Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
CZAS NA ZDROWIE.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Autor: Julia Prochowska
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Przechowywanie żywności
Pharmanex® Bone Formula
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Drinki bezalkoholowe (mocktaile)
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Ciasto Drożdżowe.
Gastronomia i turystyka na Malcie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Zapis prezentacji:

Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych Joanna Gudowska

POTRAWY SMAŻONE Z RYB Smażenie jest najczęściej stosowaną metodą obróbki cieplnej w produkcji potraw z ryb. Można je smażyć: W całości – ryby małe o masie 200-300g, W formie dzwonek lub półdzwonek, W postaci filetów, Jako 100-gramowe porcje otrzymane z filetów.

POTRAWY SMAŻONE Z RYB Asortyment potraw smażonych w zależności od sposobu wykończenia obejmuje: Ryby saute – oprószane przyprawami i mąką, Ryby panierowane – najczęściej w panierce podwójnej, Ryby w cieście, Wyroby obtoczone tylko w bułce tartej lub w bułce tartej i grzankach – z rybnej masy mielonej.

JAK SMAŻYĆ RYBY?

POTRAWY SMAŻONE Z RYB Ryby można smażyć na oleju, oliwie, smalcu (tylko do potraw gorących, gdyż krzepnie na powierzchni zimnej potrawy) Ilość tłuszczu do smażenia zależy do sposobu wykończenia ryb: W małej ilości tłuszczu – ryby saute i kotlety, W głębokim tłuszczu – ryby panierowane i w cieście.

POTRAWY SMAŻONE Z RYB c. Przed włożeniem ryb tłuszcz należy odpowiednio rozgrzać – zbyt zimny powoduje przywieranie ryb do patelni, zbyt gorący – szybkie i mocne rumienienie, a nawet przypalenie.

POTRAWY SMAŻONE Z RYB d. Po usmażeniu ryb należy na każdej z nich położyć porcję masła, zmniejszyć ogień, przykryć i pozostawić w celu dogrzania głębszych warstw mięsa; można je również wstawić do nagrzanego piekarnika.

POTRAWY SMAŻONE Z RYB e. Czas smażenia zależy od wielkości ryb i wynosi do 20 minut. Filety smaży się szybciej niż całe ryby. f. Ryby należy smażyć tuż przed podaniem, gdyż przetrzymywane tracą apetyczny wygląd, obniża się ich wartość smakowa i odżywcza.

POTRAWY SMAŻONE Z RYB g. Dodatki: ziemniaki w różnych postaciach (z wody, puree, frytki), warzywa z wody, surówki; przed wydaniem każdą porcję polewa się stopionym masłem lub kładzie na niej masło smakowe, można też położyć cząstkę cytryny lub limonki; ryby smażone saute można podawać z sosem, wtedy dodatkiem podstawowym mogą być kluski lub ryż.

POTRAWY SMAŻONE Z RYB h. Do panierowania można używać: Wiórków kokosowych, Płatków kukurydzianych, Płatków owsianych, Sezamu, Startego parmezanu, Posiekanych ziół.

POTRAWY DUSZONE Z RYB Duszeniu poddaje się najczęściej filety z ryb. Potrawy duszone sporządza się też z rybnej masy mielonej – zraziki, klopsiki

JAK SPORZĄDZAĆ POTRAWY Z RYB DUSZONYCH?

POTRAWY DUSZONE Z RYB Duszenie składa się z krótkotrwałego podsmażenia ryb oraz gotowania ich pod przykryciem w bardzo małej ilości wody. Dodatki do potraw duszonych z ryb to: cebula, warzywa, grzyby, owoce morza, czasami białe wino.

POTRAWY DUSZONE Z RYB c. Sosy do tych potraw są podprawiane zasmażką, śmietaną, zawiesiną z mąki i śmietany.

POTRAWY DUSZONE Z RYB d. Czas duszenia, zależny od dodatków, wynosi 10-30minut. Potrawy te należy sporządzać w ilościach do jednorazowego spożycia, gdyż odgrzewane stają się niesmaczne, sos zbytnio gęstnieje, potrawa traci swój specyficzny aromat i smak.

POTRAWY DUSZONE Z RYB e. Dodatki: ziemniaki wody lub puree, kluski kładzione, ryż, warzywa z wody, surówki.

POTRAWY DUSZONE Z RYB Przykłady potraw: a) Ryba po grecku - podawana na ciepło lub zimno potrawa, na którą składają się smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej tarte marchew, pietruszka i seler, cebula, koncentrat pomidorowy smażone na oleju, a następnie duszone z dodatkiem wody, soli, pieprzu i przypraw.

POTRAWY DUSZONE Z RYB Przykłady potraw: b) Dorsz po nelsońsku – smażone filety z dorsza, duszone w sosie zawierającym m.in. grzyby, cebulę i śmietanę.

POTRAWY DUSZONE Z RYB Przykłady potraw: c) Dorsz po kaszubsku – duszone filety z dorsza podawane z duszonymi warzywami zabielonymi śmietaną