CommonGround środki ochrony roślin: ludzie i idee

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Rodzime rośliny motylkowe jako gwarant
Advertisements

Arkadiusz Wojciechowski
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Sprawiedliwy Handel Jakub Rok Grupa eFTe Warszawa.
University of California
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Fairtrade – dynamiczny rynek
Zagrożenia dla polskiego handlu
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Mieszkańcy Afryki i ich problemy Jak jest? Jak powinno być?
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Priorytet 1 Zdrowie Biotechnologie, rozwój instrumentów i technologii na rzecz ludzkiego zdrowia Badania na rzecz ludzkiego zdrowia mające zastosowanie.
Chcę żyć ekologicznie.
Amerykańskie programy ubezpieczenia upraw.
SPRAWIEDLIWY HANDEL.
Popyt i podaż WYKŁAD 3.
Niestabilność rynku Model pajęczyny.
Akwakultura oczami konsumenta
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
mgr inż. Grażyna Nachtman
FAKTY. FAKTY DZIECI UMIERA CODZIENNIE Z GŁODU.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
Zbuczyn
Dostrzec innych „POMOC ŻYWNOŚCIOWA” POMOC HUMANITARNA NA ŚWIECIE
Lokalny ekorozwój - założenia, a rzeczywistość
Dr Roman Sobiecki Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Wszystko co musisz wiedzieć o marnowaniu jedzenia!
Produkcja i dystrybucja VitaMeal Lumbadzi, Malawi Zdjęcia i tekst : Marcus Westberg.
OGRANICZENIE UMIERALNOŚCI
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWA ROLNICZE
Dr hab. Ryszard Szarfenberg Warszawa,
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
„WYPADEK TO NIE PRZYPADEK”
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Zagadnienia.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Rolnictwo i Rozwój Obszarów Wiejskich Reforma Wspólnej Polityki Rolnej z uwzględnieniem przetwórstwa rolno- spożywczego w perspektywie 2014 DG ds. Rolnictwa.
Sprawiedliwy Handel (Fair trade) – międzynarodowy ruch konsumentów, organizacji pozarządowych, firm importerskich i handlowych oraz spółdzielni drobnych.
„Owoce i warzywa w szkole’’
GMO W ROLNICTWIE.
Francja - Somalia Błażej Marciniak, Vc. We Francji w ciągu ostatnich 200 lat nie miała miejsca żadna klęska głodowa. Ludzie zarabiają tam średnio 8-12.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
TURYSTYKA ZRÓWNOWAŻONA
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
Głód Na Świecie Paulina Łyzińska 2LB.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Problem wyżywienia ludzi na świecie
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Ekozespoły Podstawowe informacje. Celem programu ekozespołów jest: - zmniejszenie wytwarzania odpadów i marnotrawstwa surowców, - niższe zużycie energii.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Tytuł projektu How much BIO do we Reed? BioFood- from its produktion and marketing up to consumption Ile BIO potrzebujemy? Biożywność- od jej produkcji.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Żywność ekologiczna.
Rolnictwo ekologiczne
Opracowano na danych Polskiego FADN
Niedożywienie.
Sprawiedliwy Handel Jakub Rok Grupa eFTe Warszawa.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

CommonGround środki ochrony roślin: ludzie i idee

Idea projektu

Idea projektu CommonGround  Cel europejskiego przemysłu środków ochrony roślin - bezpieczeństwo i odpowiedzialność na każdym etapie produkcji żywności  Wyzwanie - likwidacja rozdźwięku pomiędzy społecznym odbiorem a realiami produkcji żywności

Środki ochrony roślin - korzyści KORZYŚCI gospodarcze środowiskowe społeczne ochrona upraw dostępna żywność bioróżnorodność upraw

Żywność bez szkodników i chorób Lekcja historii  Każdego roku rolnicy na świecie wydają 1,23 mld euro na zwalczanie zarazy ziemniaczanej  Zaraza ziemniaczana w roku 1845 spowodowała śmierć głodową 1,5 miliona Irlandczyków i zmusiła do emigracji 2,5 miliona ludzi.  W latach 1876-79 na skutek dotkliwej suszy i plagi szarańczy w Chinach wystąpiła klęska głodu i epidemicznych chorób, które spowodowały śmierć ok. 13 mln ludzi.  Polska, Wolsztyn, rok 1728 szarańcza zniszczyła zbiory  Lato 2004 Zachodnia Afryka - roje szarańczy, niektóre liczące 50 milionów owadów, zajęły 12 krajów afrykańskich.  A obecnie…

Żywność bez szkodników i chorób Około 50 tysięcy zagrożeń czyha na rośliny użytkowe! Ratunek? Środki ochrony roślin  pomagają zapobiegać i kontrolować infekcje oraz porażenia upraw

Co by było, gdyby…

Żywność bez szkodników i chorób Szkodniki i choroby to wciąż konkretne zagrożenie Co by było, gdyby... ... europejscy rolnicy zaprzestali w ogóle stosowania środków ochrony roślin? Owady, grzyby i inne szkodniki regularnie zagrażałyby plonom i narażały bezpieczeństwo dostaw żywności. Środki ochrony roślin redukują ryzyko, jakie szkodniki i choroby stanowią dla naszych dostaw żywności i dla naszego zdrowia.

Dostępność i wybór żywności Rolnicy  stałe, wysokie plony  koszty produkcji na niskim poziomie  żywność powszechnie dostępna!

Dostępność i Wybór żywności Świeże owoce i warzywa są podstawą zdrowej diety! Konsumenci o niższych dochodach - bardziej podatni na kłopoty ze zdrowiem. Stosowanie środków ochrony roślin = większa dostępność zdrowej żywności

Dostępność i wybór żywności Zmniejszanie różnic między bogatymi a biednymi 14% europejczyków żyje na granicy ubóstwa ! (14% gospodarstw domowych w Europie - dochód niższy niż 60% średniego dochodu krajowego) W Polsce ok. 30% ludzi żyje w obszarze ubóstwa! Co to oznacza ? Grupy społeczno – ekonomiczne a konsumowany rodzaj żywności Niskie dochody  niezdrowa, kaloryczna żywność  problemy zdrowotne ( niedożywienie, otyłość) Jakie jest rozwiązanie? Środki ochrony roślin  zdrowa, tańsza, dostępniejsza żywność

Dostępność i wybór żywności Świeże owoce i warzywa dostępne dla każdego An apple a day keeps the doctor away!

Dostępność i wybór żywności Zdrowa, przystępna żywność dla każdego  Wolny wybór konsumenta (żywność tradycyjna a ekologiczna) ALE… żywność organiczna droższa od produkowanej metodą konwencjonalną WIĘC...  działanie na rzecz takiego modelu wytwarzania żywności, który zapewnia przystępność i dostępność zrównoważonej diety dla każdego.

Odbiór społeczny a realia dotyczące żywności Zrównoważenie potrzeb i oczekiwań  To, co klienci widzą na polach i w supermarketach musi odpowiadać temu, czego chcą, potrzebują i oczekują.  konsumenci  bezpośrednie wskazówki dla przemysłu rolno-spożywczego  rzeczywisty dialog Deklaracje a rzeczywistość - realia rynku - oczekiwania konsumentów - dokonywane zakupy Reakcja branży przemysłu rolno – spożywczego - sprostać oczekiwaniom klienta  przystępna, zdrowa, bezpieczna żywność, wyprodukowana z szacunkiem dla środowiska

Dostępność i wybór żywności

Rolnictwo zintegrowane dla bioróżnorodności Nowy ideał produkcji rolnej  Rolnictwo zintegrowane szereg praktyk rolnych  utrzymywanie naturalnych obszarów i rzędów żywopłotów, wspieranie drapieżników żywiących się szkodnikami oraz stosowanie środków ochrony roślin w sposób bezpieczny dla środowiska naturalnego

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin Więcej informacji… Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin Europejskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin www.psor.pl www.ecpa.be psor@psor.pl +4822 631 21 81

Thank you for your attention Dziękuję za uwagę Thank you for your attention