Alkohole.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Alkohole i fenole Opracowanie: Bartłomiej SIEPSIAK klasa 3d
Advertisements

Szkodliwy wpływ alkoholu na organizm człowieka
Dlaczego nałogi są szkodliwe?
"Chemia organiczna w życiu człowieka".
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
Chemia w życiu codziennym
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Menu Koniec Czym jest węgiel ? Węgiel część naszego ciała
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Używki.
Znaczenie Trzeźwości Od Alkoholu I Narkotyków W Miłości
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Alkohol i jego działanie !!!
CUKRY.
Czym są i do czego są nam potrzebne?
Szkodliwy wpływ alkoholu na organizm ludzki
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
Skutki głodu i niedożywienia
Zagrożenia młodego człowieka!!!.
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
ALKOHOLIZM.
Kwasy w naszym otoczeniu
Znaczenie trzeźwości od alkoholu i narkotyków w miłości
DZIAŁANIE ALKOHOLU NA NASZ ORGANIZM Autorzy: kl. 2H.
Uzależnienie to nabyta silna potrzeba wykonywania jakiejś czynności lub zażywania jakiejś substancji.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Alkoholizm to choroba Tutaj wyjaśnię do czego może doprowadzić nadmierne spożywanie alkoholu, jakie mogą być skutki dla poszczególnych części organizmu.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Opracowała Lucyna Kołodziej
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Szkodliwości w używaniu używek !!!
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Chemia na co dzień.
Alkohole jednowodorotlenowe
Alkeny – węglowodory nienasycone
Fenole.
ALKINY.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Estry kwasów karboksylowych
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Woda i składniki mineralne
Alkohole.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
Picie, albo życie – wybór należy do Ciebie
Alkohole monohydroksylowe
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
ALKOHOLIZM
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
2 Podział alkoholi ze względu na ich skład chemiczny i szkodliwość dla zdrowia Alkohol metylowy (metanol) Alkohol etylowy uzyskiwany drogą syntezy chemicznej.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Powtórka chemia.
ZNACZENIE TRZEŹWOŚCI OD ALKOHOLU I NARKOTYKÓW W MIŁOŚCI
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Alkohole polihydroksylowe
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Aldehydy i ketony.
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Alkohole

Ogólna definicja CnHn+1OH Alkohole- jest to grupa związków organicznych pochodnych węglowodorów, w których jeden atom wodoru został zastąpiony przez grupę wodorotlenową (grupę hydroksylową -OH). CnHn+1OH Wzór ogólny alkoholi

Alkohol na codzien W języku potocznym przez "alkohol" rozumie się zazwyczaj alkohol etylowy (etanol) lub napój alkoholowy. Najprostsze i najczęściej spotykane w życiu codziennym alkohole, to zawierające jedną grupę hydroksylową w cząsteczce, pochodne alkanów o wzorze ogólnym CnH2n+1OH - alkohole monohydroksylowe. Noszą nazwę alkanole (m.in. metanol, etanol, propanol). Dla celów spożywczych wykorzystywany jest jedynie alkohol etylowy, który spożywany jest pod postacią: wódek, koniaków, whisky, wina i piwa.

Alkohol etylowy Alkohol etylowy (określany inaczej jako etanol) – jest chemicznym związkiem organicznym  z grupy alkoholi o wzorze C2H5OH. W standardowej temperaturze pokojowej występuje pod postacią bezbarwnej i łatwopalnej cieczy o charakterystycznym zapachu i piekącym smaku. Na wolnym powietrzu pali się słabo widocznym, niebieskawym płomieniem. Mieszaninę ok 95% etanolu ze zwykłą wodą to potocznie nazywany spirytus. Etanol w czystej postaci (100%) jest nazywany alkoholem absolutnym.

Nazewnictwo Alkoholi Nazwy alkoholi tworzy się przez dodanie do nazwy węglowodoru o tej samej liczbie atomów węgla końcówki –ol np: Alkan Alkohol Metan Metanol Etan Etanol

Otrzymywanie Alkoholi Etanol otrzymuje się metodą znaną już w starożytności. Jest nią fermentacja alkoholowa glukozy - cukru występującego w owocach lub otrzymywanego w wyniku przekształceń innych cukrów. Fermentacja zachodzi w roztworze wodnym pod wpływem enzymów, wytwarzanych między innymi przez drożdże. Sumaryczne równanie reakcji fermentacji można zapisać następująco: C6H12O6 ----->2 C2H5OH + 2 CO2

Negatywne działanie Alkoholu Alkohol etylowy spożywany w nadmiernych ilościach lub zbyt często może być szkodliwy dla organizmu. W zależności od spożytej dawki powoduje on ożywienie, podniecenie, zaburzenia świadomości lub głębokie uśpienie. Dawka 6-8 g na 1 kg masy ciała jest już śmiertelna. Długie i nadmierne spożywanie alkoholu powoduje uzależnienie, czyli chorobę alkoholową. Tlen, który w normalnie funkcjonującym organizmie jest niezbędny w procesach przemiany materii (do utleniania tłuszczów, białek i cukrów) w chorobie alkoholowej jest zużywany do utleniania alkoholu. W efekcie następuje m.in. otłuszczenie narządów wewnętrznych prowadzące do osłabienia mięśnia sercowego, marskość wątroby, zapalenie trzustki i in. Ponadto alkohol poraża centralny układ nerwowy, co przy nadmiernym jego spożywaniu może spowodować trwałe uszkodzenie mózgu, ogólne wyniszczenie organizmu i przedwczesną śmierć.

Zastosowania Alkoholi Spośród alkoholi największe znaczenie gospodarcze mają metanol, etanol, oraz gricerol a) metanol -do produkcji formaliny,barwników,tworzyw sztucznych -uzywa się go w przemyśle farmaceutycznym -rozpuszczalniki,farby b) etanol -artykuły przemysłowe -kosmetyki(głównie perfumy) -leki -zapachy do ciast c)glicerolu -tworzywa sztuczne -kosmetyki -materiały wybuchowe -leki -barwniki

Podsumowanie Należy stwierdzić, iż nie ma bezpiecznej dawki alkoholu, która by chroniła każdego człowieka, przed skutkami jakie może pociągnąć za sobą picie alkoholu. Każdy organizm reaguje inaczej. Alkohol w dużej mierze ma wpływ nie tylko na organizm człowieka ale również wywołuje on wiele patologii społecznych. Wzrasta liczba młodych ludzi w izbach wytrzeźwień i nasila się przestępczość wśród nieletnich pod wpływem alkoholu jak również jest przyczyną nieprawidłowość funkcjonowania wielu rodzin. Alkohol jest trucizną i z punktu widzenia toksykologii każda ilość wypitego alkoholu jest ryzykowna.

Pamietaj! Jeśli decydujesz się pić alkohol, rób to rozsądnie i zachowaj umiar. Ogranicz spożycie alkoholu do jednego drinka dziennie, jeśli jesteś kobietą lub do dwóch jeśli jesteś mężczyzną. Pijąc jedz, aby zwolnić szybkość wchłaniania alkoholu. Unikaj picia przed i w trakcie prowadzenia samochodu, i zawsze wtedy, kiedy naraża cię to na niebezpieczeństwo.

Autor XXX

Dziękuję za uwagę