Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny
ŻYWNOŚĆ Naturalna Surowce Rolnictwo gospodarstw o połintensywnym systemie produkcji stosujących dobrą praktykę rolniczą i dobrą praktykę hodowlaną z wyłączeniem GMO Rolnictwo ekologiczne Przetwórstwo Technologia niskowydajna, najczęściej tradycyjna Dodatki w asortymencie i ilości tradycyjnej Przemysłowa Surowce Rolnictwo intensywne Organizmy Modyfikowane Genetycznie Przetwórstwo Technologia wysokowydajna Dodatki do żywności wytwarzane przemysłowo
ŻYWNOŚĆ Wymagania obligatoryjne Jakość zdrowotna Bezpieczeństwo Wymaganie dobrowolne Jakość handlowa Konkurencyjność na rynku Kosztotwórcza Xbez oznakowaniaO Xkrajowy znak towarowy chronionyX Xunijny znak towarowy chroniony X X krajowy system jakości żywności pn „Tradycja Jakość” wspólny znak gwarancyjny (certyfikowany) zgodnie z rozporządzenie WE 1698 /2005 ( System Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego)XX X krajowy znak żywność ekologiczna XXX Xunijny znak Chroniona Nazwa PochodzeniaXXXX Xunijny znak Chronione Oznaczenie Geograficzne XXXX Xunijny znak Gwarantowana Tradycyjna SpecjalnośćXXXX Xunijny znak AB – rolnictwo ekologiczne XXXXX
Charakterystyka produktów w systemie „Jakość Tradycja” Charakterystyki produktów wyróżnianych Znakiem: Surowce naturalne: – z gospodarstw ekologicznych – gospodarstw o półintensywnym systemie produkcji stosujących dobrą praktyką rolniczą i dobrą praktykę hodowlaną z wyłączeniem GMO Produkty muszą charakteryzować się: tradycyjnym składem; lub tradycyjnym sposobem wytwarzania szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter szczególną jakością lub reputacją odróżniającą ją od produktów należących do tej samej kategorii.
Co wyróżniamy w systemie „Jakość Tradycja” Produkty Rolne Środki Spożywcze Napoje spirytusowe ( zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia Rady Europy 2082/92 i 2081/92 oraz Rozp. Rady 1576/89
Założenia i cele systemu „Jakość Tradycja” Wyróżnianie na rynku produktów wytworzonych z naturalnych surowców i produkowanych tradycyjnymi metodami. Produkty takie posiadają cechy charakterystyczne wymienione powyżej Produkty takie są produkowane w sposób umożliwiający monitorowanie pochodzenia surowców użytych do produkcji oraz monitorowanie odbiorców pośrednich produktu. Nadzór nad procesem produkcji sprawują jednostki certyfikujące akredytowane zgodnie z normą PN-EN i upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Kto może ubiegać się o znak „Jakość Tradycja” System jest otwarty O prawo do używania Znaku dla produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego, zwanego dalej produktem, mogą ubiegać się producent lub producenci tego samego produktu.
Kto decyduje o nadaniu znaku „Jakość Tradycja” O prawie do używania Znaku decyduje Kapituła Znaku Jakościowego „Jakość, Tradycja” W skład Kapituły wchodzi: 4 przedstawicieli Izby – 4 przedstawicieli Związku Województw RP – 3 niezależnych ekspertów wybieranych wspólnie przez Zarząd Izby i Zarząd Związku Województw RP
Jak działa Kapituła? Kapituła działa na podstawie regulaminu ustanowionego przez Zarząd Izby i Związek Województw RP
CERTYFIKAT!!! Producent lub producenci przed rozpoczęciem posługiwania się Znakiem są zobowiązani do posiadania certyfikatu zgodności, potwierdzającego wytwarzanie produktu zgodnie ze specyfikacją. Certyfikat zgodności, o którym mowa wydaje jednostka certyfikująca akredytowana zgodnie z normą PN-EN w zakresie umożliwiającym sprawdzenie zgodności ze specyfikacją i upoważniona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi