1 Jemy by żyć, nie inaczej... Nauczyciel prowadzący projekt – mgr Joanna Moździerz Projekt międzyklasowy w ramach zajęć koła biologicznego. Do projektu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Advertisements

Metoda projektu Opracowała: Katarzyna Otorowska.
Zamki średniowieczne na Górnym Śląsku Uczestnicy : Szkolne Koło Miłośników Historii Zespołu Szkół nr 1 – Gimnazjum nr 5 w Siemianowicach Śląskich Opiekun:
Uczestnicy projektu: uczniowie klasy II gimnazjum Nauczyciel prowadzący: Magdalena Terpiłowska 1 MOJA SZKOŁA – DAWNIEJ I DZIŚ Gimnazjum Specjalne Nr 5.
Zespół Placówek Oświatowych im. hm Janka Bytnara „Rudego”
KWASY W MEDYCYNIE Nauczyciel: mgr Monika Kosmala Uczestnicy:
„KONSTRUKCJE GEOMETRYCZNE Z PROGRAMEM C.a.R.”
Kleider machen Leute Zespół Oświatowy w Liniewie
Aksjomaty Euklidesa a geometrie nieeuklidesowe
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Spośród 80 szkół, które przystąpiły do realizacji projektu, znalazła się również nasza szkoła – Zespół Szkół nr 3 w Kędzierzynie-Koźlu.
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
R A P O R T Z E W A L U A C J I OBSZAR : 2. Procesy zachodzące w szkole. Procesy zachodzące w szkole służą realizacji przyjętej w szkole koncepcji.
Od pierwszego krzyku do …
Jak cało i zdrowo przyszedłem na świat
RAPORT Z EWALUACJI WEWNĘTRZNEJ W ZESPOLE SZKÓŁ W KOWALEWIE ZA ROK SZKOLNY 2011/2012.
Starorzecze Rzeki Łeby – wartość przyrodnicza naszego regionu.
Jak przygotować i zorganizować wybory do władz samorządu uczniowskiego, żeby były świętem demokracji w szkole?
Analizuje się wyniki sprawdzianu i egzaminu gimnazjalnego.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
KLASA OBYWATELSKA Z POSZERZONYM JĘZYKIEM ANGIELSKIM SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI ROK SZKOLNY 2011/2012.
Światło w życiu w Bydlinie Projekt interdyscyplinarny
Odżywiam się zdrowo i zdrowo żyję.
Sprawozdanie z projektu edukacyjnego
„Oczekiwania rodziców wobec szkoły”
warsztat dla rodziców uczniów klas I szkoły podstawowej
Fotografia naszym życiem
Publiczne Gimnazjum im. św. Jadwigi Królowej w Annopolu
im. Adama Mickiewicza w Łebie
Nie pytaj co inni mogą zrobić dla Ciebie, pomyśl co Ty możesz zrobić dla innych – o samorządności w naszej szkole.
TRZYMAJ FORMĘ.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Sejm Dzieci i Młodzieży
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Wiem, co jem?! Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej
Zespół Szkół w Mycielewie w projekcie,,Ćwiczę, uczę się, wygrywam.
Obszar nr 3 – Edukacja zdrowotna. Scenariusz zajęć nr 2
Opracowała Agnieszka Balcerak
„Samorząd - realnie czy na papierze?”
Prezentacja projektu "Co Obrócić?" Nauczyciel: Monika Konofał
Patrz i zmieniaj Realizacja uczniowie ze Szkolnego Klubu Europejskiego pod kierunkiem p.Marzeny Pytel.
Publicznego Gimnazjum we Wróblewie
Źródła energii na świecie
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Idea oceniania kształtującego
W którym z krajów europejskich żyje się dostatnio? Autorami projektu są uczniowie klasy Ig Gimnazjum w Bieńkowicach pod opieką nauczyciela Łukasza Zaborowskiego.
„ Serce jako organ życia i uczuć”
„KTO ZASŁUGUJE NA MIANO PATRONA GIMNAZJUM?”. NASZA GRUPA PROJEKTOWA.
Konferencja Procedury rozwijania uczenia i nauczania stycznia 2014 SPACER EDUKACYJNY Dobra Praktyka Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Szczodrzykowie.
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Szkoła z klasą 2.0. Szkoła z Klasą to ogólnopolska akcja edukacyjna prowadzona od 2002 roku przez Centrum Edukacji Obywatelskiej i„Gazetę Wyborczą”. Od.
Demokracja w szkole-wpływ samorządu na życie uczniów.
SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Spotkanie otwierające. SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Serdecznie witam Was w kolejnej – trzeciej już – edycji programu Szkoła z klasą 2.0. W tym.
Prawa człowieka i ich ochrona w Polsce Alicja Kopczyńska
SPOTKANIE OTWIERAJĄCE Program „Szkoła z klasą 2.0” edycja 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. Elizy Orzeszkowej w Radgoszczy.
Co to jest spacer edukacyjny?
Lekcje z komputerem, 2006.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
PRZEDSZKOLE NR 5 W RACIBORZU Współpraca przedszkola ze środowiskiem rodzinnym dziecka - wyniki ewaluacji PRZEDSZKOLE NR 5 W RACIBORZU.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
SZKOŁA Z KLASĄ 2.0. SZKOŁA Z KLASĄ 2.0  W projekcie udział bierze 500 szkół z całej Polski  w województwie śląskim do projektu przystąpiło 35 szkół.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
W wybranym przez nas projekcie wzięli udział wybrani uczniowie ze wszystkich klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej Specjalnej oraz Szkoły Specjalnej Przysposabiającej.
Zadanie dyrektora szkoły w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 Opracowanie: Jerzy Marek.
Projekt czytelniczy dla klas piątych
Zapis prezentacji:

1 Jemy by żyć, nie inaczej... Nauczyciel prowadzący projekt – mgr Joanna Moździerz Projekt międzyklasowy w ramach zajęć koła biologicznego. Do projektu przystąpili uczniowie klasy drugiej 10 osób oraz klasy pierwszej 6 osób i trzeciej 5 osób.

2 Cele projektu Uczniowie nauczą się wybierać informacje istotne. Będą potrafili określić skutki niedoboru określonych składników pokarmowych Nabędą wiedzę o prawidłowym odżywianiu, zaprezentują i będą ją umieli wykorzystać na co dzień. Będą doskonalili umiejętność zbierania danych z obserwacji, Przetworzą zebrane informacje i na podstawie analizy danych wyciągną odpowiednie wnioski.

3 „Jemy by żyć, nie inaczej…". " Żeby żyć trzeba jeść" tak głosi stare powiedzenie, ale "jemy by żyć, nie inaczej…". Grupa uczniów z koła biologicznego postanowiła zająć się tematem odżywiania się. W związku z tym uczestnicy projektu przybliżyli nam zagadnienia związane z poznaniem zasad prawidłowego odżywiania, składnikami pokarmowymi i skutkami ich niedoboru. Zajmowali się również zaburzeniami odżywiania. W części doświadczalnej badali podatność na choroby układu krążenia i inne zaburzenia w odżywianiu naszych uczniów określając ich BMI. Czyli od stanu zdrowia do choroby wyniki były zaskakujące...

4 Jak pracowaliśmy? Zebraliśmy informacje na temat: niezbędnych składników pokarmowych, prawidłowego odżywiania, chorób związanych z niedoborem składników pokarmowych i zaburzeń odżywiania Przeprowadziliśmy pomiar parametrów potrzebnych do określenie BMI Przeprowadziliśmy selekcje informacji Opracowaliśmy materiał doświadczalny Wykonaliśmy prezentacje, postery i broszurkę Zaprezentowaliśmy efekty naszej pracy na forum szkolnym Przedstawiliśmy podczas prezentacji konkretne wnioski Dokonaliśmy oceny i samooceny

5 Narzędzia i programy komputerowe i internetowe Wyszukiwarka Google – do wyszukiwania niezbędnych informacji Power Point – do wykonania prezentacji Word - wykorzystano do wykonania napisów na plakaty i wykonania broszurki ACDSee – do edycji zdjęć Exel – arkusz kalkulacyjny do utworzenia wykresów dotyczących pomiaru BMI Rejestrator dźwięku – wykorzystano do zapisu podkładu głosowego pod prezentację

6 Organizacja zespołów uczniowskich Członkowie poszczególnych grup zadaniowych zbierali informacje dotyczące następujących zagadnień: Grupa I - Karolina, Joasia, Agata, Katarzyna :Informacje dotyczące niezbędnych składników pokarmowych: makroelementy, mikroelementy, witaminy rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach Grupa II - Bartek, Rafał, Emil, Gerard :Prawidłowe odżywianie - zasady prawidłowego odżywiania, diety, piramidy żywieniowe, DZS Grupa III - Mateusz,Ola, Wioleta. Małgosia :Choroby wywołane niedoborem składników pokarmowych – skutki niedoboru niektórych witamin i soli mineralnych Grupa IV - Jakub, Ola J.Sebastian, Damian :Wytypowanie populacji uczniów naszej szkoły do oceny BMI i zebranie informacji dotyczących wzrostu i wagi we współpracy z pielęgniarką szkolną z zachowaniem zasad dyskrecji W dalszej kolejności dane zostały opracowane w grupach oraz przygotowano prezentacje, postery i broszurę, które zaprezentowano społeczności uczniowskiej

7 Rola nauczyciela Wspierałam uczniów w ich pracach nad projektem. Zwracałam uwagę, że wobec ogromu różnych informacji powinni się skupić na np. wybranych przykładach chorób wynikających ze złego odżywiania się. Dałam wskazówki co do sposobu prezentacji wyników pracy ale nie narzucałam sposobu w jaki mają to uczniowie zrobić Dyscyplinowałam osoby opieszałe w wykonywaniu zadań. Pilnowałam harmonogramu wykonywania zadań. Przygotowałam karty oceny i samooceny. Zawiadomiłam Dyrektora i Grono Pedagogiczne o terminie i przewidywanym czasie prezentacji wyników projektu Pomogłam zorganizować miejsce prezentacji Konsultowałam plany wystąpień przed prezentacją wyników a w czasie jej trwania dodawałam osobom występującym odwagi:)

8 Opis działań uczniów Uczniowie wyszukiwali niezbędne informacje w Internecie. Pracowali w oparciu o słowa klucze podane im przez nauczyciela prowadzącego projekt. Efektem była ogromna ilość informacji dotyczących przyjętych do realizacji projektu tematów. W związku z tym pojawiła się konieczność selekcji materiału. Sprawiło to kłopot ponieważ wszystkie informacje wydawały się istotne. Na początku grupy postanowiły, że będą omawiały np.. znaczenie wszystkich składników pokarmowych. Po przepracowaniu zebranego i wyselekcjonowanego materiału niemal wszystkie grupy jednomyślnie doszły do wniosku, że powstał szum informacyjny i że odbiorcy wprawdzie usłyszą o wszystkim ale jest wysoce prawdopodobne, że nic nie zapamiętają. Stąd też postanowiono omówić zagadnienia na wybranych przykładach. Na podstawie zebranych informacji powstawały prezentacje, postery i broszurka. Podczas dyskusji np. grupa II doszła do wniosku, że oprócz prezentacji w Power Poincie będzie się jeszcze posiłkowała się jeszcze posterami. Oprócz zasad zdrowego żywienia pokazali piramidy żywieniowe i DZS dla wybranych składników mineralnych. Bardzo ciekawą okazała się również przygotowana przez zespół zadaniowy broszurka o chorobach spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem. Broszurka wykonana w Wordzie. Zawarto w niej przykłady poparte zdjęciami z Internetu.

9 Zaburzenia odżywiania Zaburzenia odżywiania mogą być spowodowane wieloma czynnikami. Bardzo groźne dla młodzieży są te, które mają podłoże w psychice. Jadłowstręt psychiczny i choroba wilczego głodu. Chorobą społeczną jest otyłość. Grupa zadaniowa w składzie Jakub, Ola, Sebastian i Damian pracowała nad wyjaśnieniem problemu ”czy uczniowie naszej szkoły są zagrożone anoreksją i otyłością”. W tym celu dokonano niezbędnych pomiarów do określenia BMI. W związku z tym przeprowadzono pomiary wzrostu i wagi na wybranej populacji uczniów, następnie wyliczono wskaźnik masy ciała za pomocą kalkulatora znajdującego się na stronie Internetowej W dalszej kolejności opracowywano wyniki w Exelu i za pomocą tego programu wykonano wykresy obrazujące wskaźnik masy ciała dla chłopców i dziewcząt a następnie uczestnicy grupy wyciągnęli odpowiednie wnioski. Zarówno komentarz do tematu, wykresy jak i wnioski umieszczono na posterze. Zagadnienia związane z zaburzeniami odżywiania dotyczące anoreksji i bulimii grupa przedstawiła również wykonując prezentację w Power Poincie

10 Prezentacja Prezentacja odbyła się r. i zostanie jeszcze raz powtórzona w trakcie Dni Otwartych Szkoły. W prezentacji uczestniczyli uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Prezentacje w Power Poincie były przedstawiane z użyciem projektora multimedialnego a postery najpierw omówione były następnie eksponowane na holu i w klasopracowni biologicznej. Rozdano również po uprzednim omówieniu broszurki. Podczas prezentacji pewne zagadnienia budziły prawdziwe emocje. Szczególne zainteresowanie było pomiarami BMI dało się słyszeć głosy „Ciekawo czy nie mamy nadwagi albo niedowagi?” Okazało się, że było z ty różnie. Uczniowie wielokrotnie poruszali w swoich wystąpieniach fakt, że prawidłowe odżywianie to zdrowie a wszelkie zaburzenia w pracy organizmu biorą się z nieprawidłowego odżywiania i nadmiernych ilości wysokokalorycznego pokarmu. Szczególe emocje wzbudziły diety okazało się w trakcie zadawanych pytań przez uczestników prezentacji, że większość kojarzy sobie to hasło z odchudzaniem się. Prezenterzy zagadnienia uzmysłowili zebranym, że diety w pewnych chorobach są lekiem np.. cukrzyca, dna moczanowa. Dało się słyszeć głosy „nie wiedziałem” a to ciekawe

11 Ocena prezentacji Uczniowie dokonali po prezentacji samooceny. A także ocenili współpracę w grupach. Samoocena i ocena pracy w grupach i wkładu indywidualnego wypadła pozytywnie. Po prezentacji audytorium oceniło ją. Oceny były bardzo wysokie. Również strona merytoryczna została oceniona przeze mnie na ocenę celującą. W poruszanych zagadnieniach uczniowie wielokrotnie poruszali zagadnienia wykraczające poza materiał programowy, swobodnie operowali terminologią biologiczną. Pewnie odpowiadali na pytania zadawane przez publiczność. Byli ekspertami w dziedzinie, którą opracowali. Po prezentacji uczniowie nie biorący udziału w projekcie wyrażali chęć wzięcia udziału w kolejnych projektach. „Fajne to” „ Mój ojciec zawsze twierdził, że komputer to nie tylko gry, chyba ma racje można robić fajne rzeczy” „ Może następny projekt będzie robiony w naszej klasie ”

12 Czego nauczyli się uczniowie? Uczniowie udoskonalili pracę w grupie a w szczególności komunikację między członkami grupy i wypracowywanie wspólnego zdania. Szacunku wobec członków grupy, szanowania czasu własnego i czyjegoś. Nauczyli się selekcjonować materiał. Zbierać materiał badawczy, opracowywać go. Poznali zasady zbierania danych np. poufność Konstruować plan wypowiedzi do prezentacji projektów. Prezentować publicznie efekty swoich działań. Perfekcjonalizmu potrzebnego w odpowiadaniu na pytania „na żywo” Doskonalili umiejętność tworzenia prezentacji w Power Poincie Wykorzystania Exela Tworzenia zwięzłych informacji Wiedzą jakie są skutki niedoboru określonych składników pokarmowych. Znają zasady prawidłowego odżywiania Umieją wykorzystać dekalog zasad odżywiania w trakcie działań codziennych. Umieją określić, jakie skutki niesie niedobór niektórych składników pokarmowych. Znają zaburzenia w odżywianiu, umieją rozpoznać sygnały świadczące o np. o anoreksji, bulimii

13 Ja i projekt Świat dzielimy na ten sprzed nauczania metodą projektu i po wprowadzeniu tej metody. Oczywiście to moja kolejna przygoda z projektem. Muszę napisać, że spojrzenie na nią zmienia się. Kiedyś sądziłam,że to bardzo skomplikowana metoda, bałam się jej. Nie powiem nie jest łatwa ale za to przyjemna ponieważ efekty są fantastyczne. Wiadomości i umiejętności uczniowie nabywają w trakcie działań nie mających nic wspólnego ze ślęczeniem nad książkami. Zacieśniają współpracę w grupie, natomiast ja mam poczucie, że wiedzę zdobywają sami a ja jedynie ukierunkowuję ich. To ważna inwestycja na przyszłość. Z całą pewnością mogę stwierdzić, że to nie ostatni mój projekt