w Cukierni Belle Epoque”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

„GHP w przetwarzaniu żywności w firmie „Mr Buns” w Wielkiej Brytanii"
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
GEBÄCK UND KUCHEN GRUPA D
Czym różni się radość od miłości?
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
Z historii naszej szkoły…
Podstawowe gorące desery
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Jan Paweł II.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Prezentacja wyrobów A. Blikle
Książeczka kucharska:
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Best Practices in Italia Prezentacja Dominiki Lesnik i Magdaleny Sachan: Produkty regionalne i tradycyjne w cukierni.
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Jedzenie w Hiszpanii.
ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Matematyka jest wszędzie !!!
„ Wokół Świąt Bożego Narodzenia” Projekt edukacyjny w grupie 3- latki „KOTKI” Opracowała: Ewa Karcz.
Nasz przepis na chleb.
Masło masło masło Marzena Bryja.
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
Czekolada.
Krem warzywny z lanymi kluskami
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Składniki ciasta i podział ciast
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Chatka Puchatka.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
TORTY.
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Desery krajów Erasmus+
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Koszyczek wielkanocny
A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O Ó P R S Ś T U W Y Z Ź Ż.
W KUCHNI r..
Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika Ostrowiec Świętokrzyski
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

w Cukierni Belle Epoque” „Tradycja i rzemiosło w Cukierni Belle Epoque” 

Zakład Belle Epoque Nasz staż odbyłyśmy w cukierni Belle Epoque, która znajdowała się w Rimini. Jest to mały, rodzinny zakład o charakterze rzemieślniczym, którego właścicielem jest Marco Casadei. Swoje wyroby sprzedaje w kawiarni znajdującej się bezpośrednio przy cukierni.

Trochę o produkcji… Nasz zakład produkował głównie wyroby z ciasta kruchego, francuskiego i ciasta na croissanty, którego receptura jest tajemnicą zakładu.

Robiłyśmy wiele wyrobów m. in Robiłyśmy wiele wyrobów m.in. różnego rodzaju desery, babeczki, ciasteczka, ptysie, bezy, rurki francuskie oraz croissanty.

WYROBY TRADYCYJNE Deser Santo Lore Jest to deser wykonany z ciasta francuskiego posypanego cukrem, z warstwą kremu Russel zabajone i masą biszkoptową z amaretto i orzechami. Jest udekorowany rozetkami ze śmietany, ptysiami w karmelu, kremem Russel zabajone i czekoladowym oraz orzechami.

WYROBY TRADYCYJNE Tiramisu – jest to deser złożony z trzech blatów biszkoptowych, nasączonych syropem kawowym i przekładanych kremem Russel zabajone oraz posypany kakao.

WYROBY TRADYCYJNE Biscotti – są to kruche ciasteczka w różnych kształtach, często łączone ze sobą czekoladą, marmoladą lub nugatem. Obciąga się je w czekoladzie i obsypuje kokosem, orzechami lub posypkami cukrowymi.

Przygotowanie ciasta kruchego na Biscotti Receptura: -5 kg masła -2,5 kg cukru -20 jaj -7,5 kg mąki pszennej typ 00 -10 g sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miesiarce do uzyskania jednolitej masy.

ETAPY PRODUKCJI CIASTEK KRUCHYCH

2. Wycinanie ciasteczek za pomocą foremek 1. Wałkowanie ciasta kruchego 3. Wypiek ciasteczek w temperaturze 165 stopni C przez ok. 10 - 15 minut. Następnie dekorowanie.

WYROBY TRADYCYJNE Ciastko Francuskie Są to kawałki ciasta francuskiego wałkowane w cukrze na płaty i szprycowane budyniem lub serem.

Przygotowanie ciasta francuskiego na ciastka Receptura: Grunt: 1,3 kg mąka pszenna typ 00 szczypta soli woda 2) Tłuszcz do wałkowania: - 0,3 kg masła - 0,150 kg mąki Składniki na grunt wyrabiamy w miesiarce do uzyskania jednolitej masy, następnie wałkujemy z tłuszczem.

ETAPY PRODUKCJI CIASTKA FRANCUSKIEGO

1. Wałkowanie ciasta francuskiego 2. Smarowanie fragmentu ciasta smarówką

3. Zwijanie ciasta w roladę 4. Krojenie rolady na równe kawałki

5. Układanie zwiniętych kawałków w cukrze 6. Ugniatanie ciasta i zasypywanie cukrem

7. Wałkowanie ciasta na płaty 8. Szprycowanie przygotowanych płatów budyniem lub serem

9. Zwijanie ciastka 10. Wypiek ciastka w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 minut. Następnie obsypanie cukrem pudrem

Podczas pracy…

Zakończenie stażu… Bardzo miło wspominamy odbyty staż w zakładzie Belle Epoque jak i pracowników, którzy zawsze byli uśmiechnięci, przyjaźni i pomocni. Bardzo wiele się nauczyłyśmy i z pewnością zdobyte umiejętności przydadzą nam się w dalszej pracy w cukierni w Polsce.