Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych www.jakaunia.pl „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

STOWARZYSZENIE – LGD „BĄDŹMY RAZEM”
Prezentacja Konkursu TERAZ POLSKA
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania C.K. Podkarpacie
MAPA WSPARCIA REGIONALNEGO
Znakowanie tablic informacyjnych,
Oś 1 Działania informacyjne i promocyjne 9 listopad 2009 r.
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności
Grupy producentów rolnych
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.
1 Szansa dla banków Konferencja Polskie regiony w Europie – szanse rozwoju Warszawa, 6 kwietnia 2006 r.
XXV Międzynarodowe Targi Żywności Delikatesowej SALON DE GOURMETS Madryt kwietnia 2011 r.
Zasady udzielania pomocy publicznej po akcesji Polski do Unii Europejskiej.
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych
PRAWA OCHRONY WŁASNOŚCI PRZEMYSŁOWEJ
HARMONOGRAM PROCESU UDZIAŁU SPOŁECZEŃSTWA - ZESTAWIENIE DZIAŁAŃ, KTÓRE NALEŻY PRZEPROWADZIĆ W DRODZE KONSULTACJI Opracowanie: Ksenia Starzec-Wiśniewska.
WSPÓŁPRACA FINANSOWA I POZAFINANSOWA SAMORZĄDU WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO Z ORGANIZACJAMI POZARZĄDOWYMI.
Realizacja w okresie styczeń 2012 – grudzień 2013 Budżet: 3,9 mln zł + VAT Perspektywa
Celem KONKURSU jest wyłonienie i wypromowanie produktów, miejsc lub przedsięwzięć, które ze względu na swoją jakość, unikatowe walory i związki z województwem.
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Produkty regionalne i tradycyjne
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Plan Działania KSOW dla województwa lubuskiego na lata
Formy prawne Lokalnych Grup Działania tworzonych w ramach Pilotażowego Programu Leader+ Adam Futymski.
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Departament Planowania Strategicznego i Gospodarczego Wydział Rozwoju Przedsiębiorczości Biuro Produktu Markowego Zakończenie oceny projektów w ramach.
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Regulamin dotyczący realizacji działań w ramach Planu Działania.
SYSTEM ODSYŁANIA SPRAW MIEDZY KOMISJĄ EUROPEJSKĄ A ORGANAMI OCHRONY KONKURENCJI PAŃSTW CZŁONKOWSKICH JAKO ELEMENT WSPÓŁPRACY ORGANÓW KRAJOWYCH I UNIJNYCH.
Tradycyjne Produkty Kulinarne
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
Unijna kampania na rzecz zwiększenia świadomości praw konsumenta.
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Klaudia Kieljan, CDR O/Kraków
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rozwój gospodarstw i działalności gospodarczej Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej PROW
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
Informacja na temat PROW 2014 – 2020 Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami ONW Departament Płatności.
Kluczowe zagadnienia związane z wyborem LGD do realizacji LSR Łukasz Tomczak ,Rzeszów.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” przyczynia się do wzrostu atrakcyjności i rozwoju gospodarczego całego obszaru poprzez aktywizację.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Warszawa, 9 kwietnia 2010 Prawo Europejskie i prawo polskie, relacje Polska–UE. Polityka zrównoważonego rozwoju.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Kształtowanie produktu na rynku UE A.M. Zarzycka.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
LEADER I DZIAŁANIA SAMORZĄDOWE W PROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
System oceny projektów w ramach RPO WP Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata
Dziękuję za uwagę Pomoc techniczna PROW 2014 – 2020 Koszty kwalifikowalne – informacje ogólne - proj. rozp. MRiRW w spr. szczegółowych warunków i trybu.
1. Rozstrzygnięcie konkursu ofert na realizację zadań publicznych z zakresu kultury i ochrony dziedzictwa kulturowego w 2011 roku na terenie Dolnego Śląska.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
SPOTKANIE PARTNERSTW NA RZECZ ROZWOJU WARSZAWA 24 LISTOPADA 2004
Załączniki do wniosku o płatność
„Szkolenia dla liderów na obszarach wiejskich”
Wsparcie aktywności gospodarczej
Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości PROW
Systemy jakości żywności produktów regionalnych i tradycyjnych
Definicja i podstawowe uregulowania pomocy publicznej
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Debata w Zakopanem Marek Sowa Marszałek Województwa Małopolskiego Patronat honorowy:

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” W Europie od dziesięcioleci wzrasta zainteresowanie żywnością wyprodukowaną w oparciu o tradycyjne metody oraz o uznanym miejscu pochodzenia. Celem Europejskiego Programu Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych jest promowanie regionalnej żywności wysokiej jakości, a także ochrona producentów tradycyjnych produktów przed nieuczciwą konkurencją. UE poprzez system oznaczeń informuje konsumentów o tym, że kupują żywność wysokiej jakości wytwarzaną w oparciu o tradycyjne metody. Promocja wyrobów regionalnych i tradycyjnych ma wpływ na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich, przyczynia się do zróżnicowania zatrudnienia na terenach wiejskich, do rozwoju agroturystyki oraz do ochrony dziedzictwa kulturowego wsi.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Europejskie znaki jakości przyznawane są dwóm kategoriom produktów:  produktom regionalnym znanego pochodzenia, które wyróżniane są oznaczeniami Chroniona Nazwa Pochodzenia oraz Chronione Oznaczenie Geograficzne  produktom tradycyjnym, które chronione są przez oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Powyższe oznaczenia przyznawane są produktom rolnym przeznaczonym do spożycia przez ludzi (płody rolne, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia będące w związku z tymi produktami) oraz środki spożywcze (m.in. wyroby cukiernicze, wyroby piekarnicze, korek, bawełna, chleb, makaron, czekolada). Certyfikatem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność mogą zostać wyróżnione gotowe dania.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Europejskie znaki jakości: Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) Wyróżnienie przyznawane produktom regionalnym wysokiej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym są wytwarzane. Wszystkie surowce potrzebne do wytworzenia produktu muszą pochodzić z wskazanego obszaru. Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na określonym obszarze.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Europejskie znaki jakości: Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) Znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym są wytwarzane i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Chociaż jedna faza wytwarzania produktu oznaczonego ChOG powinna odbywać się na określonym w nazwie regionie.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Europejskie znaki jakości: Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) Wyróżnienie przyznawane produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do ich specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkty te muszą być wytwarzane z tradycyjnych surowców w oparciu o tradycyjną recepturę lub tradycyjne metody.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Wiele z przyznanych oznaczeń dotyczy produktów wytwarzanych w trudnych warunkach glebowych i klimatycznych (na przykład „górskie” sery) lub wyrobów związanych z bardzo pracochłonnymi metodami produkcji. Przyznanie „regionalnych oznaczeń” zwiększa konkurencyjność wyrobów i może również być ważnym elementem oddziaływania na potencjalnego klienta. Produkt, którego pochodzenie jest gwarantowane przez Unię Europejską współtworzy wizerunek obszaru, z którego się wywodzi i tym samym zachęca do odwiedzenia danego regionu.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” W dziedzinie produktów rolno-spożywczych zostało zarejestrowanych ponad 1200 artykułów, w tym ponad: 200 serów, 250 gatunków mięs świeżych i przetworzonych, 100 rodzajów oliw i innych tłuszczów, 30 piw oraz wiele owoców i warzyw hodowanych w różnych regionach UE. W tym zestawieniu ponad 700 zarejestrowanych produktów przypada na kraje śródziemnomorskie. Przodują Włochy, które mają ich ok Na drugim miejscu jest Francja (200 produktów).

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” 36 polskich produktów zostało wyróżnionych jednym z europejskich znaków jakości (8 miejsce w UE).  Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) - tym znakiem wyróżniono w Polsce 9 produktów;  Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) - znak ten został przyznany 18 polskim wyrobom;  Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) - oznaczeniem GTS wyróżnionych zostało 9 polskich produktów.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE, była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo małopolskie jest polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia posiadają: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś", a Chronione Oznaczenie Geograficzne - jabłka łąckie, śliwka suska sechlońska (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka i jagnięcina podhalańska.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” W Polsce jednostką odpowiedzialną za prowadzenie systemu rejestracji produktów o określonym pochodzeniu geograficznym i specyficznej, tradycyjnej jakości, w rozumieniu przepisów unijnych jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Procedura rejestracyjna jest dwuetapowa (szczebel krajowy i wspólnotowy). Na szczeblu krajowym wnioski o rejestrację nazwy pochodzenia, oznaczenia geograficznego produktów rolnych i środków spożywczych, składa się do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wniosek musi wyraźnie określać, czy rejestracja dotyczy nazwy chronionego oznaczenia geograficznego, chronionej nazwy pochodzenia czy nazwy specyficznego charakteru produktu rolnego lub środka spożywczego.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Wniosek o rejestrację nazwy na szczeblu krajowym powinien zawierać następujące elementy: specyfikację, a w niej skład grupy wnioskującej o rejestrację, sprecyzowaną zgodnie z ustawą nazwę, dokładny opis produktu jak i metodę produkcji, czasami również pakowania. We wniosku należy przedstawić powiązania zgłaszanego produktu z jedynym obszarem, opracować rys historyczny produktu i przedstawić metody kontroli. Po sprawdzeniu złożonego wniosku pod kątem zasadności jego wniesienia oraz wymogów formalnych, wniosek ten zostaje opublikowany na stronach internetowych i w dzienniku urzędowym ministra rolnictwa. Opublikowanie wniosku, to początek uzgadniania na poziomie krajowym. W ciągu 30 dni od opublikowania wniosku zastrzeżenie może wnosić każda osoba fizyczna, prawna lub jednostka organizacyjna nie posiadająca osobowości prawnej, której interesy narusza tak zarejestrowany wniosek.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Po zakończeniu rejestracji na szczeblu krajowym przystępuje się do procedury rejestracyjnej na szczeblu wspólnotowym. Wniosek zgłoszony przez dane państwo do Komisji Europejskiej jest gruntownie sprawdzany i oceniany. Po spełnieniu wszystkich wymogów i pozytywnym zaopiniowaniu, Komisja podejmuje decyzję o opublikowaniu streszczenia specyfikacji w dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich. Zastrzeżenia mogą zgłaszać producenci z państw członkowskich, za wyjątkiem producentów z państwa z którego pochodzi wniosek. Sprzeciw może pochodzić również z państw należących do Światowej Organizacji Handlu. Jeżeli w ciągu 6 miesięcy nie wpłynęło do Komisji Europejskiej żadne zastrzeżenie, zgłoszony produkt zostaje wpisany do Rejestru.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” W ustawie z 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oprócz regulacji dotyczących rejestracji nazw na szczeblu UE, tworzy się także Listę Produktów Tradycyjnych. Na Listę wpisywane są produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej. Za tradycyjne uważa się metody produkcji wykorzystywane od co najmniej 25 lat.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Lista Produktów Tradycyjnych ma na celu rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami. Na liście ministerstwa znajduje się 110 produktów z Małopolski. Najwięcej produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych pochodzi z woj. podkarpackiego (158). Woj. pomorskie ma ich 137, śląskie 136, a lubelskie 120.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” 11 małopolskich produktów regionalnych chronionych unijnym certyfikatem będzie promowanych podczas kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Przysmaki te będzie można spróbować od kwietnia do października podczas degustacji na imprezach plenerowych w całym województwie. Kampania "Zasmakuj w Małopolsce" rozpoczęła się 13 kwietnia br. w Niedzielę Palmową w Lipnicy Murowanej podczas odbywającego się tam konkursu palm wielkanocnych. Kampania zagości w 26 miejscowościach całej Małopolski.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Jaka Unia?” „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” W dniach sierpnia br. w Zakopanem odbędą się V Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Europejskie Targi Produktów Regionalnych mają na celu popularyzację zasad unijnych, dotyczących promocji i ochrony jakości produktów żywnościowych oraz wyeksponowanie ich różnorodności. Ważnym elementem Targów są konferencje i seminaria poświęcone tematyce produktów regionalnych w aspekcie szeroko rozumianego ich wytwarzania oraz dystrybucji w warunkach gospodarki rynkowej.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie z rejestrowania rolnych produktów regionalnych i tradycyjnych przez Komisję Europejską?” Debata w Zakopanem Marek Sowa Marszałek Województwa Małopolskiego Patronat honorowy: