Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki E.
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
Dodatki do żywności „E”
Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ?
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Profilaktyka zachowań ryzykownych Opracowała mgr Katarzyna Hojda
Substancje dodawane do żywności
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Identyfikowalność oczyma konsumenta
Czy wiesz co jesz?.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Aspekty toksykologiczne
Szkoła promująca zdrowie
UNIKAJ KONSERWANTÓW! Chemia jest wszędzie, nawet w jedzeniu! O tym wiedzą wszyscy. Wystarczy tylko przeczytać etykiety produktów, na których występuje.
Tradycyjne Greckie Produkty
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
DODATKI DO ŻYWNOŚCI.
Nastolatki i ich problemy
TAJEMNICZE „E” mgr inż. Anna Kaniewska
1.
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
TRZYMAJ FORMĘ Program edukacyjny.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Jedz żółte owoce i warzywa
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Racjonalne Odżywianie
Zapraszam na prezentację
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Cele Projektu Cel główny : Cele szczegółowe :
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Zmiany prawne – kierunki prac w Komisji Europejskiej
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Zdrowe odżywianie.
Bez białka nie ma ciałka!.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ!
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Zdrowy tryb życia.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
1.Konserwanty w pożywieniu
Substancje dodatkowe w żywności
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Czym są przeciwutleniacze?  Funkcje przeciwutleniaczy  Dozwolone przeciwutleniacze stosowane w przemyśle spożywczym  Naturalne przeciwutleniacze.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wykonała: Martyna Wasilewska
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
ALKOHOLIZM
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Barwniki Spożywcze.
Żywność ekologiczna.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Zapis prezentacji:

Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu

Spis treści Co to jest „E”? Od czego pochodzi ta nazwa? Kiedy dodatek jest dopisany do listy E? Czy te dodatki są bezpieczne? Czego nie zawiera lista E? Po co nam te dodatki? Jaka jest dopuszczalna ilość dodatków smakowo-zapachowych? Zakresy numerów listy chemicznych dodatków do żywności. Gdzie np. spotykamy się z dodatkami chemicznymi? Na zakończenie

Co to jest „E”? To symbol oznaczający numer E – kod chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia. 

Od czego pochodzi ta nazwa? Nazwa pochodzi od kontynentu – Europy. Lista tych numerów (zwana listą E) jest sporządzana przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i następnie dołączana do dyrektywy Komisji Europejskiej, która podlega zaaprobowaniu przez Parlament Europejski.

Kiedy dodatek jest dopisany do listy E? Zgodnie z definicją użytą w tych dyrektywach, dodatek do żywności może być dopisany do listy gdy: istnieje technologiczna konieczność jego użycia nie służy on do wprowadzania w błąd konsumentów udowodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta

Czy te dodatki są bezpieczne? Jakkolwiek, zdaniem Komitetu Naukowego Technologii Żywności Unii Europejskiej, wszystkie dodatki na liście są bezpieczne, istnieją na ten temat liczne kontrowersje. Obowiązek umieszczania na etykietach kodów E umożliwia przynajmniej unikanie przez konsumentów spożywania produktów, w których są dodatki do żywności, których nie chcą oni spożywać.

Czego nie zawiera lista E? Lista E nie obejmuje tzw. dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zgodnie z prawem UE nie trzeba dokładnie specyfikować, pod warunkiem, że ich stężenie nie przekracza 1% masy produktów.

Po co nam te dodatki? Produkt musi mieć atrakcyjny wygląd, smak, zapach. Ważne jest też, aby produkt, który nam przypadnie do gustu, smakował po raz kolejny tak samo. Istotna też stała się trwałość, łatwość przygotowania i przechowywania. Dla zapewnienia tych wszystkich cech podczas procesu technologicznego niezbędne jest właśnie stosowanie substancji dodatkowych. Żaden produkt też nie może dopuścić do strat spowodowanych krótkim okresem trwałości artykułów potrzebnych do wytworzenia żywności.

Jaka jest dopuszczalna ilość dodatków smakowo-zapachowych? Dopuszczalne w Polsce ilości dodatków do żywności określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych

Zakresy numerów listy chemicznych dodatków do żywności. 100–199 Barwniki 200–299 Konserwanty 300–399 Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości 400–499 Emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp. 500–599 Środki pomocnicze 600–699 Wzmacniacze smaku 900–999 Środki słodzące, nabłyszczające i inne 1000–1999 Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne

Gdzie np. spotykamy się z dodatkami chemicznymi?

Chipsy

Mogą doprowadzić do: Astmy Nadpobudliwości Zmian nastroju Zawierają np. kody: E635 (rybonukleotyd disodowy) i E634 (rybonukleotyd wapnia) Mogą doprowadzić do: Astmy Nadpobudliwości Zmian nastroju Swędzącej wysypki Problemów z nerkami Opuchlizny warg, gardła i języka Anafilaksji

Jogurt owocowy bez owoców (nieznanej firmy) „Cot” „Cot”

Mogą doprowadzić do: Utraty witaminy B12 Reakcje alergiczne Nudności Zawierają np. kody: E220 (dwutlenek siarki) i E211 (benzoesan sodu) Mogą doprowadzić do: Utraty witaminy B12 Reakcje alergiczne Nudności Bóle głowy Zakłócają pracę jelit (Podejrzewane o wywoływanie ataków astmy)

Żywność konserwowana

Mogą doprowadzić do: Powstawanie nowotworów Astmy Zapalenie nerek Zawierają np. kod: E250 (azotyn III sodu) Mogą doprowadzić do: Powstawanie nowotworów Astmy Zapalenie nerek Zawroty głowy Problemy behawioralne Szkodzą przy nadciśnieniu, E250 utrudnia transport tlenu przez krew

Gotowe produkty „na szybko” m W

Mogą doprowadzić do: Reakcji alergicznych Zaburzeń wzroku Mdłości Zawierają np. kody: E621 (glutaminian sodu) i E635 (rybonukleotyd disodowy) Mogą doprowadzić do: Reakcji alergicznych Zaburzeń wzroku Mdłości Bulów głowy Skurczów mięśni Nadpobudliwości Wahań nastroju Zmian skórnych

Na zakończenie Myślę, że po obejrzeniu tej prezentacji będziemy: Uważniej wybierać produkty spożywcze Zwracali uwagę na etykiety zamieszczone na opakowaniach Kupowali produkty z pewnych źródeł/firm Nie będziemy spożywać pożywienia przepełnionego substancjami szkodliwymi

PRACA WYKONANA W RAMACH PROJEKTU EDUKACYJNEGO „CHEMIA W NASZYM ŻYCIU” TRUMIEJKI 2014 SZYMON GASIŃSKI PATRYK MALICKI MARIUSZ GAJEWSKI DOMINIK GŁOWACKI PIOTR PIELAK ADAM SZCZEPAŃSKI OPIEKUN : P. ANETA LIZIŃSKA