POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚCI Andrzej Babuchowski
Kluczowe fakty: Założenie - 10.02.2005 r. Przedstawienie programu badań na lata 2005-2010 – 10.02.2005 r. Liczba członków – ponad 30 Aktualne prace: Współpraca przy tworzeniu EFTP Tworzenie statutu Platformy Prace nad Wizją Sektora
Odwrócenie łańcucha żywnościowego (mat. BASF) 1995 Podmiot skupowy Wkład Rolnik Przetwórca Sprzedawca Supermarkt Konsument Rejestracja Prawodawstwo zdrowotne i środowiskowe 2005 Podmiot skupowy Wkład Rolnik Przetwórca Sprzedawca Konsument Prawodawstwo zdrowotne i środowiskowe Rejestracja Zarządzanie Jakością i Komunikacja
Obszary Badań (mat. BASF) Obszary badań powiązane z Technologia Żywności Żywnienie Nauki Przyrodnicze Technologie Informacyjne Komunikacja Zarządzanie i Administrowanie Biznesem Gospodarka Nauki Społeczne i Kultura Zdrowie i Profilaktyka Chain traceability Global Kettenübergreifend
Założenia dotyczące powołania Polskiej Platformy Żywności Polska Platformy Technologiczna Żywności jest dobrowolnym porozumieniem publicznych i prywatnych instytucji zainteresowanych rozwojem sektora rolno spożywczego, w szczególności żywności wysokiej jakości w Polsce. PPTŻ skupia kluczowych przedstawicieli polskiego przemysłu i jednostek naukowych oraz innych partnerów odpowiedzialnych za rozwój sektora spożywczego i produkcji żywności wysokiej jakości.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚCI (mat. KPK) ? zielone serce Europy SRA: żywność wysokiej jakości owoce, warzywa produkty mleczne produkty mięsne produkty rybne
EUROPEJSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ DLA ŻYCIA
ETP Food core team Mrs. Daniela Israelachwili, CIAA, Belgium Dr. Jan Maat: Unilever R&D Vlaardingen, NL Dr. Jacqueline Castenmiller, Wageningen Centre for Food Sciences, NL Dr. Fred Beekmans, Wageningen University and Research Center, NL Dr. Roger Fenwick, Institute food Research, UK Mr Daniele Rossi, Federazione Italiana dell’Industria Alimentare, CIAA, Dr. Josef Haber, BASF, D Prof. Dr. Gerhard Schiefer, University of Bonn, D Prof. Dr. Andrzej Babuchowski, University of Warmia & Mazury, Poland Prof. Dr. Tim Hogg, Universidade Catolica Portuguesa, Portugal Prof. Dr. D. Majou, ACTIA, F Prof. Dr. Francisco Tomas-Barberan, CEBAS, Spain Mrs. Marta Betran, CIAA, Belgium
Europejski Przemysł Spożywczy i Napojów – dominacja MSP(mat. CIAA) 282.000 przedsiębiorstw (> 9 zatrudnionych) 36.000 przedsiębiorstw (> 19 zatrudnionych) 62,8% Obrót całkowity 7.000 przedsiębiorstw (> 49 zatrudnionych) 120 przedsiębiorstw (> 499 zatrudnionych) 37,2% Obrót całkowity 20,1% Obrót całkowity 39 przedsiębiorstw (> 999 zatrudnionych) CIAA Annual Report 2004
EUROPEJSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚC DLA ŻYCIA(mat. ETP) “WIZJA” Zmiany w odżywianiu oparte na osiągnięciach nauki o żywieniu oraz produktach innowacyjnych połączone ze zmianą stylu życia będą miały decydujący wpływ na polepszenia zdrowia społeczeństwa oraz wydłużenie życia w dobrej kondycji (jakość życia). “MISJA” Utrzymanie konkurencyjnego i wiodącego na rynku światowym europejskiego przemysłu spożywczego i napojów. Zjednoczenie różnych uczestników rynku w celu promocji innowacyjnych produktów spożywczych o wartości dodanej. Wymagać to będzie znaczącego wzrostu nakładów na badania i rozwój.
Cel: Zdrowe Starzenie się (mat. ETP) Wpływać na indywidualny przebieg starzenia się poprzez odpowiedni dobór dawki składników odżywczych oraz propagować odpowiedni styl życia dla zapewnienia długich lat życia w sprawności i zdrowiu Samopoczucie/Wygląd Dodać życia do lat Wiek
Trendy Społeczne (mat. ETP) Starzejące się społeczeństwo Zmiany stylu życia i wzorców żywieniowych spowodowały wzrost chorób niezakaźnych między innymi: Otyłość Choroby serca i krążenia Nadciśnienie Cukrzyca Pewne rodzaje raka
Wizja polepszenia zdrowia ludności (mat. ETP) Populacja docelowa dla Przemysłu Spożywczego & Ochrony Zdrowia Populacja docelowa dla Przemysłu Farmaceutycznego Wielkośc populacji Niezdrowy Zdrowy Green MR and van der Ouderaa F, Nature Pharmacogenomics - 2003
Dziękują Państwu za uwagę