SDSSA/BERD/komórka ds. działań horyzontalnych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLA PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI PRACY
Advertisements

KRK – na Uniwersytecie Warszawskim Marta Kicińska-Habior
ROMAN QUALITY SUPPORT - - cell:
Wdrożenie Dyrektywy 98/83/EC

Kompleksowe zarządzanie bezpieczeństwem informacji
Umowa ramowa - Nazwa UMOWA O WARUNKACH I SPOSOBIE REALIZACJI LOKALNEJ STRATEGII ROZWOJU OBSZARÓW RYBACKICH.
Programowanie kontroli Bezpieczeństwo Sanitarne Żywności
DGAL-SDSSA-Oddział działań horyzontalnych
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
SKUTKI INSPEKCJI Patricia Lallement DGAL-SDSSA-Komórka ds. działań horyzontalnych.
Uwagi i wnioski wynikające z nadzoru pedagogicznego nad szkołami i przedszkolami w roku szkolnym 2008/2009 Słupsk, 26 sierpnia 2009 r. DELEGATURA w Słupsku.
Wytyczne Ministra Rozwoju Regionalnego w zakresie wyboru projektów w trybie konkursowym Szkolenie, maja 2007 r. Departament Koordynacji i Zarządzania.
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Regulacje prawne z zakresu ochrony pracy.
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Normy praktyki zawodowej
Projekt „Zapobieganie zakażeniom HCV”
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
BEZPIECZEŃSTWO PLACU ZABAW I GIER
Wdrożenie MiFID – nowe obowiązki dla domów maklerskich
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
1 Prawo energetyczne Założenia zmian do systemu kwalifikacji osób oraz ich spójność z przepisami UE i systemami kwalifikacji w krajach UE Ministerstwo.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Doskonalenie podstawprogramowych kluczemdo modernizacjikształcenia zawodowego Warszawa 11 października 2012 r.
Jakość żywności w Polsce
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
Szkolenie aktywu związkowego
WYDZIAŁ KSZTAŁCENIA PRZEDSZKOLNEGO, PODSTAWOWEGO I GIMNAZJALNEGO Gdańsk, dnia 26 sierpnia 2008 r. Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Nadzór pedagogiczny a nowy system doskonalenia nauczycieli
Usługi BDO - odpowiedź na realne potrzeby rynku
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Projekt Wojewody Opolskiego Upowszechnienie e-usług świadczonych przez administrację publiczną w województwie opolskim.
Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy
KONTROLA ZARZĄDCZA - 1 Kontrolę zarządczą stanowi ogół
1 Nowe przepisy unijne Dyrektywa z roku 2014 w sprawie ustawowych badań rocznych sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Maria.
Humanistyczne aspekty zarządzania jakością
Audyt wewnętrzny jako źródło oceny kontroli zarządczej w jednostce
Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy.
Ocena jakości systemów informacyjnych (aspekt eksploatacyjny)
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI- wymagania normy ISO 27001:2007 Grażyna Szydłowska.
ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE W POWIECIE
DOKUMENTACJA OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH dr hab. Mariusz Jagielski
Organizacja pobytu Studentów podczas realizacji praktyki pedagogicznej
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
PODZIAŁ KONTROLI W SK I ISWK, ICH CECHY CHARAKTERYSTYCZNE I PLANOWANIE KONTROLI Marek Gall Wydział Inspekcji WIOŚ w Warszawie Październik 2013r. 1.
1 © copyright by Piotr Bigosiński DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP. USTANOWIENIE, PROWADZENIE I UTRZYMANIE DOKUMENTACJI. Piotr Bigosiński 1 czerwiec 2004 r.
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
Kontrola zarządcza w jednostce budżetowej
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Praktyczne.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Działania.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Organizacja krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
Efektywność zarządzania w sektorze publicznym Ministerstwo Finansów 16 czerwca 2015 r. Coroczne spotkanie przedstawicieli komitetów audytu.
Faza 1: Faza zaprojektowania systemu monitoringu projektu: 1. Inwentaryzacja obietnic złożonych sponsorowi we wniosku - przegląd założeń projektu, opracowanie.
„ Procedury Urzędu Marszałkowskiego – mechanizmy funkcjonowania” Bartosz Szymański Naczelnik Wydziały Zarządzania PROW Urząd Marszałkowski Województwa.
Nadzór nad bezpieczeństwem i warunkami pracy. Zewnętrzne i wewnętrzne organa nadzoru PAŃSTWOWA INSPEKCJA PRACY PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA ZAKŁAD PRACY służba.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Procedury związane z obsługą zgłoszeń prac geodezyjnych,
ISO 9001:2008 SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ w SP ZOZ WSPR w BIAŁYMSTOKU.
Zapis prezentacji:

SDSSA/BERD/komórka ds. działań horyzontalnych Metody inspekcji w dziedzinie Bezpieczeństwa Sanitarnego Produktów Żywnościowych Patricia Lallement SDSSA/BERD/komórka ds. działań horyzontalnych

CELE Obowiązki wynikające z Rozporządzenia (CE)N° 882/2004 :”kompetentne władze przeprowadzają kontrole urzędowe zgodnie z procedurami opartymi na dokumentach…” Zapewnienie Normy Jakości ISO 17020 - Pilotowanie na szczeblu lokalnym i krajowym poprzez wykorzystanie wyników inspekcji korzyść dla pracowników szczebla kierowniczego Pomoc w przeprowadzaniu inspekcji od etapu przejścia do pakietu higieny korzyść dla inspektora Równość traktowania podmiotów poddanych inspekcji Większa niezawodność procesów inspekcji, poprawa wiarygodności, komunikacji…

Kontrola urzędowa Inspekcja w ramach Pakietu Higieny Zestaw Przepisów stanowiący Punkt Odniesienia Punkty organizacyjne Wewnętrzne punkty odniesienia w przedsiębiorstwie: - PMS (Plan Nadzoru Sanitarnego) - Zobowiązania na poziomie wyników Zalecenia techniczne (np. Powiązania czas/temperatura)‏ Ocena Pobieranie próbek, badania i weryfikacje Inspekcja Audyt Kontrola urzędowa

Inspekcja w ramach Pakietu Higieny Zadania przypadające odpowiednio przedstawicielom danej branży i słuzbom kontrolnym Przedsiębiorstwo : wprowadza analizę zagrożeń wprowadza środki ich kontroli stosuje własny PMS (plan nadzoru sanitarnego) i weryfikuje jego skuteczność Słuzby kontrolne: sprawdzają, czy przedstawiciel branży wprowadził analizę zagrożeń i środki ich kontroli sprawdzają, czy przedstawiciel danej branży wprowadził swój PMS sprawdzają, czy przedstawiciel danej branży sprawdził skuteczność PMS Narzędzia GBPH, dokumentacja ośrodków technicznych,… metody = podręcznik audytu i oceny

Metody

Metody ogólny podręcznik inspekcji Schemat ogólny inspekcji Przewodniki i schematy dla poszczególnych branż Załaczniki: Temperatura Pobieranie Sprawozdanie z inspekcji Słownik pojęć

Przewodnik ogólny inspekcji Tryby przeprowadzania inspekcji od zaplanowania do opracowania sprawozdania. Kompetencje, bezpieczeństwo, sposób postępowania, przebieg inspekcji (fizyczny i na poziomie dokumentów), pobieranie próbek, konsekwencje, sprawozdanie z inspekcji. Słownik pojęć (= definicje)‏ Wzór schematu i sprawozdania Badania urzędowe Kontrola temperatur

Schemat inspekcji « 5 S » : Środowisko: A = pomieszczenia Sprzęt: B = wyposażenie Siła robocza: C= personel Surowce : D = Surowce Sposób: E = Metoda działania F= zezwolenie, upoważnienia, zwolnienia,deklaracje G = Dokumenty prowadzone na bieżąco H = Plan nadzoru sanitarnego Inspekcja w zakładzie Inspekcja na poziomie dokumentów

Schemat inspekcji

Przewodniki Przykład CQEA Słowa kluczowe = uścislenie kierunku inspekcji A1 Cel opinii ekspertów Pozycja C1 Co mówią przepisy C1:higiena ogólna personelu Każda osoba pracująca w strefie przechowywania produktów spożywczych powina przestrzegać wysokiego poziomu czystości osobistej i nosić czyste, odpowiednie ubrania zapewniające, o ile to konieczne, jej ochronę. W przypadku każdego członka personelu mającego dostęp do strefy czystej: - ubrania: powinny być czyste, przypisane do danej osoby, w jasnych kolorach, zakrywające strój prywatny. Powinny być zmieniane tak często, jak to konieczne. Należy zabronić samodzielnego prania ubrań robocznych przez pracowników. - zakazuje się noszenia biżuterii innej niż gładka obrączka. Zabrania się noszenia zegarków. Kolczyki są dozwolone, o ile zakrywa je nakrycie głowy; - ręce powinny być czyste, paznokcie krótkie, nie malowane i czyste; nakrycie głowy: powinno zakrywać wszystkie włosy (nakrycie typu furażerka jest niewystarczające) i należy dbać o prawidłowy sposób jego noszenia.

Przewodnik i opinia ekspertów Cel: objaśnienie przepisów, Oczekiwania: Opis środków adekwatny do celu – stanowiący interpretację tekstu Metodologia :Punkty charakterystyczne do sprawdzenia na poziomie minimum i jak elastyczność  W powiązaniu z GBPH

Przewodniki 2007 i kolejne… Opracowywanie przewodników (26)‏ Tworzenie zestawów punktór referencyjnych dla każdej branży Rozpowszechnianie schematów i przewodników na rok 2008 Sprzedaż bezpośrednia Żywienie zbiorowe Zawody związane z odżywianiem Żywienie na poziomie handlowym Transport Składy Produkty na bazie mięsa Ubój drobiu (problematyka tuczenia płetwonogich)‏ Zakłady rozbioru mięsa, mięso mielone, przygotowanie mięsa, VSM Ośrodki pakowania jaj Centra przetarrgowe Manipulowanie produktami rybołostwa / czyszczenie, wysylka Statki Surowce mleczarskie

Szkolenie w kwestii oceny Planu nadzoru sanitarnego Od maja 2006 do maja 2008 Opieka i nadzór Bieżace dziedziny: Posługiwanie się przewodnikami w terenie w celu oceny (październik 2008)‏ Optymalizacja inspekcji (okreslenie punktów niemozliwych do pominięcia ?)‏ Uzgodnienie inspekcji w ramach służb inspekcyjnych

Dziękujemy za uwagę