Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

RYBY ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
Ryby i owoce morza.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Sałatka Grecka..
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych.
Zdrowa dieta Europejczyków
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Zupa grzybowa zabielana
Krem warzywny z lanymi kluskami
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Ryby jem więcej wiem. Od wieków ryby są jednym z głównych składników pożywienia Jedz ryby a będziesz zdrów jak ryba Głosu nie mają, zdrowia dodają Ryba-
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Lubelszczyzna gołąbkiem pachnąca
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Olej 0,050l Olej 0,050l Boczek wędzony-plastry 0,150kg Boczek wędzony-plastry 0,150kg Tymianek świeży 6 łodyg Tymianek świeży 6 łodyg Ziemniaki 0,800kg Ziemniaki 0,800kg Fasola płaska 0,500 kg Fasola płaska 0,500 kg Olej 0,40 l Olej 0,40 l Natka pietruszki 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Sól 0,003 kg Sól 0,003 kg Sos: Sos: Sos grzybowy KNORR 0,085 kg Sos grzybowy KNORR 0,085 kg Woda 0,500l Woda 0,500l Śmietanka 30% 0,100 l Śmietanka 30% 0,100 l Cebula 0,080 kg Cebula 0,080 kg Masło 0,050 kg Masło 0,050 kg Natka pietruszki ½ pęczka Natka pietruszki ½ pęczka Pieprz czarny 0,001 kg Pieprz czarny 0,001 kg Sposób wykonania: Polędwiczkę podziel na równe porcje (po 2 sztuki na porcję), skrop oliwą, dopraw Marynatą i posyp tymiankiem. Następnie każdy kawałek owiń boczkiem i usmaż na patelni. Ziemniaki ugotuj w wodzie, fasolę blanszuj, zasmaż na oliwie i dopraw do smaku. Polędwiczkę podziel na równe porcje (po 2 sztuki na porcję), skrop oliwą, dopraw Marynatą i posyp tymiankiem. Następnie każdy kawałek owiń boczkiem i usmaż na patelni. Ziemniaki ugotuj w wodzie, fasolę blanszuj, zasmaż na oliwie i dopraw do smaku. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, grzyby w cząstki i zasmaż na maśle. Całość dodaj do sosu razem ze śmietanką i posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku. Polędwiczkę podawaj z warzywami i sosem grzybowym i ziemniakami. 1 porcja to 544 kcal

„Uzdrowiona receptura” Polędwiczka wieprzowa 1,5 kg Polędwiczka wieprzowa 1,5 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny z solą morską 0.025kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny z solą morską 0.025kg Oliwa z oliwek 0,050 l Oliwa z oliwek 0,050 l Tymianek świeży 6 łodyg Tymianek świeży 6 łodyg Ziemniaki 0,800kg Ziemniaki 0,800kg Fasola płaska 0,500 kg Fasola płaska 0,500 kg Oliwa z oliwek 0,40 l Oliwa z oliwek 0,40 l Natka pietruszki 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Sos: Sos: Sos grzybowy KNORR 0,085 kg Sos grzybowy KNORR 0,085 kg Woda 0,500l Woda 0,500l Śmietanka 15% 0,100 l Śmietanka 15% 0,100 l Cebula 0,080 kg Cebula 0,080 kg Masło 0,050 kg Masło 0,050 kg Natka pietruszki ½ pęczka Natka pietruszki ½ pęczka Pieprz czarny 0,001 kg Pieprz czarny 0,001 kg Sposób wykonania: Polędwiczkę skrop oliwą, dopraw Marynatą i posyp tymiankiem. Zawiń w folię aluminiową i piecz w temp 160 stC ok 30min. Kaszę ugotuj w wodzie, fasolę blanszuj, zasmaż na oliwie i dopraw do smaku. Polędwiczkę skrop oliwą, dopraw Marynatą i posyp tymiankiem. Zawiń w folię aluminiową i piecz w temp 160 stC ok 30min. Kaszę ugotuj w wodzie, fasolę blanszuj, zasmaż na oliwie i dopraw do smaku. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, grzyby w cząstki i zasmaż na maśle. Całość dodaj do sosu razem ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku. Polędwiczkę pokrój na porcje, podawaj z warzywami i sosem grzybowym i kaszą. 1 porcja to 459 kcal

Historia uzdrowienia Z podstawowego przepisu wyeliminowałyśmy boczek wędzony, ponieważ wersja uzdrowiona nie powinna być kaloryczna. Co za tym idzie bardziej zdrowa. Sól została usunięta, ponieważ w składzie marynaty Premium KNORR do wieprzowiny zawarta jest sól morska. Masło oraz olej zastąpiłyśmy oliwą z oliwek. Ziemniaki natomiast zamieniłyśmy na kaszę gryczaną. Do sosu zamiast śmietanki 30% użyłyśmy śmietanę 15%. Z podstawowego przepisu wyeliminowałyśmy boczek wędzony, ponieważ wersja uzdrowiona nie powinna być kaloryczna. Co za tym idzie bardziej zdrowa. Sól została usunięta, ponieważ w składzie marynaty Premium KNORR do wieprzowiny zawarta jest sól morska. Masło oraz olej zastąpiłyśmy oliwą z oliwek. Ziemniaki natomiast zamieniłyśmy na kaszę gryczaną. Do sosu zamiast śmietanki 30% użyłyśmy śmietanę 15%.