POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚCI

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Leszek Skalny Kraków, dnia 29 marca 2007 r.
Advertisements

Central Europe Research to Innovation Models Doświadczenia ze współpracy międzynarodowej w ramach programu Interreg IV Central Europe Opracował: Hubert.
Założenia aktualizacji Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Małopolskiego.
ROLĄ SAMORZĄDU JEST INTEGRACJA DZIAŁAŃ I STWORZENIE WARUNKÓW DO BUDOWY SYSTEMU INNOWACJI.
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
BISNEP Business and Innovation Support for North-East Poland
dr Krzysztof B. Matusiak
Ustawa o niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską i budżet Państwa
1. 2 Możliwości finansowania rozwoju nowoczesnych technologii edukacyjnych ze środków UE w latach 2007 – 2013 Marek Szczepański Zastępca Prezesa PSDB.
Tomasz Kierzkowski Szanse rozwoju przedsiębiorczości związane z funduszami pomocowymi po akcesji Warszawa, 8 grudnia 2003.
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
Priorytety polskiej polityki innowacyjności
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Leśny Krąg Naturalna Przedsiębiorczość w Leśnym Kręgu.
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
ul. Dąbrowskiego 40 Poznań Zespół konsultantów: Przemysław Kurczewski
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
1 Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej Poznań Małgorzata Świderska Warszawa Sektorowy Program Operacyjny WZROST KONKURENCYJNOŚCI.
Polskie platformy technologiczne 27 kwietnia 2004 r. Warszawa Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy.
Projekt Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Biuro.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego Regionalny Program Operacyjny dla Województwa Pomorskiego na lata Departament Programów.
Spotkanie robocze w sprawie utworzenia PLATFORMY TECHNOLOGICZNEJ ODLEWNICTWA POLSKIEGO - PTOP PLATFORMY TECHNOLOGICZNEJ ODLEWNICTWA POLSKIEGO - PTOP Instytut.
Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. Krajowy Punkt Kontaktowy Programu IEE Program ramowy na rzecz konkurencyjności i innowacji ( ) CIP Antonina.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa
Projekt Wortal Transferu Wiedzy jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego (85%) oraz ze środków budżetu.
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA PMU – PODUKCJA MASZYN I URZADZEŃ
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Innowacyjne Polskie Przedsiębiorstwa MINISTERSTWO NAUKI I SZKOLNICTWA WYŻSZEGO.
Prezentacja inicjatyw Śląskiego Klastra ICT
Perspektywy rozwoju lokalnych rynków pracy w opinii pracodawców dr Krzysztof Markowski Instytut Zarządzania i Marketingu Katolicki Uniwersytet Lubelski.
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Spotkania konsultacyjne
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
GREENFOODS - w kierunku gospodarki niskoemisyjnej w branży spożywczej II kongres S ŁUŻB TECHNICZNYCH P RZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO 6-7 marca 2014, Tarnowo Podgórne.
Program ramowy na rzecz Konkurencyjności i Innowacji (ang. Competitiveness and Innovation Framework Programme - CIP) ma na celu promowanie konkurencyjności.
Czym jest zdrowie?.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY, BO O ZDROWE ŻYWIENIE I HIGIENĘ DBAMY”
Wsparcie dla rozwoju technologii
Branżowy Punkt Kontaktowy 6.PR – Dział Współpracy Międzynarodowej i Programów UE, Politechnika Opolska Monika Świech Zagadnienia.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Programowanie perspektywy finansowej
Program warsztatów w Leśnicy
Deklaracja Wiedeńska Żywienie i Choroby Niezakaźne Zdrowie 2020
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Zrównoważony rozwój Małopolski w kontekście współpracy z Unią Europejską Witold Śmiałek Prezes Zarządu MARR S.A.
1 Trzeci Program działań Unii w dziedzinie zdrowia czerwca 2015 r. partnerstwo"
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Innowacyjna Warszawa 2020 Program wspierania przedsiębiorczości.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Polska Federacja Szpitali Projekt. Uzasadnienie: krajowe Na rynku ochrony zdrowia w Polsce brakuje organizacji zrzeszającej większość szpitali, działają.
Podsumowanie wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 – 2013 Stan na dzień (KSI SIMIK) Urząd Marszałkowski.
Propozycje wyzwań, celów i programów opracowanych w ramach sekcji Gospodarka i Nauka.
Podsumowanie wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 – 2013 Stan na dzień (KSI SIMIK) Urząd Marszałkowski.
Program na rzecz Przedsiębiorczości i Innowacji (EIP) Aleksander Bąkowski Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE Instytut Podstawowych Problemów.
Europejski Fundusz Społeczny -
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚCI Andrzej Babuchowski

Kluczowe fakty: Założenie - 10.02.2005 r. Przedstawienie programu badań na lata 2005-2010 – 10.02.2005 r. Liczba członków – ponad 30 Aktualne prace: Współpraca przy tworzeniu EFTP Tworzenie statutu Platformy Prace nad Wizją Sektora

Odwrócenie łańcucha żywnościowego (mat. BASF) 1995 Podmiot skupowy Wkład Rolnik Przetwórca Sprzedawca Supermarkt Konsument Rejestracja Prawodawstwo zdrowotne i środowiskowe 2005 Podmiot skupowy Wkład Rolnik Przetwórca Sprzedawca Konsument Prawodawstwo zdrowotne i środowiskowe Rejestracja Zarządzanie Jakością i Komunikacja

Obszary Badań (mat. BASF) Obszary badań powiązane z Technologia Żywności Żywnienie Nauki Przyrodnicze Technologie Informacyjne Komunikacja Zarządzanie i Administrowanie Biznesem Gospodarka Nauki Społeczne i Kultura Zdrowie i Profilaktyka Chain traceability Global Kettenübergreifend

Założenia dotyczące powołania Polskiej Platformy Żywności Polska Platformy Technologiczna Żywności jest dobrowolnym porozumieniem publicznych i prywatnych instytucji zainteresowanych rozwojem sektora rolno spożywczego, w szczególności żywności wysokiej jakości w Polsce. PPTŻ skupia kluczowych przedstawicieli polskiego przemysłu i jednostek naukowych oraz innych partnerów odpowiedzialnych za rozwój sektora spożywczego i produkcji żywności wysokiej jakości.

POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚCI (mat. KPK) ? zielone serce Europy SRA: żywność wysokiej jakości owoce, warzywa produkty mleczne produkty mięsne produkty rybne

EUROPEJSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ DLA ŻYCIA

ETP Food core team Mrs. Daniela Israelachwili, CIAA, Belgium Dr. Jan Maat: Unilever R&D Vlaardingen, NL Dr. Jacqueline Castenmiller, Wageningen Centre for Food Sciences, NL Dr. Fred Beekmans, Wageningen University and Research Center, NL Dr. Roger Fenwick, Institute food Research, UK Mr Daniele Rossi, Federazione Italiana dell’Industria Alimentare, CIAA, Dr. Josef Haber, BASF, D Prof. Dr. Gerhard Schiefer, University of Bonn, D Prof. Dr. Andrzej Babuchowski, University of Warmia & Mazury, Poland Prof. Dr. Tim Hogg, Universidade Catolica Portuguesa, Portugal Prof. Dr. D. Majou, ACTIA, F Prof. Dr. Francisco Tomas-Barberan, CEBAS, Spain Mrs. Marta Betran, CIAA, Belgium

Europejski Przemysł Spożywczy i Napojów – dominacja MSP(mat. CIAA) 282.000 przedsiębiorstw (> 9 zatrudnionych) 36.000 przedsiębiorstw (> 19 zatrudnionych) 62,8% Obrót całkowity 7.000 przedsiębiorstw (> 49 zatrudnionych) 120 przedsiębiorstw (> 499 zatrudnionych) 37,2% Obrót całkowity 20,1% Obrót całkowity 39 przedsiębiorstw (> 999 zatrudnionych) CIAA Annual Report 2004

EUROPEJSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚC DLA ŻYCIA(mat. ETP) “WIZJA” Zmiany w odżywianiu oparte na osiągnięciach nauki o żywieniu oraz produktach innowacyjnych połączone ze zmianą stylu życia będą miały decydujący wpływ na polepszenia zdrowia społeczeństwa oraz wydłużenie życia w dobrej kondycji (jakość życia). “MISJA” Utrzymanie konkurencyjnego i wiodącego na rynku światowym europejskiego przemysłu spożywczego i napojów. Zjednoczenie różnych uczestników rynku w celu promocji innowacyjnych produktów spożywczych o wartości dodanej. Wymagać to będzie znaczącego wzrostu nakładów na badania i rozwój.

Cel: Zdrowe Starzenie się (mat. ETP) Wpływać na indywidualny przebieg starzenia się poprzez odpowiedni dobór dawki składników odżywczych oraz propagować odpowiedni styl życia dla zapewnienia długich lat życia w sprawności i zdrowiu Samopoczucie/Wygląd Dodać życia do lat Wiek

Trendy Społeczne (mat. ETP) Starzejące się społeczeństwo Zmiany stylu życia i wzorców żywieniowych spowodowały wzrost chorób niezakaźnych między innymi: Otyłość Choroby serca i krążenia Nadciśnienie Cukrzyca Pewne rodzaje raka

Wizja polepszenia zdrowia ludności (mat. ETP) Populacja docelowa dla Przemysłu Spożywczego & Ochrony Zdrowia Populacja docelowa dla Przemysłu Farmaceutycznego Wielkośc populacji Niezdrowy Zdrowy Green MR and van der Ouderaa F, Nature Pharmacogenomics - 2003

Dziękują Państwu za uwagę