Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Olej 0,050l Olej 0,050l Boczek wędzony-plastry 0,150kg Boczek wędzony-plastry 0,150kg Tymianek świeży 6 łodyg Tymianek świeży 6 łodyg Ziemniaki 0,800kg Ziemniaki 0,800kg Fasola płaska 0,500 kg Fasola płaska 0,500 kg Olej 0,40 l Olej 0,40 l Natka pietruszki 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Sól 0,003 kg Sól 0,003 kg Sos: Sos: Sos grzybowy KNORR 0,085 kg Sos grzybowy KNORR 0,085 kg Woda 0,500l Woda 0,500l Śmietanka 30% 0,100 l Śmietanka 30% 0,100 l Cebula 0,080 kg Cebula 0,080 kg Masło 0,050 kg Masło 0,050 kg Natka pietruszki ½ pęczka Natka pietruszki ½ pęczka Pieprz czarny 0,001 kg Pieprz czarny 0,001 kg Sposób wykonania: Polędwiczkę podziel na równe porcje (po 2 sztuki na porcję), skrop oliwą, dopraw Marynatą i posyp tymiankiem. Następnie każdy kawałek owiń boczkiem i usmaż na patelni. Ziemniaki ugotuj w wodzie, fasolę blanszuj, zasmaż na oliwie i dopraw do smaku. Polędwiczkę podziel na równe porcje (po 2 sztuki na porcję), skrop oliwą, dopraw Marynatą i posyp tymiankiem. Następnie każdy kawałek owiń boczkiem i usmaż na patelni. Ziemniaki ugotuj w wodzie, fasolę blanszuj, zasmaż na oliwie i dopraw do smaku. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, grzyby w cząstki i zasmaż na maśle. Całość dodaj do sosu razem ze śmietanką i posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku. Polędwiczkę podawaj z warzywami i sosem grzybowym i ziemniakami. 1 porcja to 544 kcal
„Uzdrowiona receptura” Polędwiczka wieprzowa 1,5 kg Polędwiczka wieprzowa 1,5 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny z solą morską 0.025kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny z solą morską 0.025kg Oliwa z oliwek 0,050 l Oliwa z oliwek 0,050 l Tymianek świeży 6 łodyg Tymianek świeży 6 łodyg Ziemniaki 0,800kg Ziemniaki 0,800kg Fasola płaska 0,500 kg Fasola płaska 0,500 kg Oliwa z oliwek 0,40 l Oliwa z oliwek 0,40 l Natka pietruszki 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Sos: Sos: Sos grzybowy KNORR 0,085 kg Sos grzybowy KNORR 0,085 kg Woda 0,500l Woda 0,500l Śmietanka 15% 0,100 l Śmietanka 15% 0,100 l Cebula 0,080 kg Cebula 0,080 kg Masło 0,050 kg Masło 0,050 kg Natka pietruszki ½ pęczka Natka pietruszki ½ pęczka Pieprz czarny 0,001 kg Pieprz czarny 0,001 kg Sposób wykonania: Polędwiczkę skrop oliwą, dopraw Marynatą i posyp tymiankiem. Zawiń w folię aluminiową i piecz w temp 160 stC ok 30min. Kaszę ugotuj w wodzie, fasolę blanszuj, zasmaż na oliwie i dopraw do smaku. Polędwiczkę skrop oliwą, dopraw Marynatą i posyp tymiankiem. Zawiń w folię aluminiową i piecz w temp 160 stC ok 30min. Kaszę ugotuj w wodzie, fasolę blanszuj, zasmaż na oliwie i dopraw do smaku. Sos rozpuść w wodzie i zagotuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, grzyby w cząstki i zasmaż na maśle. Całość dodaj do sosu razem ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku. Polędwiczkę pokrój na porcje, podawaj z warzywami i sosem grzybowym i kaszą. 1 porcja to 459 kcal
Historia uzdrowienia Z podstawowego przepisu wyeliminowałyśmy boczek wędzony, ponieważ wersja uzdrowiona nie powinna być kaloryczna. Co za tym idzie bardziej zdrowa. Sól została usunięta, ponieważ w składzie marynaty Premium KNORR do wieprzowiny zawarta jest sól morska. Masło oraz olej zastąpiłyśmy oliwą z oliwek. Ziemniaki natomiast zamieniłyśmy na kaszę gryczaną. Do sosu zamiast śmietanki 30% użyłyśmy śmietanę 15%. Z podstawowego przepisu wyeliminowałyśmy boczek wędzony, ponieważ wersja uzdrowiona nie powinna być kaloryczna. Co za tym idzie bardziej zdrowa. Sól została usunięta, ponieważ w składzie marynaty Premium KNORR do wieprzowiny zawarta jest sól morska. Masło oraz olej zastąpiłyśmy oliwą z oliwek. Ziemniaki natomiast zamieniłyśmy na kaszę gryczaną. Do sosu zamiast śmietanki 30% użyłyśmy śmietanę 15%.