(zboża, owoce, mięso i mleko) oraz podstawy sprzedaży bezpośredniej”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Adam Szczepanik i Marcin Wudarczyk SGH 2001
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu do Unii Europejskiej
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
1 Stan Wdrażania Regionalnych Programów Operacyjnych Ministerstwo Rozwoju Regionalnego Departament Koordynacji i Wdrażania Programów Regionalnych.
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Grupy producentów rolnych
STAN WDROŻENIA OSI 4 PO RYBY :
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
MINISTERSTWO ROZWOJU REGIONALNEGO Przebieg realizacji działań dotyczących MSP w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw,
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata (PROW )
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Informacja na temat nowego okresu programowania 2007–2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rynek pracy województwa podkarpackiego
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
PROGRAM ROLNOŚRODOWISKOWY ( PŁATNOŚCI ROLNOŚRODOWISKOWE )
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
Grupy Producentów Rolnych
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego Regionalny Program Operacyjny dla Województwa Pomorskiego na lata Departament Programów.
Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego Regionalny Program Operacyjny dla Województwa Pomorskiego na lata Departament Programów.
Działanie 111 Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie Oś 1 Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego w ramach PROW.
Ustawa z dnia 26 lipca 2013 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw. Kluczowe w Ustawie z dnia 11 marca 2004 r.
Działalność WFOŚiGW w latach 2007 – 2008 Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
AGENDA Wybrane produkty kredytowe Banku BPS S.A. Kredyty Preferencyjne
Rynek węgla kamiennego na świecie wrzesień 2013
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Człowiek - najlepsza inwestycja 18 listopada 2009 r. Człowiek – najlepsza inwestycja Konferencja współfinansowana przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PROGRAM ROZWOJU FIRM INTERNETOWYCH Phare Spójność Społeczna i Gospodarcza 2001 PL Warszawa, 22 stycznia 2003 r.
-17 Oczekiwania gospodarcze – Europa Wrzesień 2013 Wskaźnik > +20 Wskaźnik 0 a +20 Wskaźnik 0 a -20 Wskaźnik < -20 Unia Europejska ogółem: +6 Wskaźnik.
Działanie 111 Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie Oś 1 Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego w ramach PROW.
Spływ należności w Branży Elektrycznej
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
+21 Oczekiwania gospodarcze – Europa Grudzień 2013 Wskaźnik > +20 Wskaźnik 0 do +20 Wskaźnik 0 do -20 Wskaźnik < -20 Unia Europejska ogółem: +14 Wskaźnik.
BUDŻET NA ROLNICTWO I POLSKĄ WIEŚ
Projekt nr PL1-LEO realizowany ze środków Wspólnot Europejskich w ramach programu Leonardo da Vinci Kształtowanie bezpiecznych i higienicznych.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
+14 Września 2014 Wskaźnik > +20 Wskaźnik 0 do +20 Wskaźnik 0 do -20 Wskaźnik < -20 Unia Europejska ogółem: +1 Wskaźnik > +20 Wskaźnik 0 do +20 Wskaźnik.
Częstochowa r., Mikołów r.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Bratysława € Bańska Bystrzyca 300 – 500€ Koszyce 200 – 450€ Kežmarok 200 – 350€ Koszty życia Porównanie kosztów wynajmu dwupokojowego mieszkania.
1 Możliwości oddziaływania doradztwa rolniczego i świata nauki na rozwój sprzedaży bezpośredniej prof. dr hab. Wiesław Musiał Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Reorientacja zawodowa rolników i członków ich rodzin Podsumowanie warsztatów tematycznych „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
„Stan i perspektywy rozwoju spółdzielczości wiejskiej w Polsce (badania, wirtualne konwersatorium naukowe, spotkanie audytoryjne podsumowujące badania,
1 Autor Marcin Martynowski Krajowa Rada Spółdzielcza Kwiecień, 2015 r. Kwiecień, 2015 r. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Franczyza jako strategia rozwoju dla handlu małopowierzchniowego dr hab. prof. ZPSB Aleksandra Grzesiuk Zachodniopomorska Szkoła Biznesu w Szczecinie.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Konferencja prasowa Podsekretarza Stanu Ryszarda Zarudzkiego Warszawa, 31 sierpnia 2016 r.
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Sprawozdanie roczne z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Stan na Warszawa, 24 maja 2018 r. Materiał.
Opracowano na danych Polskiego FADN
Operacje zgłoszone do realizacji w ramach dwuletniego Planu operacyjnego KSOW na lata Warszawa, 24 maja 2018 r. Materiał opracowany przez.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
dr inż. Bożena Karwat-Woźniak Zakład Polityki Społecznej i Regionalnej
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

(zboża, owoce, mięso i mleko) oraz podstawy sprzedaży bezpośredniej” ”Przetwórstwo ma poziomie gospodarstwa rolnego warunkiem dywersyfikacji dochodu rodzin rolniczych (zboża, owoce, mięso i mleko) oraz podstawy sprzedaży bezpośredniej” Umowa 00001-6900-FA 1900484/13 „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie”. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Bolesław Pieczyński, grudzień 2014 roku

Jaka jest główna przesłanka realizacji tego projektu Czy można zwiększyć dochody z prowadzonej produkcji rolnej w gospodarstwie ? Jaka jest główna przesłanka realizacji tego projektu PRZETWÓRSTWO PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO (Działalność Mała Lokalna i Ograniczona) SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA produktów pochodzenia roślinnego SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA produktów pochodzenia zwierzęcego PRZETWÓRSTWO PRODUKTÓW POCHODZENIA ROŚLINNEGO CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Dlaczego jest to ważne dla naszego rolnictwa ? Dane GUS, 2013 – na podstawie spisu 2010 Ilość gospodarstw w POLSCE: 2012 rok - gospodarstwa powyżej 1 ha – 1 480 000 Ile przyjęto wniosków o płatności bezpośrednie w 2014 roku: – 1 353 200 Jak ta ilość (w %) wygląda na tle innych państw UE (27):

Dlaczego jest to ważne dla naszego rolnictwa ? Ile gospodarstw prowadzi produkcję towarową – zaopatruje rynek żywności w POLSCE: 1 480 000

OWOCE I WARZYWA – (czy mamy pogląd o czym mówimy) Czy jest to rynek, o który warto zabiegać i w nim uczestniczyć ? OWOCE_POLSKA – produkcja ok. 3,0 mln ton (ok. 7,5%) WARZYWA_POLSKA – produkcja ok. 6,0 mln ton (ok. 8,5%)

Grupy i Organizacje Producentów Owoców i Warzyw – rozmieszczenie w PL 6 GP 4 OP pomorskie 2 GP 1 OP warm-maz. 1 GP 0 OP zach-pom. 2 GP 1 OP podlaskie 21 GP 21 OP kuj-pom. 54 GP 41 OP mazowieckie 25 GP 22 OP wielkopolskie 1 GP 5 OP lubuskie 10 GP 9 OP łódzkie 9 GP 2 OP dolnośl. 14 GP 18 OP lubelskie 10 GP 6 OP święt. 3 GP 1 OP śląskie 6 GP 0 OP opolskie GP – 173 OP – 139 Ogółem – 312 Liczba członków GP= 2624 Liczna członków OP = 4652 Ogółem zrzeszonych producentów – 7276 3 GP 8 OP małopolskie 6 GP 0 OP podkarp.

Reakcja społeczeństwa na zmiany i innowacje Ilość towarowych gospodarstw ogrodniczych w Polsce (owoce + warzywa - powierzchnia powyżej 1 ha; uprawy pod osłonami - pow. 0,3 ha; pieczarki – pow. 200 m2 w 1 cyklu) = ok. 120 000 (gospodarstwa mniejsze – ok. 80,0 tys.) ZORGANIZOWANI W „GRUPACH” = ok. 7 276 (ok. 6%) 2 % Liderzy Wprowadzają obecnie na rynek ponad 26 % owoców i warzyw 60 % 10 % 20 % 8 % Innowatorzy Przejmujący szybko Przejmujący po pewnym czasie Przejmujący po dłuższym czasie Konserwatyści

PRODUKCJA ROLNA POLSKI 2012 rok

GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH Luty 2014 roku 70 73 130 419 77 87 75 43 36 27 15 34 19 OGÓŁEM – 1 384 GPR 31 %

Nie wszyscy nadążają za procesem zachodzących zmian JAK ZMIENIA SIĘ HANDEL POLSKA lata 90 - te Europa Zachodnia lata 40 -te 20 lat UE - 2004 2014 rok 40 lat 20 lat Bardzo szybki rozwój „SKOKOWY” Nie wszyscy nadążają za procesem zachodzących zmian

które kanały dystrybucji będą się rozwijały najszybciej ? JAKIE PERSPEKTYWY – które kanały dystrybucji będą się rozwijały najszybciej ? 2 EKSPANSJA HIPERMARKETÓW 3 EKSPANSJA DYSKONTÓW i SUPERMARKETÓW 5 ROZWÓJ E-HANDLU 1 Rozwój handlu tradycyjnego 4 ROZWÓJ SIECI MAŁOPOWIERZCHNIOWYCH P R O G N O Z A 1990 2000 2013 2020 DYNAMICZNY ROZWÓJ SIECI MAŁOPOWIERZCHNIOWYCH CORAZ WIĘKSZE ZNACZENIE „małych sklepów - wygodnych, praktycznych, osiedlowych” . Obok produktów o dobrej jakości i konkurencyjnej ceny, konsumenci najbardziej cenią sobie wygodę zakupów. TO SKLEPY SIECIOWE – np. ŻABKA CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Źródło: Bank BGŻ Źródło: Bank BGŻ

Gdzie Europejczycy kupują żywność PROGNOZA na 2014 r. ok.60 % Jakie mają preferencje ? EUROPA ZACHODNIA : duże znaczenie marki - standardu Europa Północna – większe znaczenie supermarketów Europa Południowa – większe znaczenie handlu tradycyjnego

JAK TO JEST W POLSCE z zakupami żywności Ile razy średnio w ciągu roku konsumenci robią zakupy spożywcze Na tle Europy Zachodniej POLSKI KONSUMENT robi najczęściej zakupy spożywcze. Upodobanie do częstych zakupów wynika m. in. z rozdrobnienia handlu w latach 90-tych. Źródło: Europanel

DYSTRYBUCJA - jest o co walczyć !!! Producent Konsument Detalista 100 % 40 % Cena producenta 60 % Marże poza producentem Jak to wykorzystać, co zrobić aby uzyskać wyższą cenę za wytwarzane produkty, a może sprzedaż bezpośrednia ? CZY WYSTĘPUJĄ WŁAŚCIWE PROPORCJE ? 29 % 11% -nasze koszty Marże pośredników i detalisty Producent musi pokryć jeszcze koszty : przechowania, przygotowania, transportu Cena za surowiec 29 %

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Nasz „PROJEKT” - CO ROBIMY - Szkolenie rolników: (chcą to robić, lub już to robią ????) I etap: 1 230 osób – 43 grupy (do 19 grudnia 2014) II etap: 1 770 osób – 59 grup (07.01 – 27.05.2015) Z kim to robimy: KONSORCJUM – Krajowa Rada Izb Rolniczych w Warszawie Nasz główny partner: 16 ośrodków doradztwa rolniczego CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Ilość uczestników „w projekcie” - plan Ilość grup / liczba uczestników 10/300 4/120 4/240 5/150 7/210 12/360 3/90 8/240 Ogółem planujemy przeszkolić ok. 3 000 rolników KRiR – 3/120

Jaki program „SZKOLENIA” – 2 dni Jak to robić zgodnie z „obowiązującymi wymogami prawa”; Podstawy organizacyjne, techniczne i technologiczne; Jak działa rynek; Gdzie i jak możemy uzyskać wsparcie finansowe „naszej działalności”. WYKŁADY: 11 godzin WARSZTATY: 4 godziny ROBIMY z uczestnikami: soki wędliny sery mąkę CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM PRAKTYCZNEGO SZKOLENIA W ZAKRESIE MAŁEGO PRZETWÓRSTWA Nasza „BAZA” Gdzie to robimy: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, CENTRUM PRAKTYCZNEGO SZKOLENIA W ZAKRESIE MAŁEGO PRZETWÓRSTWA CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Linia do produkcji soków Nasza „BAZA” Linia do produkcji soków CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Nasza „BAZA” Mała masarnia CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

Linia do przerobu mleka Nasza „BAZA” Linia do przerobu mleka CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE Nasza „BAZA” Linia do przerobu zbóż CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE

PRZETWÓRSTWO MIĘSA – lokalne masarnie (czy mamy pogląd o czym mówimy) A jak wygląda opłacalność tradycyjnej produkcji ? PRODUKCJA W GOSPODARSTWIE PRZYKŁAD: przerabiamy 2 półtusze wieprzowe zakupione w ubojni, dokupujemy mięso wołowe i wszystkie dodatki. Nie liczymy pracy i amortyzacji 200 PLN Ile z tego może zostać rolnikowi w kieszeni ? 300 PLN 500 PLN 600 PLN 800 PLN PRZYCHODY: Szynka Schab wędzony Boczek wędzony Kaszanka Selceson Pasztetowa Kiełbasa Żeberka Nogi Kości KOSZTY: Półtusze – 2 po 40 kg Wołowina Kasza gryczana Kaszka manna Pieprz, czosnek, sól, liście laurowe, ziele ang. …… Jelita Energia, drewno, woda Opłaty targowiskowe, transport ok. 650 PLN

Dziękuję za uwagę