Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają składniki o niskich ilościach utajonej wody
Najpierw zapoznaliśmy się z piramidą żywieniową a potem przystąpiliśmy do działania…
Sałatka grecka
przygotowania
Pomidorki zagryzkowe Składniki: pomidorki koktajlowe ser feta ocet balsamiczny oliwa z oliwek miód bazylia sól i pieprz Pomidorki przekrój na pół i ustaw je na talerzu. Zmieszaj w szklance oliwę, ocet, miód z solą i pieprzem. Pokrusz ser feta na pomidorki. Polej całość sosem. Posiekaj bazylię i posyp nią pomidorki. Warto jeść z pieczywem orkiszowym lub żytnim. SMACZNEGO
RYŻ Z WARZYWAMI Składniki: brokuł cukinia papryka żółta i czerwona oliwki ryż bulion starty ser żółty olej przyprawy do smaku Umyte i pokrojone warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przygotowanym wcześniej bulionem zalać warzywa i dodać ryż. Całość dusić ok. 15 min. Podając można dodać starty ser żółty.
Sałatka owocowa Składniki: banan jabłko kiwi winogrona kaki (sharon) czerwony grejpfrut lub inne owoce Całość fantazyjnie ułożyć na talerzu. Można polać sosem waniliowym. SMACZNEGO!!
Sałatka warzywna Składniki: sałata lodowa sałata roszponka papryka ogórek świeży rzodkiewka oliwki marchewka (starta na tarce) pestki słonecznika oliwa z oliwek przyprawa do sałatek Całość wymieszać z dodatkiem oliwy i przyprawy. SMACZNEGO!
Galaretka owocowa Składniki: banan winogrona mandarynki Do przygotowanej i ostudzonej galaretki włożyć wcześniej przygotowane owoce. Poczekać aż stężeje. Można dodać inne owoce, ale trzeba pamiętać, że świeże kiwi i ananas zawierają enzymy z grupy peptydaz: aktynidinę i papainę, które rozkładają białka, a żelatyna to nic innego jak właśnie białko. SMACZNEGO!