OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
autor: Katarzyna Jakubek kl. II „c”
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Autorzy: Daria Woźny Ania Strzępka Julia Niegowska
Skutki niewłaściwego odżywiania
ze sposobem odżywiania.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Na bakier z jedzeniem czyli zaburzenia odżywiania
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Skutki złego odżywiania się
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
NADWAGA Anna Dziedzic.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
UZALEŻNIENIE OD JEDZENIA
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
Skutki głodu i niedożywienia
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Otyłość, anoreksja i bulimia
Anoreksja.
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Choroby wywołane złym odżywianiem
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
psycholog z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
Choroby wywołane złym odżywianiem
Zdrowy styl życia.
RUCH TO ZDROWIE.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
ANOREKSJA.
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Zaburzenia odżywiania
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Zaburzenia odżywiania
Choroby cywilizacyjne spowodowane niedostatkiem ruchu
Jak nastolatkowie radzą sobie ze stresem ?
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Światowy Dzień Walki z Otyłością
1.Konserwanty w pożywieniu
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
prezentacja o zaburzeniach odżywiania
Trzymaj formę! Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem. Wykonał: Michał Górecki.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
INFORMACJE TEORETYCZNE Projekt edukacyjny „Jak młodzież z naszego gimnazjum radzi sobie ze stresem ?”
Dlaczego nie chcemy aby nasi uczniowie byli otyli?
Wzrost występowania niewydolności serca
BMI.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA

OTYŁOŚĆ

OTYŁOŚĆ - jest to patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga , czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.

ANOREKSJA

ANOREKSJA –  zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą. Obraz własnego ciała jest zaburzony. Lęk przybiera postać uporczywej idei nadwartościowej, w związku z czym pacjent wyznacza sobie niski limit wagi. Największe zagrożenie zachorowaniem dotyczy wieku między 14 a 18 rokiem życia. Po raz pierwszy opisał to zaburzenie XVII wieku Richard Morton.

Wyróżnia się 2 rodzaje anoreksji: jadłowstręt psychiczny i jadłowstręt psychiczny atypowy Anoreksję cechuje szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już nieodwracalne zmiany. Nieleczona prowadzi do śmierci w około 10% przypadków . W 75% przypadków rozpoczyna się przed 25 rokiem życia.

PRZYCZYNY ANOREKSJI Przyczyn może być bardzo wiele, a większość z nich wynika z zaburzeń osobowości i problemów z akceptacją siebie nie tylko na płaszczyźnie wizualnej. Poniżej kilka najbardziej znanych i najczęściej spotykanych powodów: Zaburzone postrzeganie własnego ciała Niezadowolenie z figury Panujące przekonanie, że szczupła sylwetka jest wyznacznikiem wartości człowieka Lęk przed dojrzewaniem Niska samoocena i brak wiary w siebie Nadopiekuńczość w domu Problemy w rodzinie i środowisku

Do czego prowadzi anoreksja ? Nie leczona anoreksja prowadzi do poważnego uszkodzenia organizmu : narządy zostają pozbawione odpowiedniej dawki witamin i składników budulcowych przez co , nie są w stanie poprawnie funkcjonować poważne osłabienie serca, które może doprowadzić do zawału, bądź ustania jego pracy na skutek dostarczanie nie wystarczającej ilości składników odżywczych połączonego z nadmiernym wysiłkiem i przeciążeniem organizmu. zanik menstruacji - zdarza się w sytuacjach, które organizm odczuwa jako niekorzystne wydarzenie albo silny stres. Przy anoreksji oba te warunki są spełnione. Skrajne wycieńczenie ciała, wyniszczony organizm zaczyna odmawiać posłuszeństwa Zaburzenia pracy układu pokarmowego, nerwowego, hormonalnego i rozrodczego Wpływ na urodę : wypadanie włosów, wiotczenie skóry, psucie się zębów Bóle głowy, brak energii w dzień, bezsenność w nocy Omdlenia spowodowane niedotlenieniem mózgu, zwykle powstałe na tle zaburzeń krążenia mózgowego   UWAGA : nawet u młodych osób może występować osteoporoza czyli choroba polegającą na postępującym ubytku masy kostnej i dezorganizacji struktury przestrzennej kości. W efekcie kości staja się kruche i podatne na złamania.

PRZYKRY KONIEC ANOREKSJI Anoreksja bardzo często kończy się śmiercią z wycieńczenia, czasem zdarza się też, że osoby cierpiące na tą chorobę popełniają samobójstwo. W najlepszym wypadku dochodzi jedynie do zachwiania funkcji życiowych, skrajnego wycieńczenia, zaniku menstruacji.  Jednak leczenie wcześnie wykrytej anoreksji może zakończyć się sukcesem. To bardzo trudny proces, ponieważ osoby chore często odzwyczaiły już swój organizm od przyjmowania pokarmu. Aby pokonać anoreksje należy wystrzegać się środowisk mających negatywny wpływ i poddać się kontroli lekarskiej na długi czas, często na całe życie.

Leczenie anoreksji zazwyczaj doprowadza organizm do odpowiedniego stanu, czyli takiego, w którym może prawidłowo funkcjonować. Najczęściej stosowaną terapią jest izolacja od toksycznego środowiska, często nawet od rodziny. Trzeba zmienić miejsce pracy, bądź szkołę, a zwłaszcza osoby, które dopingowały chorego przy odchudzaniu. Dopiero kolejnym etapem, po długotrwałej psychoterapii, jest przywrócenie bądź wdrożenie prawidłowych sposobów odżywiania. Bez specjalistycznej pomocy psychologicznej i dietetycznej nie jest możliwe samodzielne wyleczenie z anoreksji.

NAJCZĘSTSZE PRZYCZYNY OTYŁOŚCI Przekarmianie - zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu Brak aktywności fizycznej Czynniki genetyczne Czynniki biologiczne Czynniki farmakologiczne np. przez leki, które zażywamy Czynniki środowiskowe np. brak aktywności fizycznej Czynniki psychologiczne np. zaburzenia nastroju

DO CZEGO PROWADZI OTYŁOŚĆ? rozstępy Z otyłością są dodatnio skorelowane: rzadsze i mniej bezpieczne uprawianie seksu, mniejszy mózg, bycie postrzeganym jako starszy niż w rzeczywistości, mniejsze zarobki, rzadsze zgony w wypadkach drogowych, mniejsza odporność na ból, krótsza oczekiwana długość życia zespół metaboliczny cukrzyca typu 2 choroby układu ruchu nadciśnienie tętnicze zawał serca i mózgu wylew zatorowość zwyrodnienia kręgosłupa choroby nerek miażdżyca kamica żółciowa Większe tendencje do nowotworów

METODY LECZENIA OTYŁOŚCI W zależności od stopnia otyłości oraz obecności chorób towarzyszących, metody leczenia obejmują : leczenie dietetyczne, leczenie farmakologiczne leczenie chirurgiczne. terapię behawioralną, zmianę stylu życia, zwiększenie aktywności fizycznej UWAGA : Aby osiągnąć długotrwały efekt leczenia istotny jest stały, powolny spadek masy ciała oraz jej stabilizacja. Wskazany jest 5 -10 % spadek masy ciała w stosunku do masy wyjściowej w czasie do 6 miesięcy. W kolejnym etapie pacjent utrzymuje osiągnięta masę ciała i nabiera nowych zwyczajów żywieniowych i behawioralnych.

KONIEC Dominika Wójcik Kl. 2 b LO