Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Kpt. mgr inż. Maciej Hamerski Wydział Kontrolno-Rozpoznawczy Komenda Miejska PSP w Olsztynie Ocena zgodności wyrobów budowlanych przeznaczonych do ochrony.
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Przepisy prawa dotyczące żywności
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
Oś 1 Działania informacyjne i promocyjne 9 listopad 2009 r.
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności
Grupy producentów rolnych
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
XXV Międzynarodowe Targi Żywności Delikatesowej SALON DE GOURMETS Madryt kwietnia 2011 r.
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
PRAWA OCHRONY WŁASNOŚCI PRZEMYSŁOWEJ
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
Program rozwoju targowisk na obszarach wiejskich Departament Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Wydział Wdrażania.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Certyfikacja jakości żywności – potrzeba rynku produktów rolno spożywczych w Polsce Agnieszka Wierzbicka Warszawa, 2007.
„EKOROLNICTWO w REGIONIE POMORSKIM”.
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Urządzenia dla osób niepełnosprawnych – nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne, doświadczenia związane z montażem i eksploatacją SEMINARIUM - Dźwigi, podesty,
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Plan Działania na 2009 rok - stan realizacji Sekretariat Regionalny.
Produkty regionalne i tradycyjne
Plan Działania KSOW dla województwa lubuskiego na lata
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Jak ocenić i sklasyfikować paliwa stałe wytworzone z biomasy ?
Produkty tradycyjne i regionalne
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH
Jest to jedna z najważniejszych dyrektyw tzw
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Motto.
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Departament Środowiska i Rozwoju Obszarów Wiejskich 1 Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego Zagadnienia.
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
PROW LEADER Wybrane zapisy z ustawy o wspieraniu obszarów wiejskich …: Lokalna grupa działania działa jako stowarzyszenie posiadające osobowość
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Slajd okładki – używać jako slajdu otwierającego spotkanie
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy
Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
Warszawa, 9 kwietnia 2010 Prawo Europejskie i prawo polskie, relacje Polska–UE. Polityka zrównoważonego rozwoju.
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Kształtowanie produktu na rynku UE A.M. Zarzycka.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Biogazownie w świetle nowelizacji ustawy o OZE czy jest dla nich przyszłość? TYMOTEUSZ MĄDRY.
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Zarządzanie Systemami Produkcyjnymi
Rolnictwo ekologiczne
Kryteria wyboru projektów w ramach RPO WD
Kryteria wyboru operacji w zakresie formalnym i merytorycznym
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny

ŻYWNOŚĆ Naturalna Surowce Rolnictwo gospodarstw o połintensywnym systemie produkcji stosujących dobrą praktykę rolniczą i dobrą praktykę hodowlaną z wyłączeniem GMO Rolnictwo ekologiczne Przetwórstwo Technologia niskowydajna, najczęściej tradycyjna Dodatki w asortymencie i ilości tradycyjnej Przemysłowa Surowce Rolnictwo intensywne Organizmy Modyfikowane Genetycznie Przetwórstwo Technologia wysokowydajna Dodatki do żywności wytwarzane przemysłowo

ŻYWNOŚĆ Wymagania obligatoryjne Jakość zdrowotna Bezpieczeństwo Wymaganie dobrowolne Jakość handlowa Konkurencyjność na rynku Kosztotwórcza Xbez oznakowaniaO Xkrajowy znak towarowy chronionyX Xunijny znak towarowy chroniony X X krajowy system jakości żywności pn „Tradycja Jakość” wspólny znak gwarancyjny (certyfikowany) zgodnie z rozporządzenie WE 1698 /2005 ( System Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego)XX X krajowy znak żywność ekologiczna XXX Xunijny znak Chroniona Nazwa PochodzeniaXXXX Xunijny znak Chronione Oznaczenie Geograficzne XXXX Xunijny znak Gwarantowana Tradycyjna SpecjalnośćXXXX Xunijny znak AB – rolnictwo ekologiczne XXXXX

Charakterystyka produktów w systemie „Jakość Tradycja” Charakterystyki produktów wyróżnianych Znakiem: Surowce naturalne: – z gospodarstw ekologicznych – gospodarstw o półintensywnym systemie produkcji stosujących dobrą praktyką rolniczą i dobrą praktykę hodowlaną z wyłączeniem GMO Produkty muszą charakteryzować się: tradycyjnym składem; lub tradycyjnym sposobem wytwarzania szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter szczególną jakością lub reputacją odróżniającą ją od produktów należących do tej samej kategorii.

Co wyróżniamy w systemie „Jakość Tradycja” Produkty Rolne Środki Spożywcze Napoje spirytusowe ( zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia Rady Europy 2082/92 i 2081/92 oraz Rozp. Rady 1576/89

Założenia i cele systemu „Jakość Tradycja” Wyróżnianie na rynku produktów wytworzonych z naturalnych surowców i produkowanych tradycyjnymi metodami. Produkty takie posiadają cechy charakterystyczne wymienione powyżej Produkty takie są produkowane w sposób umożliwiający monitorowanie pochodzenia surowców użytych do produkcji oraz monitorowanie odbiorców pośrednich produktu. Nadzór nad procesem produkcji sprawują jednostki certyfikujące akredytowane zgodnie z normą PN-EN i upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kto może ubiegać się o znak „Jakość Tradycja” System jest otwarty O prawo do używania Znaku dla produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego, zwanego dalej produktem, mogą ubiegać się producent lub producenci tego samego produktu.

Kto decyduje o nadaniu znaku „Jakość Tradycja” O prawie do używania Znaku decyduje Kapituła Znaku Jakościowego „Jakość, Tradycja” W skład Kapituły wchodzi: 4 przedstawicieli Izby – 4 przedstawicieli Związku Województw RP – 3 niezależnych ekspertów wybieranych wspólnie przez Zarząd Izby i Zarząd Związku Województw RP

Jak działa Kapituła? Kapituła działa na podstawie regulaminu ustanowionego przez Zarząd Izby i Związek Województw RP

CERTYFIKAT!!! Producent lub producenci przed rozpoczęciem posługiwania się Znakiem są zobowiązani do posiadania certyfikatu zgodności, potwierdzającego wytwarzanie produktu zgodnie ze specyfikacją. Certyfikat zgodności, o którym mowa wydaje jednostka certyfikująca akredytowana zgodnie z normą PN-EN w zakresie umożliwiającym sprawdzenie zgodności ze specyfikacją i upoważniona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi