Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Norbert Konieczkowicz
Advertisements

Prąd elektryczny Paweł Gartych kl. 4aE.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
PORÓD PRAWIDŁOWY - PATOFIZJOLOGIA CIĄŻY i PORODU
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Jak odżywianie wpływa na nastrój ?
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zdrowa dieta.
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Zdrowe Odżywianie.
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zdrowy styl życia.
Zasady zdrowego żywienia
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowe ż ycie jest wa ż ne dla ka ż dego cz ł owieka. Warunkuje je zarówno prawid ł owe od ż ywianie jak i aktywno ść fizyczna.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zasady Odżywiania.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Edukacja w Burkina Faso
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Ś limaki otrzyma ł y miano szkodników, poniewa ż „podjadaj ą ” troch ę z naszych ogródków. To prawda, ale jedz ą te ż ro ś liny, które bardzo szybko si.
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
Bez białka nie ma ciałka!.
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Dekalog zdrowego żywienia
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Urszula Ż abicka, klasa 3 TH. Spis tre ś ci Strona startowa Strona startowa Strona startowa Strona startowa Motto dla ka ż dego ! Motto dla ka ż dego.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Przygotowała Szkoła Podstawowa nr 5 im. Zjednoczonej Europy, kl. 6b Nikotyna - legalny narkotyk.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Warzywa i owoce
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Witaminki! Witaminki! Mieszkają w środku owoca i jarzynki.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Zasady zdrowego odżywiania!
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Zwykle problem wykrywamy przez przypadek podczas rutynowego badania krwi. Okazuj ę si ę ż e mamy za du ż o cholesterolu. Dowiadujemy si ę od lekarza, ż e mo ż e to by ć niebezpieczne dla zdrowia i nawet ż ycia. Dlaczego? A ż 80% cholesterolu wytwarza nasza w ą troba, a 20% pochodzi z jedzenia. Cholesterol jest niezb ę dny do budowy komórek. Uczestniczy w wytwarzaniu hormonów płciowych i kwasów ż ółciowych bez których pokarm nie mo ż e by ć przyswojony. Je ś li jednak nasze menu obfituje w tłuszcze zwierz ę ce, w organizmie zaczyna by ć go za du ż o. Prowadzi to do chorób serca i układu kr ąż enia, zwłaszcza mia ż d ż ycy i zawału. Jednak w zasi ę gu r ę ki mamy produkty, których jedzenie mo ż e temu zaradzi ć !

 Stoj ą na czele listy pogromców cholesterolu. Codzienne zjadanie du ż ego jabłka obni ż a zawarto ść cholesterolu w krwi o 8-11%, a dwóch o 16%. Pozwala to zmniejszy ć ryzyko zawału o połow ę. Cudowna moc jabłek kryje si ę we flawonioidach, które zapobiegaj ą tworzeniu si ę zakrzepów krwi.

 S ą doskonałym ź ródłem błonnika, który obni ż a st ęż enie cholesterolu we krwi. Szczególnie bogate w błonnik s ą : fasolka szparagowa, groszek, kapusta, brokuły, marchew, seler i pietruszka. Jedzmy je wi ę c cz ę sto !

 To kolejny produkt, który warto wprowadzi ć do codziennego menu. Jest ź ródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obni ż aj ą cholesterol. Zapobiegaj ą te ż osadzaniu si ę płytek tłuszczowych na wewn ę trznych ś ciankach t ę tnic, usprawniaj ą c dopływ krwi do serca. Zmielone siemi ę mo ż na zaparzy ć wrz ą tkiem i zje ść z jogurtem lub mlekiem.

 Drugi po jabłkach najlepszy pogromca cholesterolu. To zawarta w nim substancja- aliofil- skutecznie pomaga obni ż y ć cholesterol. Lekarze zalcaj ą zjadanie 2 z ą bków czosnku codziennie. Mo ż na te ż wypija ć kieliszek nalewki czosnkowej, zagryzaj ą c kanapk ą posypan ą natk ą pietruszki. Pozwoli to pozby ć sie nieprzyjemnego zapachu.

S ą bardzo pogate w rozpuszczalny błonnik. Razem z wod ą tworzy on w układzie pokarmowym ż ele. Te za ś skutecznie utrudniaj ą wchłanianie glukozy, co obni ż a st ęż enie glukozy oraz cholesterolu we krwi po posiłku. Błonnik chroni tak ż e przed nowotworami jelita grubego. Z płatków ugotujesz pyszn ą owsiank ę, a otr ę by mo ż na dodawa ć do zup, zageszcza ć nimi sosy, dodawa ć do farszów mi ę snych i kotletów mielonych (niektórzy u ż ywaj ą ich zamiast bułki tartej jako panierki do kotletów).

 Zawarte s ą zwłaszcza w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek. Warto codziennie wypi ć ły ż eczk ę jednego z nich lub dodawa ć do sałatek. Ź ródłem zdrowych tłyszczy s ą te ż ryby, ale tylko w postaci surowej, pieczonej lub gotowanej, a nie panierowane i smarzone.