GMO W ROLNICTWIE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Rodzime rośliny motylkowe jako gwarant
Advertisements

Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
prezentacja wyników badania marketingowego
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
University of California
ŚRODOWISKOWE I SPOŁECZNE ASPEKTY WPROWADZENIA UPRAW GMO DO ROLNICTWA
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Ocena funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej: propozycje legislacyjne
Zagrożenia dla polskiego handlu
rolnictwo ekologiczne
POLITYKA ROLNA UE.
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
Amerykańskie programy ubezpieczenia upraw.
Zwierzęta pola i goście na polu.
Zagrożenia bioróżnorodności w krajobrazie rolniczym: intensyfikacja rolnictwa, zmiany klimatyczne i gatunki inwazyjne prof. dr hab. Piotr Tryjanowski -
BADANIE WIEDZY I OPINII POLSKICH ROLNIKÓW NA TEMAT UPRAWY ODMIAN ZMODYFIKOWANYCH GENETYCZNIE ZREALIZOWANE Z INICJATYWY POLSKIEJ FEDERACJI BIOTECHNOLOGII.
Uprawiać zysk - to bardzo proste! José Luis Romeo. Rolnik hiszpański. Maj 2008.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Polski Klub Ekologiczny już w 2003 roku na Rynku Starego Miasta w Warszawie zorganizował spotkanie z olbrzymim Pomidorem podróżującym po Europie w ramach.
STOP DLA GMO - STREFY WOLNE OD GMO W POLSCE
Rolnictwo w Polsce.
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Institute of Computer Science PAS Warsaw, The Project is co-financed by the European Union from resources of the European Social Found.
GMO – fakty i mity.
2013 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej ,,Gospodarstwa Gościnne’’
Technik żywienia i usług gastronomicznych
CommonGround środki ochrony roślin: ludzie i idee
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Życie, które gaśnie. Na ratunek bioróżnorodności
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1 Środowisko Europy PLAN 1.Wprowadzenie 2.Rozwój gospodarczy i związane z nim presje na środowisko 3.Kierunki rozwoju środowiska 4.Podsumowanie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
Programowanie rozwoju obszarów wiejskich / Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
1 Wizyta Eksperta ICON Institute Warszawa, r. Instytut Ochrony Roślin Oddział Sośnicowice PROJEKT PILOTAŻOWY: Transition Facility Multi-Beneficiary.
GMO zagrożeniem dla polskiego rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego kraju Dr Jacek J. Nowak, em. prof. SW, doradca Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony.
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
GMO.
Żywność ekologiczna.
WYŻYWIENIE LUDNOŚCI ŚWIATA
Niedożywienie.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
„Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie” Celem projektu jest zacieśnienie współpracy nauki z praktyką.
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

GMO W ROLNICTWIE

GMO - to nie zwykłe krzyżówki, lecz organizmy, które samoistnie NIGDY nie pojawiłyby się w naturze (np. geny skorpiona wprowadzono do kukurydzy), - twory niedostatecznie przebadane.

GMO NA POLACH - odporne na insekty, czyli roślina sama produkuje substancję trującą dla szkodników, jak i innych, także pożytecznych organizmów żyjących na danym terenie, - wytrzymałe na pestycydy, czyli roślina ma wbudowany gen odporności na opryski chemiczne, - wspiera wielkoobszarowe rolnictwo monokulturowe.

NIEOPŁACALNE GMO - plony z upraw GMO (m.in. kukurydzy) nie są wyższe od plonów z upraw tradycyjnych, - wzrost zużycia środków chemicznych (z powodu np. uodparniania się chwastów i szkodników), - brak rynków zbytu, - niższe ceny skupu plonów GMO.

UZALEŻNIENIE OD PRODUCENTÓW GMO PUŁAPKA GMO - UZALEŻNIENIE OD PRODUCENTÓW GMO - GMO rozprzestrzenia się w niekontrolowany sposób w środowisku naturalnym, zanieczyszczając pola z tradycyjnymi uprawami, - producenci GMO wytyczają rolnikom procesy o naruszenie praw patentowych i kradzież nasion, nawet przypadku niezamierzonego skażenia pól, - umowy patentowe zabraniają rolnikom zachowywać nasiona na kolejne wysiewy i obligują ich do stosowania środków chemicznych, których producentami są z reguły producenci nasion GMO.

NIEPOTRZEBNE GMO - rolnicy nie muszą stawać się zależni od ponadnarodowych koncernów, na świecie gwałtownie rośnie zapotrzebowanie na produkty pochodzące z upraw wolnych od GMO, - GMO nie rozwiązuje problemu głodu, - GMO nie sprawdza się w obliczu zmian klimatu.

RÓŻNORODNOŚĆ BIOLOGICZNA W ROLNICTWIE - uprawa tradycyjnych gatunków roślin przyczynia się do wzmacniania lokalnego rolnictwa, - tradycyjne gatunki roślin wykazują duże zdolności adaptacyjne w obliczu zmian klimatu, a rozwój ich upraw stanowi odpowiedź na problem głodu.

ROLNICTWO W POLSCE - 90% gospodarstw do 15 ha, które stanowią 50% obszarów rolnych, - nadal cenione za uprawę rodzimych, tradycyjnych odmian, na które rośnie popyt w kraju i zagranicą, - model rolnictwa GMO jest zagrożeniem dla rozdrobnionego, zróżnicowanego rolnictwa w Polsce.

ROLNICTWO W POLSCE - CO DALEJ? - zakaz upraw i obrotu kukurydzą GMO oraz kolejne zakazy w przypadku dopuszczania na rynki europejskie innych gatunków GMO jedynym zabezpieczeniem polskiej wsi, - sześć krajów Unii Europejskiej, w tym takie potęgi rolne jak Francja i Niemcy, w obronie charakteru i opłacalności rodzimego rolnictwa wprowadziły zakazy upraw i obrotu kukurydzą oraz innymi gatunkami GMO na swoim terytorium.

W prezentacji wykorzystano m.in. dane z raportów i opracowań: ENCODE Project – the United States National Human Genome Research Institute, Agriculture & Food, Who Benefits from GM Crops? The Rise in Pesticide Use – Friends of the Earth, Failure to Yield – Union of Concerned Scientists, IAASTD, International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development – ONZ, Bank Światowy, Problem: Bezpieczeństwo a zmiany klimatu, Rozwiązanie: Różnorodność biologiczna – Greenpeace, Testimonies of Contamination – Greenpeace. Więcej informacji: www.greenpeace.pl Kontakt: Joanna Miś, joanna.mis@greenpeace.pl