Menu

Zaburzenia łaknienia Anoreksja – polega na świadomym powstrzymywaniu się od jedzenia. Często towarzyszą temu wyczerpujące ćwiczenia fizyczne. Skutkiem choroby jest wyniszczenie organizmu, często zagłodzenie się na śmierć. Menu

Jestes tym, co jesz! Źródła: „Co pomaga, a co szkodzi”, praca zbiorowa, Warszawa 1997 http://wikipedia.pl http://portalwiedzy.onet.pl Internet