Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zapiekanka z pstrąga na szpinaku

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zapiekanka z pstrąga na szpinaku"— Zapis prezentacji:

1 Zapiekanka z pstrąga na szpinaku

2 Pstrąg pieczony (receptura na 2 porcje)
Filet z pstrąga 1 szt. Cytryna 1 szt. Sól, pieprz do smaku Ser pleśniowy Gorgonzola 40 g Pomidory koktajlowe 6 szt. Tłuszcz do wysmarowania formy

3 Szpinak smażony (receptura na 2 porcje)
Szpinak świeży 200g Ziarna słonecznika 2 łyżki Pomidory suszone 5 szt. Sól, pieprz do smaku, Oliwa do smażenia.

4 1. Przygotowanie ryby Piekarnik rozgrzać do temperatury 2000C
Filet z pstrąga myjemy, dokładnie osuszamy, oddzielamy skórę. Sprawdzamy czy nie ma ości. Jeśli są usuwamy je za pomocą pincety.

5 Doprawiamy solą, pieprzem.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilkanaście minut.

6 Formę do zapiekania smarujemy oliwą.
Filet porcjujemy na mniejsze kawałki i wykładamy na formę do zapiekania. Pstrąga posypujemy drobnymi kawałkami sera pleśniowego i ćwiartkami pomidorów koktajlowych.

7 Tak przygotowaną rybę wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy maksymalnie 15 minut w temperaturze 1800C – 2000C.

8 Szpinak, suszone pomidory, słonecznik
Szpinak myjemy, wybieramy najładniejsze liście. Na dużą patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy dwie łyżki słonecznika. Po chwili kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki.

9 Gdy słonecznik zacznie się rumienić, wrzucamy 20 dag świeżych liści szpinaku.
Całość lekko obsmażamy. Liście szpinaku nie mogą stracić swojego koloru i wyglądu Całość doprawić do smaku sola i pieprzem.

10 Smacznego !!! Tak usmażony szpinak wykładamy na rozgrzany talerz.
Upieczone filety z pstrąga układamy na szpinaku. Całość można przystroić kiełkami słonecznika oraz upieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Smacznego !!!

11 Przygotowała: Marta Perfikowska


Pobierz ppt "Zapiekanka z pstrąga na szpinaku"

Podobne prezentacje


Reklamy Google