Wykład wygłoszony 6.12.2008. Następnie utworzono Koło Medyczne i dalsze wykłady odbywały się w ramach tego koła.
Cholesterol dobry, cholesterol zły? O co tu chodzi??
Prawie każdy spotkał się z tym problemem Prawie każdy spotkał się z tym problemem. Problem dobrego i złego cholesterolu pojawia się głównie w trakcie wizyty u lekarza. Chcemy wiedzieć czy mamy już miażdżycę, czy nie. Lekarz kieruje nas na badania, a gdy przyniesiemy wyniki padają te zagadkowe słowa. Jak cholesterol może być raz dobry a raz zły? Spróbujmy to wyjaśnić.
Wizyta u lekarza-wyniki badań. (w nawisach są prawidłowe wartości) Poziom cholesterolu: 280mg/% (200mg/%) Poziom LDL 180mg/% (140mg/%) Poziom HDL 30mg/% (powyżej 45mg/%) Pada wtedy stwierdzenie: jest za dużo złego cholesterolu a za mało dobrego!
Mam wielką teraz ochotę pokazać ten kontrowersyjny związek Mam wielką teraz ochotę pokazać ten kontrowersyjny związek. Co to za cząsteczka ,która przysparza nam tyle kłopotu?
Oto nasz bohater!
Cholesterol: C27H46O
Te splątane koraliki to cząsteczka cholesterolu Te splątane koraliki to cząsteczka cholesterolu. Zbudowana jest z 27 atomów węgla,46 atomów wodoru i z jednego atomu tlenu. Tylko tyle, a tak może narozrabiać! Czy jest nam w ogóle potrzebny? Otóż tak, jest nam potrzebny! Co ciekawe my go sami produkujemy!
Cholesterol produkujemy sami bo jest nam bardzo potrzebny! Z cholesterolu powstaja: Hormony takie jak testosteron i estrogeny Kwasy zółciowe czyli zółć Błony komórkowe Witamina D3 Na dobę produkujemy 700mg cholesterolu. Tylko zwierzęta produkuja cholesterol.
Oto cała prawda. Cholesterol produkujemy sami w swoich tkankach, a na dodatek zjadamy go codziennie z pożywieniem. I tu zaczyna się problem ,bo co się stanie jak zjemy go za dużo? Wtedy pojawi się zły i dobry cholesterol! Ale po kolei.
Cholesterol dostarczamy wraz z pokarmem. Produkty: ◊ pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol
Dobra wiadomość! ◊ pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu!
Podsumujmy: cholesterol produkujemy sami i dostarczamy go z pożywieniem. Teraz tak: czy cholesterol produkujemy sami, czy też jest on z pożywienia to dostaje się do krwi i tam pływa. Pływa i dobrze, bo go wykorzystamy. Aby go wykorzystać cholesterol musi się połączyć z odpowiednim białkiem, bo inaczej do tkanek nie wejdzie.
Cóż robi organizm. Produkuje odpowiednie białka Cóż robi organizm? Produkuje odpowiednie białka. Te białka transportujące cholesterol możemy sobie wyobrazić jako samochody ,które jeźdźą i dostarczają cholesterol tam gdzie jest potrzebny. Samochody mają swoją nazwę. Będą się nazywać LDL. Ponieważ wiozą cholesterol to nazwiemy je LDL-cholesterol. Tak wygląda samochód LDL.
LDL - cholesterol Transport cholesterolu z krwi do komórek (tkanek).
Tych samochodów marki LDL organizm naprodukuje tyle ile jest cholesterolu do rozwiezienia. A jeśli jest go bardzo dużo, bo zjedliśmy duży tłusty obiad? To wtedy samochodów marki LDL pojawi się we krwi bardzo , bardzo dużo. Czy to dobrze? A to się okaże. Zapotrzebowanie na cholesterol w tkankach nie jest duże!.
Co się stanie z cholesterolem ,którego jest nadmiar Co się stanie z cholesterolem ,którego jest nadmiar? A leży jak taka kupa niepotrzebnego gruzu.
Czy jest z tego jakieś wyjście. Tak, jest Czy jest z tego jakieś wyjście? Tak, jest! Organizm produkuje inne samochody marki HDL ,które zabiorą gruz i zawiozą do wątroby. Co z tym zrobi wątroba? Wątroba przerobi cholesterol na kwasy żółciowe(żółć). Oto samochody marki LDL:
HDL - cholesterol Transport cholesterolu z tkanek do wątroby (tam używany do produkcji żółci). cholesterol
Cholesterol jest więc transportowany dwoma samochodami Cholesterol jest więc transportowany dwoma samochodami. Samochody LDL zostały nazwane złym cholesterolem, bo jeśli jest ich za dużo to jest katastrofa! Przyklejają się one do siebie i do tętnic .Tworzą w ten sposób zatory, czyli miażdżycę! Samochody HDL to dobry cholesterol bo one sprzątają nadmiar cholesterolu.
A oto dosłowne nazewnictwo ,skróty LDL i HDL pochodzą od angielskich słów.
Wędrówka cholesterolu po organizmie: LDL – Low Density Lipoprotein (niska gęstość lipoproteiny) HDL – High Density Lipoprotein (wysoka gęstość lipoproteiny)
Szary osad na następnym zdjęciu to skutki katastrofy samochodów marki LDL. Po prostu blaszki miażdżycowe wewnątrz tętnicy. Tak powstaje miażdżyca, która zatyka naczynia tętnicze prowadząc do zawałów serca lub udarów mózgu!
Skutki nadmiaru cholesterolu Ta gruba szara warstwa to MIAŻDŻYCA!
Czy możemy regulować produkcją samochodów LDL i HDL? TAK!!! Przez odpowiednią dietę Przez ruch
Ruch nie wymaga komentarza. Po prostu zwiększyć aktywność fizyczną Ruch nie wymaga komentarza .Po prostu zwiększyć aktywność fizyczną. A co z dietą? Wniosek nasuwa się sam: ograniczyć produkty bogate w cholesterol, czyli uwaga na produkty tłuste pochodzenia zwierzęcego. Pamiętajmy: rośliny nie zawierają cholesterolu, możemy ich jeść ile dusza zapragnie! Mało tego, rośliny blokują wchłanianie cholesterolu!
Wskazówki: Myśleć przy zakupach, wybierać produkty zdrowe o małej zawartości cholesterolu. Patrzeć co kładziemy na talerz, czy obok pysznego schabowego są jakieś warzywa? Słuchać swojego organizmu.
Dziękuję za uwagę Wykład przygotowała: lek. med. Beata Sokołowska
Zapowiedź następnych spotkań medycznych: - Pierwsze poniedziałki miesiąca Następny temat: Tłuszcze – jeść czy nie??
Inne wykłady: 20 marzec 27 marzec