Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek Ocena zachowań żywieniowych uczniów klas pierwszych i drugich Publicznego Gimnazjum w Wadowicach Górnych Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Kształtujące się zwyczaje żywieniowe młodzieży gimnazjalnej mają ogromny wpływ na ich wybory dietetyczne dokonywane w przyszłości. Wiedza młodych ludzi w okresie dojrzewania jest często niewystarczająca, aby mogli oni podejmować świadome decyzje w tej dziedzinie.
Cel badania: Poznanie i ocena zwyczajów i nawyków żywieniowych uczniów na etapie gimnazjum.
Metoda badania: Analizą objęto 167 gimnazjalistów: 74 chłopców i 93 dziewcząt – uczniów klas I i II naszego gimnazjum Badanie przeprowadzono za pomocą kwestionariusza ankiety
WYNIKI
Każdy z nas powinien zwracać uwagę na to, ile posiłków dziennie spożywa. Z ankiety wynika, że uczniowie naszej szkoły najczęściej spożywają 4 posiłki, co nie jest złym wynikiem. Jednakże nie zapominajmy, że najodpowiedniejszą normą dla nas jest 5 posiłków i więcej. Tego samego zdania jest u nas 32% ankietowanych.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nasi gimnazjaliści jednak czasem o tym zapominają. W naszej szkole, aż 14% ankietowanych NIGDY nie spożywa pierwszego śniadania. Na szczęście zdecydowana większość pamięta o drugim śniadaniu, które jest równie ważne dla naszego organizmu.
Owoce i warzywa, mleko i jego przetwory powinny stanowić ważną część w naszej codziennej diecie. Cieszymy się, że ponad połowa ankietowanych spożywa je codziennie. Ryba zawiera pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D ale również szereg składników mineralnych. Szkoda, że tylko 3 % uczniów jada ją codziennie.
Jak wszyscy wiemy fast-foody i coca cola źle wpływają na nasz organizm Jak wszyscy wiemy fast-foody i coca cola źle wpływają na nasz organizm. W naszej szkole uczniowie spożywają je głównie czasami, co jest rozsądną decyzją. Oczywistą rzeczą jest, że słodycze jadane w określonych ilościach nie są szkodliwe, a wręcz potrzebne do wytwarzania energii, która jest nam bardzo potrzebna np. do poruszania naszych mięśni, które wprawiają nas w ruch. Jednakże zawsze musimy pamiętać aby jeść je z umiarem.
Ważnym elementem żywienia jest urozmaicanie zjadanych posiłków Ważnym elementem żywienia jest urozmaicanie zjadanych posiłków. Z ankiety wynika, że nasi uczniowie nie mają z tym większego problemu. Jednakże ponad połowa uczniów nie spożywa ich regularnie.
WNIOSKI Po przeprowadzonej ankiecie stwierdzamy, że duża część uczniów odżywia się wystarczająco zdrowo. Starają się spożywać 5 posiłków dziennie i urozmaicać swoją dietę. Unikają niezdrowego jedzenia, zastępując je nabiałem, rybami, warzywami i owocami. Martwi nas fakt, że prawie połowa ankietowanych nie je rano śniadania, a jak każdy wie, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Mamy nadzieję, że za rok te wyniki będą jeszcze lepsze.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM (Instytutu Żywności i Żywienia 2009)
Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole). Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja 5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. 6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. 9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. 10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
KONIEC