Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Hawajskie pieczenie polskiego chleba

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Hawajskie pieczenie polskiego chleba"— Zapis prezentacji:

1 Hawajskie pieczenie polskiego chleba

2 Przygotuj następujące składniki:
zakwas - najlepiej z piekarni :-) 1kg mąki pszennej 1 szklanka odrębów pszennych ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki siemienia lnianego ½ szklanki słonecznika lub dyni 3 szklanki wody 1 łyżka soli 1/6 kostki drożdży 3 łyżki octu 1 łyżka miodu od Dziadzia z Przemyśla

3 Etap I: przygotowanie zakwasu
Pomoc młodszej siostry jest konieczna :-)

4 Etap I: przygotowanie zakwasu
Zakwas + 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału + 1 szklanka wody – wszystko zamieszać i pozostawić na 12 godzin…

5 Etap I: przygotowanie zakwasu
Nowy zakwas przygotowany do rośnięcia wygląda trochę jak masa z piasku i wody:)

6 Etap I: przygotowanie zakwasu
Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe, spokojne miejsce i cierpliwie czekamy...

7 Etap II: przygotowanie ciasta
Mieszamy 1/6 kostki drożdży z łyżką miodu i octem

8 Etap II: przygotowanie ciasta
Dodajemy do zakwasu i mieszamy.....

9 Etap II: przygotowanie ciasta
Dodajemy resztę składników: mąkę, siemię lniane, płatki owsiane, otręby pszenne, ziarno słonecznika, itd.,-czyli samo zdrowie!!!!

10 Etap II: przygotowanie ciasta
Tak to wygląda przed wymieszaniem:)

11 Etap II: przygotowanie ciasta
A teraz trzeba to wszystko wymieszać!Najlepsza zabawa właśnie się zaczyna!

12 Etap II: przygotowanie ciasta
Może połaskotać?

13 Etap II: przygotowanie ciasta
Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek.

14 Etap II: przygotowanie ciasta
Odstawiamy blaszki w ciepłe miejsce. My wykorzystujemy kaloryfer (jeśli jeszcze jest sezon grzewczy:)) i czekamy aż...

15 Etap II: przygotowanie ciasta
wyrośnie…

16 Etap III: pieczenie Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 150oC i pieczemy przez 15 minut, a  później ustawiamy termometr na 170oC i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 10 minut…

17 Etap IV: podziwianie i smakowanie
Tak wygląda upieczony chlebek. Szkoda, że nie możecie poczuć jak pachnie:( Trzeba się spieszyć bo za chwilkę już zniknie w naszych brzuszkach!

18 Etap IV: podziwianie i smakowanie
Jeszcze ostatnie spojrzenie...ummm mniamm....

19 To naprawdę nie jest trudne.. spróbujcie sami. Życzymy Wam smacznego!
Ola, Weronika, Agnieszka i Wojtek Hawajscy


Pobierz ppt "Hawajskie pieczenie polskiego chleba"

Podobne prezentacje


Reklamy Google