Szkolenie dla uczestników projektu:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Praca w wykopach i otworach
Advertisements

NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
OPARZENIA.
Symbole stosowane do oznaczenia niebezpieczeństwa związanego z użyciem związków chemicznych w krajach Unii Europejskiej.
Działamy, aby usunąć azbest!
Zasady bezpiecznej pracy z urządzeniami techniki komputerowej
Samochód elektryczny w infrastrukturze gminy
Fizjologia i zachowanie świń
W PRZYPADKU ZAGROŻENIA
UNIKANIE WYPADKÓW w pracowni chemicznej
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
OPARZENIA CHEMICZNE.
Ocena ryzyka zawodowego Narzędzie do poprawy warunków pracy
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
„Nie daj się grypie”.
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Kędzierzynie - Koźlu Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży r GRYPA – profilaktyka.
Dostępność czystej wody na świecie
KLESZCZE Wojciech Kuca kl.1 B.
Wypadki przy pracy rolniczej związane z czynnikiem ludzkim – analiza przyczyn wypadków w świetle działalności Państwowej Inspekcji Pracy. Narada służb.
BHP NA WSI Zasady bezpiecznego przewozu pasażerów
Czynności i prace zabronione dzieciom do lat 16.
Świętokrzyskie Centrum Onkologii
Transport materiałów chemicznych
Oparzenia, odmrożenia i skaleczenia
PIERWSZA POMOC.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Szkoła Podstawowa Nr 7 w Skarżysku-Kamiennej ZNAKI BEZPIECZEŃSTWA
Twoje bezpieczeństwo zależy także od Ciebie!
Bezpieczeństwo na wsi.
Urazy spowodowane prądem elektrycznym
BIOLOGIA Efekt cieplarniany.
SKUTKI PALENIA TYTONIU
Zespół Szkół im. Anieli hr. Potulickiej w Wojnowie
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
ZAPOBIEGANIE ZAGROŻENIOM: ZNAKI
Ocena ryzyka zawodowego w małych przedsiębiorstwach

Biogaz – co to takiego? Biogaz to odnawialne źródło energii – naturalny gaz, który powstaje podczas rozkładu materii organicznej w warunkach beztlenowych.
ZATRUCIA.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Konrad Duszczyk Semestr III TPS
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Bezpieczne wakacje.
Dzieciom nie należy powierzać prac ,
Instalacje elektryczne w obiektach rolniczych i ogrodniczych
Procedury udzielania pierwszej pomocy
Dziura ozonowa.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Alarmy Ostrzegawcze.
Organizacja krajowego systemu ratowniczo-gaśniczego
Ekologia wokół nas..
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Europejski kodeks walki z rakiem Szkoła promująca zdrowie.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdwinie.
BEZPIECZEŃSTWO DZIECI NA WSI
Departament Zrównoważonego Rozwoju Biuro Ochrony Przyrody i Klimatu
EKSPLOATACJA NIERUCHOMOŚCI
BEZPIECZNE WAKACJE CZYLI ….
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Podstawowe działania ratownicze
Odnawialne źródła energii
Zapis prezentacji:

Szkolenie dla uczestników projektu: ,,,,, Dobre praktyki bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwach rolnych. Szkolenie dla uczestników projektu: ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

,,,,, Nr ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem” ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Cele szkolenia: nabycie umiejętności rozpoznawania zagrożeń i zachowywania zdrowia i bezpieczeństwa podczas pracy, Spowodowanie zmiany postaw wobec problemu bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwie rolnym, Nabycie umiejętności przeprowadzenia identyfikacji i oceny zagrożenia, Uczynienie pracy w gospodarstwie bardziej bezpieczną, Umożliwienie poszukiwań dodatkowych źródeł dochodów, ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

nabycie umiejętności identyfikacji zagrożeń i niebezpieczeństwa w otoczeniu i w gospodarstwie dokonanie oceny poszczególnych ryzyk i niebezpieczeństwa w celu uszeregowania ich podług ważności opracowanie działań mających na celu zmniejszenie zagrożeń związanych z niebezpieczeństwem w zagrodzie rolnej przeprowadzić przegląd i modyfikację, kiedy jest konieczna ocena istniejących zagrożeń w gospodarstwie domowym, ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Bloki tematyczne szkolenia: Bezpieczeństwo w gospodarstwie rolnym Praca z maszynami w gospodarstwie rolnym, ogrodniczym Praca z urządzeniami kuchennymi Zagrożenia chemiczne w rolnictwie Narażenie zdrowia i choroby zawodowe rolników ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Wprowadzenie – czynniki sprzyjające wypadkom w rolnictwie. Wypadki w gospodarstwie – rodzaje, częstotliwość zdarzeń. Zagrożenia zdrowia w gospodarstwie. Bezpieczeństwo dzieci i innych domowników. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Dlaczego mówimy o BHP w rolnictwie? Praca w gospodarstwie rolnym jest niebezpieczna Rolnicy są zagrożeni chorobami zawodowymi takimi jak pylica płuc, artretyzm, utrata słuchu i nowotwór skóry Są narażeni na wypadki związane z niewłaściwym użyciem substancji chemicznych i niewłaściwą obsługą maszyn. Ryzyko to przypisane jest również do rodziny rolnika, jego sąsiadów i innych ludzi przebywających w okolicy w celach rekreacyjnych. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Wieś stała się atrakcyjna dla ludzi z miasta, którzy nie znają zagrożeń http://www.krus.gov.pl/multimedia/audio/audycje-wyroznione-w-xiv-konkursie-w-rolnictwie-mozna-pracowac-bezpieczniej-2008-r/ Teren gospodarstwa rolnego jest zawsze atrakcyjny dla dzieci, które podczas przebywania na jego obszarze nie zawsze zdają sobie sprawę z niebezpieczeństwa Trzeba sobie powiedzieć, że nie jesteśmy w stanie przewidzieć zachowań głupców, ale możemy dużo zrobić, aby ochronić siebie i swoich bliskich ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Tabela: zestawienie danych KRUS dotyczących wypadków i chorób zawodowych rolników w 2012 roku wg województw: ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Zagrożenia zdrowia rolników: kontakt z pestycydami i aerozolami powstającymi podczas oprysków wdychanie pyłu pochodzenia roślinnego i mineralnego (pylica płuc) wdychania toksycznych gazów zwiększona zapadalność na raka skóry kontuzje stawów i wiązadeł Utrata słuchu „Syndrom Toksycznego Organicznego Kurzu” Kontakt z E coli 0157 (biegunki, uszkodzenie nerek, zgon) ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Czy zawsze jesteś ostrożna/ostrożny? ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Zapobieganie pochwyceniom przez ruchome części maszyn i urządzeń Zobacz więcej: Zapobieganie pochwyceniom przez ruchome części maszyn i urządzeń http://www.krus.gov.pl/multimedia/video/zapobieganie-pochwyceniom-przez-ruchome-czesci-maszyn-i-urzadzen/ Zapobieganie wypadkom związanym z obsługą zwierząt http://www.krus.gov.pl/multimedia/video/zapobieganie-wypadkom-zwiazanym-z-obsluga-zwierzat/ ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Sprawdź, czy posiadasz: Moje gospodarstwo jest bezpieczne. Sprawdź, czy posiadasz: spis typowych zagrożeń związanych z: uprawami, obsługą maszyn i urządzeń, stosowaniem nawozów i chemikaliów oraz wykonywaną na fermie pracą, rejestr wypadków i identyfikacji zagrożeń, z którymi się spotkałeś, w związku z wykonywana pracą, instrukcje bezpieczeństwa prac w gospodarstwie rolnym, systemem szkolenia i nadzoru dla nowych i młodych pracowników, odzież i wyposażenie ochronne, ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Pracuję bezpiecznie ;) ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Pracuję bezpiecznie ;) CZYTAM INSTRUKCJE SPARWDZAM CERTFIKATY ZACHOWUJĘ ROZSĄDEK ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Bezpieczna praca z maszynami rolniczymi. Zasady ogólne Użytkowanie ciągników Użytkowanie traktorków Utrzymanie ciągników ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Czytaj i stosuj się do procedur bezpieczeństwa zawartych w fabrycznej instrukcji obsługi. By zmniejszyć przeciążenie kręgosłupa stosuj siedzisko traktorzysty z podparciami bocznymi i podparciem tylnym. Używaj ochronników słuchu i pamiętaj, że nie wszystkie kabiny traktorów są dźwiękoszczelne. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

nie zostawiaj kluczyków w stacyjce ciągnika, kiedy go nie używasz, Sprawdzaj aktualność przeglądów, naprawiaj nawet drobne usterki, Ureguluj położenie siedziska w taki sposób aby dostęp do elementów sterowniczych ciągnika był wygodny i bezpieczny Utrzymuj wszystkie osłony zabezpieczające na swoich miejscach, także osłonę startera silnika Uruchamiaj silnik siedząc tylko na miejscu kierowcy. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Zagrożenia: ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Użytkowanie traktorków Większość uszkodzeń ciała będących skutkiem wypadków z traktorkami wynika z braku treningu i doświadczenia, szybkości, nierównego albo nieznanego terenu, przeszkód na drodze, pagórków, przewożenia pasażera lub wadliwie rozlokowanego ładunku, nieodpowiedniej odzieży ochronnej i niebezpiecznej jazdy. Znacząco bardziej zagrożeni są młodzi ludzie pomiędzy 10 a 24 rokiem życia. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Bezpieczna praca podczas spawania, cięcia, szlifowania Zapamiętaj: Rozeznaj zagrożenia Oszacuj zagrożenia Wprowadź zmiany ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Substancje chemiczne w gospodarstwie: przechowywanie i usuwanie Bezpieczne użycie chemikaliów w gospodarstwie: oprysk pestycydami ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Substancje chemiczne w gospodarstwie: przechowywanie i usuwanie Rozeznaj zagrożenia Oszacuj zagrożenia Wprowadź zmiany Magazyn chemikaliów Usuwanie Transport Ochrona środowiska ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Wybór strategii oprysków i czyszczenia sprzętu Bezpieczne użycie chemikaliów w gospodarstwie: oprysk pestycydami Rozeznaj zagrożenia Oszacuj zagrożenia Wprowadź zmiany Pestycydy mogą przedostawać się do ciała przez: wchłanianie przez skórę, a szczególnie przez oczy, wdychanie oparów i kurzu, przypadkowe przełknięcie podczas jedzenia, picia lub palenia. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Bezpieczne użycie chemikaliów w gospodarstwie: oprysk pestycydami Kontakt przez skórę: Umyj się używając wody z mydłem i spłucz czystą wodą. Zmień zabrudzoną odzież i poszukaj pomocy lekarskiej. Kontakt przez oczy: Płucz otwarte oczy pod bieżącą wodą przez 15 minut. Poszukaj pomocy lekarskiej. Połknięcie: jeżeli masz trudności w uzyskaniu fachowej pomocy wykorzystaj Krajowe Centrum Informacji Toksykologicznej, tel.: (0 42) 631 47 24, (0 42) 631 47 25, e-mail: kotwica@imp.lodz.pll ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Przestań natychmiast pracować i poszukaj pomocy medycznej jeżeli wystąpią u ciebie, nawet w niewielkim nasileniu, drgawki mięśniowe, zaburzenia widzenia, ślinotok albo trudności w oddychaniu ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Bezpieczne użycie chemikaliów w gospodarstwie: oprysk pestycydami Do zadań Krajowego Centrum Informacji Toksykologicznej (KCIT) mieszczącego się w Łodzi należy, m.innymi: udzielanie telefonicznych konsultacji toksykologicznych pracownikom służby zdrowia, służbom związanym z bezpieczeństwem i higieną pracy, ratownictwem chemicznym oraz osobom prywatnym Komputerowa baza danych tworzona w Centrum zawiera, m.innymi: - karty związków chemicznych (w tym leków), zawierające, m.innymi,działanie toksyczne i objawy zatrucia, pomoc przedlekarska i postępowanie lekarskie w ostrych zatruciach u dorosłych i dzieci, - karty preparatów chemicznych. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Bezpieczne prowadzenia produkcji zwierzęcej: bezpieczeństw jazdy konnej, bezpieczeństwa przy utrzymaniu świń, zagrożenia chorobami odzwierzęcymi, Bezpieczne stosowanie lekarstw dla zwierząt i środków odrobaczywiających ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Zachowanie bezpieczeństwa na fermach bydła mlecznego Oświetlenie podczas doju Powierzchnie betonowe Projekt dojarni minimalizujący wysiłek fizyczny Osłony części urządzeń w ruchu Wyłącznik bezpieczeństwa Wyłącznik różnicowo-prądowy. Skrzynki elektryczne o odpowiednim IP. Wytrzymałość mocowania rurociągów mlecznych. System wentylacyjny Woda nie przydatna do spożycia przez ludzi Zawory wody gorącej niedostępne dla dzieci ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Zachowanie bezpieczeństwa przy obsłudze świń Obsługujący świnie ulegają zagrożeniom zależnym od wielkości, siły i temperamentu zwierząt. Wielkość szkód może zależeć od doświadczenia osobistego, uwzględnienia elementów bezpieczeństwa przy urządzeniu kojców, przejść i obejścia oraz zarządzania lekami i substancjami chemicznymi. Hałas w chlewni może osiągać takie poziomy, że pożądane jest stosowanie ochroników słuchu. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Zagrożenia chorobami odzwierzęcymi Rozpoznaj zagrożenia Dokonuj przeglądu zwierząt podczas ich obsługiwania, z punktu widzenia występowania symptomów choroby, Bądź świadom jakie mogą być przyczyny zarażenia. Sprawdź dostępność i stosowanie środków odkażających Sprawdź sposób przenoszenia i pozbywania się materiałów zakażonych Sprawdź, czy psy w gospodarstwie mogą jeść odpadki z uboju gospodarczego lub mięso dzikich zwierząt ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Zagrożenia chorobami odzwierzęcymi Leptospiroza (krętkowica) Gorączka Q Zakażenie bąblowcem (Hydatid disease) Orf (niesztownica lub ektyma) ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Bezpieczne nawożenie i uprawa ziemi Bezpieczne magazynowanie i stosowanie saletry amonowej Bezpieczne przechowywanie i stosowanie nawozów bazujących na moczniku Utrzymanie sprzętu: aplikatory nawozu ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Nawozy naturalnymi a bezpieczeństwo żywności ! Nawozy naturalne mogą zawierać mikroorganizmy chorobotwórcze (np. E.coli O157, Salmonella, Listeria, Campylobacter, Cryptosporidium and Giardia), które mogą powodować choroby rozprzestrzeniające się drogą pokarmową.   Metoda i termin aplikacji nawozu do gleby mogą mieć wpływ na długość czasu przeżycia czynników chorobotwórczych w ziemi oraz na prawdopodobieństwo ich przejścia do żywności. ! ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Nawozy naturalne a bezpieczeństwo żywności Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych Nawożenie pola przed siewem Nawożenie pola podczas wzrostu roślin Wyciek z obornika składowanego na polu Wyciek z płyty gnojowej albo przelew ze zbiornika na gnojowicę Przeniesienia przez zanieczyszczone narzędzia i środki transportu. Przeniesienie zanieczyszczenia przez wiatr lub przeniesienia w postaci aerozolu Zanieczyszczenie gruntu lub wody nawadniającej przez inwentarz lub gnojowicę. Kontakt z inwentarzem mającym dostęp do upraw ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Nawozy naturalne a bezpieczeństwo żywności Co niszczy drobnoustroje chorobotwórcze? temperatura promieniowanie słoneczne pH schnięcie czas ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Nawozy naturalne a bezpieczeństwo żywności Podsumowanie Powinieneś rozważnie wybierać miejsca składowania obornika tak, aby zminimalizować ryzyko pośredniego skażenia przez spływ zanieczyszczeń po powierzchni gleby Nie powinieneś zawozić ziemi „świeżym” obornikiem lub gnojowicą w okresie 6 miesięcy przed zbiorem. Nie powinieneś stosować „przerobionego” obornika w okresie 2 miesięcy przed zbiorem Powinieneś zapewnić co najmniej 4-ro miesięczny okres czasu pomiędzy przebywaniem zwierząt na polu a zbiorem. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Bezpieczne magazynowanie i stosowanie saletry amonowej Saletra amonowa ulega stopieniu w temperaturze 170oC i rozkłada się w temperaturze powyżej 210oC. Saletra amonowa nie jest łatwopalna, ale jako utleniacz podsyca palenie się innych materiałów, nawet bez dostępu powietrza. Saletra amonowa nie wybucha pod wpływem wstrząsów i tarcia przy normalnych pracach przeładunkowych itp., ale może detonować pod wpływem ciepła pod zamknięciem albo na skutek gwałtownego wstrząsu. Na przykład podczas pożaru mogą powstać skupiska stopionej saletry i jeżeli stopiona masa zostanie zamknięta (w kanałach, rurach, instalacjach lub urządzeniach) to może eksplodować, szczególnie jeżeli została zanieczyszczona. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

INNE ZAGROŻENIA WYSTEPUJĄCE W PRACY W GOSPODARSTWIE Rak skóry Stres cieplny Wypadki z udziałem dzieci Wypadki podczas ręcznego podnoszenia i przeładunku Oddziaływania długotrwałego hałasu w gospodarstwie ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Zabezpieczenie przed wypadkami w codziennej pracy: Bezpieczna praca przy silosach Niebezpieczeństwo przy pracach z belami siana Ochrona osobista podczas walki z pożarem Skutki długotrwałej wibracji całego ciała Napowietrzne linie energetyczne ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Rak skóry Krótkookresowe oddziaływanie słońca Zaczerwienienie skóry --> bąble--> opuchlizna --> łuszczenie się naskórka. Uczulenie na światło – ostra reakcja skóry na promieniowanie UV towarzysząca zażywaniu niektórych leków, stosowaniu maści, kremów i związków chemicznych, kończąca się oparzeniem słonecznym i uszkodzeniem skóry. Odsłoneczne zapalenie spojówek lub rogówek oczu - owrzodzone, czerwone i obrzmiałe oczy, wrażliwe na silne światło.   ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Długotrwałe oddziaływanie słońca skóra przedwcześnie podstarzała - pomarszczona, wysuszona, z dużą ilością pigmentu, miejscami widoczną siatką drobnych naczyń krwionośnych. Zaćma Symptomy ostrzegawcze odbiegający od zwykłego wygląd skóry, nie znikający w ciągu 4 tygodni, ranka, wrzód lub łuszczący się skrawek skóry, biała plamka na wargach, która nie znika, pieprzyk szybko powiększający się, który zmienia kształt i kolor lub krwawi. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

4. Przebywanie na pomostach sadzarek do ziemniaków oraz siewników i korygowania ich pracy poprzez strącanie nadmiaru sadzeniaków lub przegarnianie ziarna w skrzyni nasiennej. 5. Obsługa maszyn do przygotowania pasz - sieczkarni, śrutowników, gniotowników, mieszalników, rozdrabniaczy. 6. Obsługa młocarni, a zwłaszcza praca na górnym pomoście młocarni oraz przy współpracującej prasie do słomy. 7. Przerzynanie drewna przy użyciu pilarki tarczowej ("krajzegi", "cyrkularki") oraz wykonywanie czynności pomocniczych przy tej pracy: podawanie i odbieranie materiału, usuwanie trocin i inne prace porządkowe. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

8. Wszelkie prace przy użyciu pił łańcuchowych (przecinanie pni, okrzesywanie gałęzi, prześwietlanie drzew itp.) 9. Ścinanie drzew, ściąganie, załadunek i rozładunek drewna o średnicy większej niż 15 cm. 10. Obsługa dmuchaw, przenośników taśmowych i ślimakowych. 11. Załadunek, wyładunek i wysiew tlenkowego wapna nawozowego (wapna palonego). 12. Wszelkie prace z chemicznymi środkami ochrony roślin. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

13. Prace z użyciem rozpuszczalników organicznych. 14 13. Prace z użyciem rozpuszczalników organicznych. 14. Topienie i podgrzewanie lepiku i smoły .  15. Rozpalanie i obsługa pieców centralnego ogrzewania. 16. Obsługa parników, kotłów do gotowania. 17. Obsługa rozpłodników (buhajów, ogierów, knurów, tryków). 18. Załadunek i rozładunek zwierząt, prace przy uboju i rozbiorze zwierząt. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

21. Obsługa ładowaczy i mechanicznych podnośników. 19. Opróżnianie zbiorników i wywóz gnojówki, gnojowicy i szamba. 20. Wykonywanie wykopów ziemnych i praca w wykopach. 21. Obsługa ładowaczy i mechanicznych podnośników. 22. Prace w silosach zamkniętych, zbiornikach i pojemnikach. 23. Wszelkie prace na wysokości ponad 3 metry na: pomostach, drabinach, drzewach, dachach itp. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Bezpieczna praca przy silosach Postępowanie w nagłych wypadkach Jeżeli wpadniesz do ziarna nie panikuj - ziarno będzie otaczać cię ciasno. Osłoń twoją twarz i klatkę piersiową rękoma i odzieżą tak, aby wytworzyła się przestrzeń umożliwiająca oddychanie. Plan twojego wydobycia się. Zawsze miej osobę która obserwuje ciebie z zewnątrz. Obserwator powinien mieć jednoznaczną instrukcję co ma zrobić w nagłym wypadku. Pierwsza instrukcja brzmi: "Nie wchodź za mną do wnętrza silosu". ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Postępowanie w nagłych wypadkach c.d. Jeżeli tylko jedna osoba jest w pogotowiu i nie może tobie pomóc bez wejścia do wnętrza, musi zapewnić sobie pomoc innych. Wtedy ktoś może wejść, używając aparatu tlenowego i zabierając z sobą linę bezpieczeństwa. Dalej jedna lub więcej osób znajdujących się na zewnątrz może pomóc wyciągnąć ciebie. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Jeżeli ktoś inny wpadnie do ziarna zmagazynowanego w silosie, opróżnij silos otwierając wszystkie boczne wyloty i następnie wycinając otwory w stożku lub ścianach dookoła podstawy używając elektronarzędzi. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Zagrożenia związane z napowietrznymi liniami energetycznymi. Nigdy nie dotykaj napowietrznej linii energetycznej - nawet, jeśli została zerwana przez maszynę lub spadła. Nigdy nie zakładaj, że w linii nie ma napięcia. Kiedy maszyna jest w kontakcie z linią napowietrzną, porażenie prądem elektrycznym jest możliwe jeśli ktoś dotyka zarówno maszynę i ziemię. Pozostań w maszynie i jeżeli możesz - obniż podniesione części pozostające w kontakcie z linią, lub wycofaj maszynę . ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Jeśli musisz wydostać się z maszyny w celu wezwania pomocy albo z powodu pożaru - wyskocz jak najdalej, o ile możesz, bez dotykania drutów albo maszyny, utrzymując pionową postawę ciała. Wezwij zakład energetyczny do wyłączenia prądu w linii. Nawet jeżeli wydaje się, że w linii nie ma napięcia, nie dotykaj jej - automatyka linii może ponownie załączyć zasilanie. ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”

Dziękuję za uwagę… ESF 2013-1-PL1-LEO01-37765 „Eliminacja zagrożeń zawodowych na wsi poprzez wdrażanie europejskich standardów bezpieczeństwa w prowadzeniu gospodarstwa i w pracach związanych z rolnictwem”