Zdrowe ż ycie jest wa ż ne dla ka ż dego cz ł owieka. Warunkuje je zarówno prawid ł owe od ż ywianie jak i aktywno ść fizyczna.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wiem co jem.
Advertisements

Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Zdrowa dieta.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Czy w diecie dzieci potrzebne są suplementy ?
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Śniadanie daje moc !!.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Warto dbać o zdrowie.
Klasa I a pyszne ś niadanie ma ka ż dego dnia. Szkoła Podstawowa im. Bolesława Chrobrego w Cybince.
Na sportowo to zawsze zdrowo
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Żeby zdrowym być….
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
CZAS NA ZDROWIE.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak zdrowo się odżywiać?
ABC – zdrowego odżywiania
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zapis prezentacji:

Zdrowe ż ycie jest wa ż ne dla ka ż dego cz ł owieka. Warunkuje je zarówno prawid ł owe od ż ywianie jak i aktywno ść fizyczna.

PRAWID Ł OWE OD Ż YWIANIE  Podstawy prawid ł owego od ż ywiania przedstawia nam piramida ż ywieniowa. Informuje nas o tym ile porcji danego produktu powinno znale źć si ę w codziennym posi ł ku.

Piramida informuje nas ż e nale ż y je ść produkty w ę glowodanowe z jak najmniej przetworzonych m ą k gruboziarnistych, a tak ż e kasze, gryczan ą i j ę czmienn ą. To najlepsze ź ród ł a skrobi i b ł onnika. W codziennym menu powinny tak ż e znale źć si ę t ł uszcze ro ś linne, a wi ę c oliwa z oliwek oraz ró ż nego rodzaju oleje. Dostarczaj ą nam niezb ę dnych nienasyconych kwasów t ł uszczowych, zw ł aszcza omega-6 i omega-3, które mo ż emy czerpa ć jedynie z po ż ywienia. Bardzo wa ż ne w po ż ywieniu s ą tak ż e warzywa, które najlepiej spo ż ywa ć surowe lub gotowane na parze oraz owoce, które zawieraj ą du ż o cukru (fruktozy). Nie wolno z nich rezygnowa ć, bo dostarczaj ą nam witamin.

W prawid ł owym od ż ywianiu nale ż y tak ż e pami ę ta ć o ilo ś ci kalorii jakie powinno dostarcza ć si ę organizmowi ka ż dego dnia. Dla ka ż dego cz ł owieka warto ść ta ró ż ni si ę. Mo ż na j ą obliczy ć za pomoc ą ł atwego schematu: 24*waga*współczynnik aktywności wspó ł czynnik aktywno ś ci: 1,1 - brak ć wicze ń, siedz ą cy tryb ż ycia, krótkie i delikatne wysi ł ki np. krótki spacer 1,3 – delikatne wysi ł ki 2-3 razy dziennie 1,4 – cz ę ste, intensywne ć wiczenia 1,5 – codzienne intensywne ć wiczenia

Prawid ł owe od ż ywianie niesie ze sob ą wiele korzy ś ci. Daje przede wszystkim energi ę ale tak ż e pozwala na popraw ę wygl ą du skóry, umo ż liwia prawid ł owe dzia ł anie uk ł adu trawiennego, poprawia samopoczucie oraz wiele innych korzy ś ci. Zacznijcie si ę zdrowo od ż ywia ć a sami si ę przekonacie.

10 zadań zdrowego żywienia młodzieży. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie (na dole) piramidy. Spożywaj codziennie przynajmniej 3–4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

Wpływ aktywności ruchowej na zdrowie. Organizm człowieka genetycznie zaprogramowany został na aktywny styl życia. Ruch jest biologiczną potrzebą organizmu ludzkiego. Przyjęto i uznano za właściwe umożliwienie dzieciom minimum 4 godzin czynnej i zróżnicowanej aktywności ruchowej dziennie.

Piramidy aktywności fizycznej.

Śniadanie ma same zalety. Jedzenie śniadań zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzyce typu 2 aż o 34% Osoby, które rezygnują ze śniadań są 4 razy bardziej narażone na otyłość Jedzący śniadanie są o 43% mniej podatni na nadwagę i otyłość niż Ci niejedzący Badania pokazały, że ludzie, którzy regularnie spożywają śniadania jedzą też o 12% zdrowiej w ciągu całego dnia.

Czas poświęcony na ćwiczenia.

Zmiany, jakie zachodzą w organizmie pod wpływem systematycznej aktywności ruchowej są ogromne. Są to: prosta, szczupła sylwetka, lepsze umięśnienie, sprężysty chód, brak objawów zmęczenia przy pracy fizycznej, lepsze samopoczucie w dniach, w których inni czują się gorzej W wyniku treningu uzyskuje się wyraźną poprawę podstawowych cech motorycznych, takich jak: siła, szybkość, wytrzymałość.

Ruch powoduje wiele zmian wewnątrz układów organizmy człowieka ! W układzie ruchu - aktywność fizyczna wpływa na mineralizacje kośćca; wzrastanie kości u dzieci i młodzieży; zapobiega i koryguje wady postawy; W układzie krwionośnym- zwiększa się liczba erytrocytów i hemoglobiny; zwiększa się liczba leukocytów W układzie oddechowym- aktywność ruchowa zwiększa pojemność życiową płuc; zwiększa głębokość oddechu, a także zużycie tlenu i pułap tlenowy o około 25% W układzie hormonalnym- aktywność fizyczna ma korzystny wpływ na budowę i czynność przysadki mózgowe W układzie immunologicznym- wysiłek fizyczny wpływa na poprawę systemu obronnego i wzrost odporności na zachorowania.