Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Owoce – projekt badawczy w grupie 4.
Advertisements

Sałatka Grecka..
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Kilka słów od redaktorek… Witamy serdecznie wszystkich czytelników naszej gazetki. Ponownie oddajemy do rąk Państwa nasz kolejny numer. Przedstawiamy w.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Jedz warzywa i owoce ❣. Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Witamina A : -wzmaga wzrost i witalność, pomaga organizmowi eliminować infekcje,
Zioła znajdziemy:  w sklepie na półce z przyprawami  w aptece  w ogródku  na łące, w lesie Zioła to rośliny zielne jednoroczne lub dwuroczne, a także.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Konkurs kulinarny Sałatka owocowa. Kucharze z Przedszkola nr 17: Grupa „Muchomorki”
Od ż ywiamy si ę zdrowo. Piramida ż ywienia PIRAMIDA ŻYWIENIA.
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
DLACZEGO WARTO ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ?
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
„Zdrowo jemy – energetycznie żyjemy”
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Dodawanie liczb całkowitych
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zdrowie w porcji
Projektowa Książka Kucharska Salamanka & Rzym
Noc biologów Basia Jaśkowska kl. 7b.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Mamo, Tato wolę wodę !!! Realizujemy wiele programów edukacyjnych, które nie tylko dostarczają wiedzy, ale przede wszystkim stwarzają możliwość podjęcia.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają składniki o niskich ilościach utajonej wody

Najpierw zapoznaliśmy się z piramidą żywieniową a potem przystąpiliśmy do działania…

Sałatka grecka

przygotowania

Pomidorki zagryzkowe Składniki: pomidorki koktajlowe ser feta ocet balsamiczny oliwa z oliwek miód bazylia sól i pieprz Pomidorki przekrój na pół i ustaw je na talerzu. Zmieszaj w szklance oliwę, ocet, miód z solą i pieprzem. Pokrusz ser feta na pomidorki. Polej całość sosem. Posiekaj bazylię i posyp nią pomidorki. Warto jeść z pieczywem orkiszowym lub żytnim. SMACZNEGO 

RYŻ Z WARZYWAMI Składniki: brokuł cukinia papryka żółta i czerwona oliwki ryż bulion starty ser żółty olej przyprawy do smaku Umyte i pokrojone warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przygotowanym wcześniej bulionem zalać warzywa i dodać ryż. Całość dusić ok. 15 min. Podając można dodać starty ser żółty.

Sałatka owocowa Składniki: banan jabłko kiwi winogrona kaki (sharon) czerwony grejpfrut lub inne owoce Całość fantazyjnie ułożyć na talerzu. Można polać sosem waniliowym. SMACZNEGO!!

Sałatka warzywna Składniki: sałata lodowa sałata roszponka papryka ogórek świeży rzodkiewka oliwki marchewka (starta na tarce) pestki słonecznika oliwa z oliwek przyprawa do sałatek Całość wymieszać z dodatkiem oliwy i przyprawy. SMACZNEGO!

Galaretka owocowa Składniki: banan winogrona mandarynki Do przygotowanej i ostudzonej galaretki włożyć wcześniej przygotowane owoce. Poczekać aż stężeje. Można dodać inne owoce, ale trzeba pamiętać, że świeże kiwi i ananas zawierają enzymy z grupy peptydaz: aktynidinę i papainę, które rozkładają białka, a żelatyna to nic innego jak właśnie białko. SMACZNEGO!