Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
ROZPUSZCZANIE I KRYSTALIZACJA SOLI II etap edukacyjny PRZYRODA ROZPUSZCZANIE I KRYSTALIZACJA SOLI
Stan skupienia pierwszy - stały ROZPUSZCZANIE I KRYSTALIZACJA SOLI STAN SKUPIENIA Sól występuje w dwóch stanach skupienia: Stan skupienia pierwszy - stały (np. sól kuchenna).
Stan skupienia drugi- ciekły ROZPUSZCZANIE I KRYSTALIZACJA SOLI Stan skupienia drugi- ciekły (np. woda morska).
ROZPUSZCZANIE I KRYSTALIZACJA SOLI Rozpuszczanie to takie zmieszanie ciała stałego, gazu lub cieczy w innej cieczy lub gazie, że rozróżnienie ich gołym okiem nie jest możliwe.
OD CZEGO ZALEŻY SZYBKOŚĆ ROZPUSZCZANIA: ROZPUSZCZANIE I KRYSTALIZACJA SOLI OD CZEGO ZALEŻY SZYBKOŚĆ ROZPUSZCZANIA: 1. Od temperatury: – przy wyższej temperaturze wzrasta szybkość poruszania się cząsteczek soli, dzięki czemu szybciej się rozpuszczają. 2. Od rozdrobnienia: – rozdrobnione cząsteczki soli łatwiej mieszają się z wodą. 3. Od mieszania: – mieszanie przyspiesza ruch cząsteczek.
Skrystalizowana sól u wybrzeży Morza Martwego. ROZPUSZCZANIE I KRYSTALIZACJA SOLI Skrystalizowana sól u wybrzeży Morza Martwego. Krystalizacja to zjawisko odwrotne do rozpuszczania. Umożliwia oddzielenie substancji rozpuszczonej od rozpuszczalnika.
ROZPUSZCZANIE I KRYSTALIZACJA SOLI Kryształki powstałe w procesie krystalizacji soli mogą przyjmować najróżniejsze kształty.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.