Technik żywienia i usług gastronomicznych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
Autorki : Izabella Trzcinka i Zuzanna Burzyńska
Przepisy prawa dotyczące żywności
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.
Maria Siąkała ŚODR Oddział Bielsko-Biała
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
[Aleksander Dziedzic]
Chcę żyć ekologicznie.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Agata Trzosek-Możdżeń Dział Nadzoru Nasiennego
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Sprawozdanie Wykorzystanie preparatu ProBio Emów do odwadniania
Rolnictwo ekologiczne
Jakość żywności w Polsce
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
„Rolnictwo w oczach młodych ludzi”.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Jedz żółte owoce i warzywa
GMO – fakty i mity.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
w aspekcie nadzoru sanitarnego
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
BIOMASA - ZIELONA ENERGIA
Za i przeciw biopaliwom
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnolog.
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
DOSTOSOWANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO DO MINIMALNYCH WYMOGÓW WZAJEMNEJ
Czas na Zdrowie z Radiskami
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
GMO.
Żywność ekologiczna.
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Rolnictwo ekologiczne
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Technik żywienia i usług gastronomicznych W zgodzie z naturą Zdrowa żywność Technik żywienia i usług gastronomicznych Olecko czerwiec 2014 r.

Źródło: Wprost 27/2009

Zasady rolnictwa ekologicznego TAK!!! NIE!!! Zróżnicowana produkcja roślinna + zwierzęca Nawozy sztuczne Syntetyczne środki ochrony roślin Żyzna, zdrowa, płodna gleba leki dla zwierząt, hormony wzrostu, antybiotyki Dobrostan zwierząt organizmy genetycznie zmodyfikowane (GMO) Szeroka wiedza i doświadczenie rolników Nowoczesna nauka, innowacyjne technologie pasze przemysłowe promienie jonizujące Certyfikacja

Co to jest żywność ekologiczna ? Żywność ekologiczna to pełnowartościowe produkty przetwarzane i przechowywane wyłącznie w naturalny sposób. Jest produkowana przy użyciu naturalnych środków produkcji - nie zawiera szkodliwych dodatków chemicznych oraz konserwantów Nie zawiera zanieczyszczeń chemicznych, Jest wytwarzana zgodnie z zasadą zrównoważonego użytkowania zasobów odnawialnych oraz dbania o jakość środowiska oraz o utrzymanie różnorodności genetycznej roślin i zwierząt.

żywność ekologiczna „Zdrowa żywność” „zdrowa”, „bezpieczna” „z terenów ekologicznie czystych” „z ekologicznych płuc Polski” „ze wsi” „z naszej zagrody” żywność ekologiczna

Wymogi dla ekologicznego mięsa i jego przetworów Zwierzętom nie podaje się leków weterynaryjnych, hormonów wzrostu i antybiotyków. Należy zapewnić zwierzętom humanitarne warunki bytowania – dostęp do wolnej przestrzeni, świeżego powietrza, wody, paszy i naturalnego światła. Przetwórstwo mięsa musi spełniać określone wymogi, a przetwórnie są poddawane systematycznym kontrolom.

Ekologiczna żywność przetworzona niski stopień przetworzenia odmienne technologie produkcji zakazane są metody radiacyjne, sterylizacja w wysokiej temperaturze; preferuje się biologiczne i fizyczne utrwalanie żywności, ograniczone jest stosowanie substancji dodatkowych.

Certyfikacja produktów ekologicznych W Polsce system certyfikacji w rolnictwie ekologicznym tworzą: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Inspekcja Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych, jednostki certyfikujące akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji

Atesty jakości produktów ekologicznych W rolnictwie ekologicznym kontroli poddaje się: stan środowiska na obszarze, którego znajduje się gospodarstwo metody produkcji, przechowalnictwa i przetwórstwa. Kontrolowany jest proces wytwarzania, a nie kontrola produktu. Celem jest sprawdzenie czy cały proces wytwarzania i przygotowania produktu - od producenta do konsumenta - spełnia kryteria ekologicznej produkcji żywności.

Jak odróżnić produkty ekologiczne od konwencjonalnych Kupując produkt ekologiczny należy zwracać szczególną uwagę na jego oznakowanie. Nie wystarczy umieszczone na etykiecie zapewnienie producenta, że jest on „naturalny”, „zdrowy” czy „ekologiczny”. Produkt rolnictwa ekologicznego powinien posiadać na etykiecie numer certyfikatu zgodności oraz numer i nazwę jednostki certyfikującej. Jeśli produkt nie zawiera tych informacji, to nie jest on produktem ekologicznym.

Znakowanie produktów ekologicznych W państwach należących do Unii Europejskiej dla oznakowania żywności ekologicznej można stosować logo Unii Europejskiej. Obecnie w Polsce na żywności ekologicznej można znaleźć logo organizacji rolników ekologicznych: oraz logo jednostek certyfikujących :

Nowe logo dla rolnictwa ekologicznego Zwycięski projekt o nazwie: „ Europejski Liść” symbolizuje Unię Europejską w kształcie liścia na zielonym tle. Od 1 lipca 2010 roku logo dla rolnictwa ekologicznego obowiązkowe dla wszystkich produktów rolnictwa ekologicznego, produkowanych w każdym z krajów Unii Europejskiej.

Gdzie można nabyć żywność ekologiczną? bezpośrednio w gospodarstwie ekologicznym. w wyspecjalizowanych sklepach detalicznych z żywnością ekologiczną. w sklepach konwencjonalnych i supermarketach na specjalnie wyznaczonych półkach dla produktów ekologicznych.

GMO – żywność modyfikowana genetycznie zwana też żywnością transgeniczną, to żywność wyprodukowana z organizmów przetworzonych przez naukowców drogą przenoszenia genów z jednego gatunku do drugiego.

Zastosowanie GMO w produkcji żywności Modyfikacje żywności polegają głównie na: poprawie składu kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów białek, zwiększeniu zawartości suchej masy, zmianie zawartości węglowodanów, karotenoidów i witamin, usunięciu składników antyżywieniowych, zwiększając np. zawartość nutraceutyków, czyli substancji niezbędnych dla zdrowia,

Ciekawe zastosowania żywności GM Pomidory dłużej zachowujące twardość, nie miękną... Pomidory, które można zamrażać i rozmrażać, a nie zmienią się przez to... Winogrona bez pestek... Ryż o zwiększonej zawartości ß-karotenu... Rośliny, które mogą być uprawiane w warunkach pustynnych lub w bardzo zimnym klimacie... Krowy produkujące mleko o składzie identycznym jak mleko kobiece?

Zastosowanie GMO w produkcji żywności Na świecie najczęściej modyfikowanymi roślinami są: kukurydza, pomidory, soja, ziemniaki, bawełna, melony, tytoń W Europie najczęściej modyfikowanymi roślinami są: kukurydza, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki,

Zagrożenia Zagrożenia związane z żywnością GM dotyczą różnych aspektów: medycznych - szkodliwość żywności transgeniczej dla zdrowia konsumenta ekologicznych - zakłócenie naturalnych relacji w środowisku, możliwość przeniesienia w sposób niekontrolowany transgenów z GMO do naturalnych ekosystemów, powstanie „superchwastów”, szkodzenie gatunkom nie będącym celem modyfikacji etycznych - czy nie przekracza się granic przeznaczonych dla natury

Żywność w przyszłości Eko czy GMO Wybór należy do Ciebie