Konkurencyjność polskich specjalności żywnościowych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Stan polskiej gospodarki żywnościowej po wejściu do Unii Europejskiej
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
GO CHINA! GO AFRICA! Ministerstwo Gospodarki
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Ministerstwo Gospodarki Zmiana systemu promocji gospodarczej Polski.
PROGRAM UE „OWOCE W SZKOLE”
Rolnictwo w zmieniającej się gospodarce
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Zakład mięsny „Suchan” został założony w 1992 roku i od początku swojej działalności przywiązuje ogromną wagę do jakości oferowanych wyrobów, w celu jak.
Czym się zajmujemy? Produkcja szerokiej gamy przetworów owocowo-warzywnych Dystrybucja Export -import.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
Tradycyjne Greckie Produkty
Produkty regionalne i tradycyjne
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Zagadnienia materiałowo-surowcowe w produkcji mebli w Polsce Maciej Formanowicz, Marek Adamowicz, Tomasz Wiktorski Międzynarodowa konferencja Rynek drewna.
Rynek węgla kamiennego na świecie wrzesień 2013
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
Co zyskujesz kupując mrożone pierogi, kluski i naleśniki-
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Centrum Inwestora i Eksportera
Zróżnicowanie społeczno – gospodarcze państw świata
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Branżowy Program Promocji branży polskich specjalności żywnościowych Wykonawca - Agencja Rynku Rolnego.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Klaudia Kieljan, CDR O/Kraków
Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Dobre, bo (mało)polskie. Jakie korzyści odnoszą Polacy i Małopolanie.
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Międzynarodowa integracja gospodarcza
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
UE i USA w gospodarce światowej*
Warszawa, 9 kwietnia 2010 Prawo Europejskie i prawo polskie, relacje Polska–UE. Polityka zrównoważonego rozwoju.
Departament Strategii i Analiz
POTENCJALNE SKUTKI TTIP DLA POLSKIEGO EKSPORTU DO USA NA TLE KRAJÓW EUROPY ŚRODKOWOWSCHODNIEJ BOŻENA PERA.
PROMOCJA SEKTORA ROLNO - SPOŻYWCZEGO Agnieszka Rembisz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Warszawa, 9 grudnia 2015 r.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
GOSPODARCZE ASPEKTY WSPÓŁPRACY PODLASKICH PRZEDSIĘBIORSTW Z KAZACHSTANEM I UZBEKISTANEM Białystok, dn r. Projekt jest finansowany ze środków.
Konferencja truskawkowa – „Nowe zagrożenia w uprawie truskawek” C HMIELNO, R.
Program wsparcia eksportu na rynkach niestandardowych – oferta ARR w praktyce
Branża czekoladowo – cukiernicza w Polsce
Żywność ekologiczna.
Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości PROW
Systemy jakości żywności produktów regionalnych i tradycyjnych
ZMIANY STRUKTURY GEOGRAFICZNEJ W POLSKIM EKSPORCIE JABŁEK
Opracowano na danych Polskiego FADN
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Konkurencyjność polskich specjalności żywnościowych Bogactwo smaków Bezpieczeństwo Jakość Łysomice, 19 – XI - 2014

Mocne strony polskiego sektora rolno-spożywczego Polska żywność – naturalna, zdrowa, innowacyjna Szybkie dostosowanie asortymentu do potrzeb odbiorców Wysoka wiedza osób zatrudnionych w sektorze Rosnący popyt eksportowy na produkty polskiego sektora rolno-spożywczego Konkurencyjne ceny

Mocne strony polskiego sektora rolno-spożywczego Nowoczesna baza przetwórcza gwarantująca wysoką, powtarzalną jakość Rosnąca wydajność i produktywność pracy Rozwinięta kontrola jakości i wdrażanie nowych systemów jakości Konkurencyjność na rynkach międzynarodowych i na rynku krajowym Relatywnie stabilna sytuacja finansowa Znaczne zdolności dostosowawcze do zmiennych warunków rynkowych

Miejsce i udział Polski w produkcji na świecie i w Unii Europejskiej w 2012 r. * Łącznie z ryżem wyrażonym w ekwiwalencie ryżu łuskanego. ** Łącznie z truflami. Źródło: Opracowanie ARR na podstawie danych FAO, USDA - data odczytu 19 sierpnia 2014 r.

Produkcja i eksport ważniejszych produktów rolno-spożywczych w 2013 r. 1) Rok gospodarczy 2013/2014. 2) Eksport razem z przetworami w ekwiwalencie ziarna (dane wstępne). 3) Produkcja w w.b.c.; eksport mięsa łącznie z żywcem i przetworami w ekwiwalencie mięsa. 4) Eksport mleka łącznie z mlekiem przeznaczonym na przetwory w ekwiwalencie mleka. 5) Rok gospodarczy 2012/2013. Źródło: Opracowanie ARR na podstawie danych GUS, Ministerstwa Finansów i Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Obroty handlu zagranicznego Polski produktami rolno-spożywczymi ogółem (mld USD) Źródło: opracowanie ARR na podstawie danych Ministerstwa Finansów.

Struktura towarowa polskiego eksportu rolno-spożywczego w 2013 r Struktura towarowa polskiego eksportu rolno-spożywczego w 2013 r. (w ujęciu wartościowym) * łącznie z ziemniakami, grzybami i sokami Źródło: opracowanie ARR na podstawie danych Ministerstwa Finansów.

Struktura geograficzna polskiego eksportu rolno-spożywczego w 2013 r Struktura geograficzna polskiego eksportu rolno-spożywczego w 2013 r. (w ujęciu wartościowym Źródło: opracowanie ARR na podstawie danych Ministerstwa Finansów.

Relacja średnich cen na wybrane produkty rolnictwa w Polsce do cen w UE w lipcu 2014 r.

Saldo handlu zagranicznego Polski wybranymi produktami rolno-spożywczymi w 2013 r. (wartościowo w mln USD)

Bogactwo smaków Podróżując przez poszczególne regiony Polski można spotkać różne smaki i tradycje kulinarne, które połączone z nowoczesnością wytwarzania tworzą bogactwo polskiego sektora spożywczego.

Polskie specjalności żywnościowe Polska jest jednym z największych europejskich producentów owoców i warzyw. Jesteśmy unijnym liderem w produkcji jabłek, marchwi oraz owoców miękkich (wiśni, czereśni, truskawek i porzeczek) Polskimi hitami eksportowymi są soki owocowe: jabłkowy, wiśniowy, porzeczkowy, truskawkowy i aroniowy. Polska jest światowym liderem w produkcji mrożonych owoców i warzyw.

Polskie specjalności żywnościowe Kultywowanie wielowiekowej tradycji pieczenia chleba powoduje, że jego smak jest niepowtarzalny. Polscy piekarze oferują wiele rodzajów tego wypieku: od tradycyjnych bochenków pszennych i żytnich, poprzez bułki i bułeczki do bagietek i rogalików. Makarony: W Polsce funkcjonuje blisko 200 wytwórni różnego rodzajów makaronów wykorzystujących do ich produkcji nowoczesne technologie oraz szlachetne odmiany mąki z pszenicy durum. Na rynku dostępne są również makarony produkowane z lokalnych odmian pszenicy a także z mąki gryczanej i soi.

Polskie specjalności żywnościowe Historia produkcji alkoholu w Polsce sięga XV wieku. Polska wódka, piwa i miody są obecne na wielu stołach na całym świecie. Dzięki oryginalnym recepturom smak polskich alkoholi, należy do niepowtarzalnych. W Polsce produkowane są wszystkie rodzaje wódki, z czego trzy zostały zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia. Miody: półtorak, dwójniak, trójniak i czwórniak są chronione Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością. Intensywnie rozwija się sektor produkcji cydru.

Polskie specjalności żywnościowe Polski przemysł spożywczy słynie z produkcji pysznej czekolady, wyrobów czekoladowych, herbatników a także ciast i ciasteczek. Większość polskich wytwórni słodyczy powstała w XIX wieku. Polska jest liderem w europejskiej i światowej produkcji produktów czekoladowych , które są eksportowane do 100 krajów świata.

Polskie specjalności żywnościowe Polska jest jednym z największych producentów czerwonego mięsa w UE. Pasze oparte na naturalnych składnikach, oraz nowoczesne systemy produkcji powodują, że smak polskiej wieprzowiny jest doceniany wielu krajach na całym świecie. Nowoczesne systemy jakości są stosowane w produkcji drobiu: kurcząt, indyków, gęsi i kaczek. Znakomity smak polskiego mięsa drobiowego został doceniony w 80 krajach Europy, Afryki, Azji i Północnej Ameryki. Polską specjalnością są również tradycyjne wędliny: szynka, bekon oraz różne rodzaje kiełbas.

Bezpieczeństwo

Bezpieczna żywność Każdy kraj członkowski UE ma obowiązek stworzenia systemu monitorowania i kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności Bezpieczeństwo polskiej żywności zapewniają: przepisy prawa UE, przepisy krajowe oraz systemy jakości stosowane przez producentów

System kontroli żywności Bezpieczeństwo polskiej żywności zapewnia rozbudowany system instytucjonalny obejmujący system nadzoru nad procesem produkcyjnym, przetwórczym oraz obrotem produktami rolno-spożywczymi.

System kontroli żywności w Polsce Ministerstwo Finansów Ministerstwo Zdrowia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów Służba Celna Inspekcja Sanitarna Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Inspekcja Weterynaryjna Inspekcja Handlowa

System kontroli żywności w Polsce – kompetencje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno –Spożywczych Nadzór nad jakością handlową w trakcie procesu produkcji/ przetwarzania oraz obrotu Państwowa Inspekcja Sanitarna Nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności Inspekcja weterynaryjna Nadzór nad higieną produktów pochodzenia zwierzęcego, nadzór nad zdrowiem i ochroną zwierząt Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa Badania pozostałości środków ochrony roślin

Jakość

Systemy jakości żywności UE Chroniona Nazwa Pochodzenia Chronione Oznaczenie Geograficzne Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Rolnictwo Ekologiczne

Trzy znaki smaku w Polsce 9 produktów regionalnych wyjątkowej jakości. Wszystkie surowce potrzebne do wytworzenia danego produktu pochodzą z danego regionu. Cały proces produkcyjny odbywa się na tym obszarze. (m.in. karp zatorski, bryndza podhalańska) 19 produktów regionalnych wyjątkowej jakości – przynajmniej jeden z etapów powstawania produktu przebiega na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa (m.in. miód drahimski, jabłka grójeckie, ser koryciński swojski) 7 produktów tradycyjnych wyjątkowej jakości wytwarzane z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie (m.in. kiełbasa jałowcowa, kabanos, kiełbasa myśliwska, miody pitne)

Kampanie promocyjno-informacyjne (realizowane i rozliczane w 2014 r.) 5 porcji warzyw, owoców lub soku (rynki docelowe: Polska, Rumunia) Pokochaj olej rzepakowy (Polska, Łotwa) Nowa jakość w drobiarstwie (Polska, Niemcy) Makarony Europy (Ukraina) Jabłka każdego dnia (Ukraina, Rosja) Mam kota na punkcie mleka (Polska) QMP – wołowina zawsze dobra (Polska) Trzy znaki smaku (Polska) Europejskie mięso – tradycja, jakość i smak (Rosja, Chiny, Zjednoczone Emiraty Arabskie) Tradycja i jakość europejskiego mięsa (Korea Płd, USA, Wietnam) Gwarancja jakości QAFP (Polska) Trade milk (Chiny, Rosja) Europejskie jabłka dwukolorowe (Chiny, Zjednoczone Emiraty Arabskie) Od akcesji zrealizowano ogółem 23 kampanie branżowe. Ich celem jest wzmocnienie pozycji wspólnotowych artykułów żywnościowych na rynku globalnym oraz zwiększenie popytu na określone produkty przez zachęcanie do ich konsumpcji. O dofinansowanie w ramach mechanizmu „Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych” mogą ubiegać się organizacje zrzeszające producentów, przetwórców i dystrybutorów, które są reprezentatywne dla danej branży rolnej. Udział środków z budżetu UE nie może przekroczyć 50% faktycznego kosztu programu. Wydatki z budżetu państwa członkowskiego stanowią maksimum 30%, a pozostałe minimum 20% stanowi udział własny organizacji proponującej, który może pochodzić z funduszy promocji produktów rolno-spożywczych. Kampanie mogą być prowadzone odrębnie na rynku unijnym lub na rynkach krajów spoza UE. Obejmują one głównie działania w ramach: public relations, udziału w targach, organizacji szkoleń, funkcjonowania serwisu internetowego, a także produkcji i emisji reklam telewizyjnych oraz radiowych. Działania te nie mogą bezpośrednio wspierać konkretnych marek, znaków towarowych czy też firm. Wszystkie zakończone kampanie promocyjno-informacyjne przyniosły wymierne efekty, wpływając m.in. na poszerzenie wiedzy odbiorców w kraju i za granicą oraz na wzrost poziomu konsumpcji konkretnych produktów rolno-spożywczych.

Ogółem 36,6 mln zł 0,8 mln zł 7,5 mln zł 1,7 mln zł 1,4 mln zł Wydatki ARR w 2013 r. na realizację branżowych kampanii promocyjno-informacyjnych Ogółem 36,6 mln zł 5 porcji warzyw, owoców lub soku (budżet 3,8 mln EUR, Polska, Rumunia) 5,3 mln zł Mięso wieprzowe – PQS (budżet 3,7 mln EUR, Polska) 4,0 mln zł QMP – wołowina zawsze dobra (budżet 1,6 mln EUR, Polska) 0,8 mln zł Tradycja, jakość i europejski smak (budżet 3,5 mln EUR, USA, Korea Płd., Wietnam) 1,5 mln zł Nowa jakość w drobiarstwie (budżet 4 mln EUR, Polska, Niemcy) 7,5 mln zł Pokochaj olej rzepakowy (budżet 1,6 mln EUR, Polska, Łotwa) 1,7 mln zł Mam kota na punkcie mleka (budżet 2,4 mln EUR, Polska) 1,4 mln zł Europejski mięso – tradycja, jakość i smak (budżet 4,8 mln EUR, Rosja, Chiny, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2,3 mln zł Trzy znaki smaku (budżet 3,9 mln EUR, Polska) 3,6 mln zł Makarony Europy (budżet 3 mln EUR, Ukraina) 4,2 mln zł Jabłka każdego dnia (budżet 4 mln EUR, Ukraina, Rosja) 4,2 mln zł Dodatkowo realizowane w 2013 r.: Tradycja i jakość europejskiego mięsa (budżet 5 mln EUR, USA, Wietnam, Korea Płd.) Gwarancja jakości QAFP (budżet 3 mln EUR, Polska) Europejskie jabłka dwukolorowe (5 mln EUR, Chiny, Zjednoczone Emiraty Arabskie) Trade Milk (1,9 mln EUR, Rosja, Chiny) Źródło: dane ARR i KE

Krajowe systemy jakości żywności Poznaj Dobrą Żywność Integrowana Produkcja „Jakość i Tradycja” Quality Meat Program (QMP) Pork Quality System Quality Assurance for Food Products

Krajowe systemy jakości żywności Systemy jakości w Polsce obejmują proces produkcji żywności od etapu uprawy roślin lub hodowli zwierząt po końcowe procesy produkcyjne. Wyróżnienia „Polska Dobra Żywność” czy „Jakość i tradycja” nadawane są produktom wytwarzanym masowo, z najlepszych składników, których jakość jest potwierdzane przez gremia ekspertów.

Dziedzictwo kulinarne Położenie Polski, w której przecinają się europejskie szlaki handlowe oraz pielęgnowanie lokalnych tradycji sprawiają, że smak polskiej żywności jest nie tylko unikalny, ale również zróżnicowany w poszczególnych regionach.

Polacy są otwarci na nowe smaki . barszcz ukraiński pierogi ruskie chłodnik litewski ryba po grecku gulasz angielski golonka po bawarsku placek po węgiersku

Zapraszamy na degustację polskich specjalności żywnościowych oraz tradycyjny polski obiad

Dziękuję za uwagę Tadeusz Zaborowski Dyrektor ARR OT Bydgoszcz Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Bydgoszczy ul. Kasztanowa 57 85-605 Bydgoszcz Tel. + 48 52 584-92-92 Fax + 48 52 584-15-03 www.arr.gov.pl