Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Advertisements

Witaminy Jakub Dorobisz.
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Witaminy mgr Paulina Siwik.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Rośliny z polskich pól Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Witaminy i minera ł y w ż yciu cz ł owieka. WITAMINA Funkcje witaminy A regulacja wzrostu i funkcjonowania komórek tkanki nabłonkowej, odpowiada za stan.
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych: bez czarny borówka czernica (czarna jagoda) brzoza głóg dwuszyjkowy głóg jednoszyjkowy jałowiec pospolity kasztanowiec.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
PRODUKTY VISION: DLA PŁCI PIĘKNEJ -DLA KOBIET ! On-line konferencja Laureata Pierwszej Krajowej Nagrody «Zdrowe.
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )
CZAS NA ZDROWIE.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Jak sobie z nim radzić ?.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Spis treści: 1. Strona główna Strona główna 2. Spis treści Spis treści 3. Położenie Położenie 4. Szkoła Podstawowa Szkoła Podstawowa 5. Plac Zabaw Plac.
UZALEŻNIENIA STRZEŻ SIĘ!. UZALEŻNIENIE NABYTY STAN ZABURZENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO ALBO FIZYCZNEGO, KTÓRY CHARAKTERYZUJE SIĘ OKRESOWYM LUB STAŁYM PRZYMUSEM.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki... Prezentację przygotowali Uczniowie klasy III b.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Związki chemiczne w roślinach japońskich - Miłorząb japoński
Kanapki w naszej szkole
A. Misiewicz, M. Spera, M. Suchorzyńska
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Wartości odżywcze orzechów.
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Witaminy.
Zapis prezentacji:

Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a PG nr 2 Jelcz-Laskowice

Spis treści: Czym są witaminy? Odkrycie witamin. Kazimierz Funk. Ile jest witamin? Jak dzielimy witaminy? Występowanie witamin. Skutki niedoboru witamin. Witaminy z grupy B. Witamina C.

Czym są witaminy? Grupa organicznych związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Do organizmu człowieka dostają się one wraz z pokarmem.

Odkrycie witamin. Pierwsza odkryta witamina B1 została wyodrębniona z otrąb ryżowych, przez polskiego chemika, Kazimierza Funka w 1912 roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita – ‘życie’ i amina – witamina B1 zawierała grupę aminową).

Kazimierz Funk – polski biochemik, twórca nauki o witaminach.

Ile jest witamin? Witamin jest około 30. M.in. są to: A, D, B1 , B12 , C, PP, H, K, E, F.

Występowanie witamin. A – mleko, żółtka jaj, marchew, pomidory, brokuły D – mleko, żółtka jaj, tłuszcze roślinne i zwierzęce E – mleko, jaja, wątroba, ryby, pieczywo razowe, orzechy, migdały, sałata K – wątroba, warzywa liściaste, rośliny strączkowe, pomidory, truskawki

C – kapusta, cytrusy, papryka, czarny bez, dzika róża, truskawki, ziemniaki. B1 – produkty zbożowe, mięso i wędliny, (groch, fasola), ziemniaki, orzechy brazylijskie, nasiona dyni, słonecznik i sezam. B3 (PP) – mięso i wędliny, ryby, mleko, rośliny strączkowe, ziemniaki. 

B7 – podroby oraz mleko, grzyby i warzywa. B10 – wątroba, nerki, drożdże piwne, pełne ziarno, kiełki pszenicy, ryż, otręby, melasa B12 – jest produkowana tylko przez mikroorganizmy, takie jak bakterie.

Skutki niedoboru witamin. A – problemy ze wzrokiem, hamowanie wzrostu, łuszczenie naskórka D – osłabienie kości, mięśni i zębów E – osłabienie (nawet paraliż) mięśni, zaburzenia wzrostu, zaburzenia płodności K – zaburzenia krzepnięcia krwi, zaburzenia pracy jelit

C – Szkorbut, kruchość naczyń krwionośnych, osłabienie odporności, powolne gojenie ran B1 – objawy związane z neurastenią, zaburzenia sercowo-naczyniowe, porażenie nerwów obwodowych lub zanik mięśni. B3 – zmiany skórne, zmiany w obrębie jamy ustnej i języka, a także wymioty i biegunki.

B7 – stany zapalne skóry, utrata łaknienia, wymioty i bóle mięśni. B10 – uczucie zmęczenia, podenerwowanie, depresja, nerwowość, wypadanie włosów, przedwcześnie siwienie. B12 – niedokrwistość megaloblastyczna, depresja oraz zaburzenia neurologiczne, będące skutkiem uszkodzenia układu nerwowego.

Witaminy z grupy B. Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych, dlatego często są określane jako kompleks witamin B. Oddziałują na organizm w podobny sposób, tj. warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, a także regulują przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie.

Witamina C. Witamina C w stanie czystym została otrzymana w 1928 roku przez węgierskiego chemika, Alberta von Nagyrapolt Szent- Györgyiego, który za swe prace w 1937 r. otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. Jest ona najczęściej spożywaną przez ludzi witaminą.

Organizm człowieka, w przeciwieństwie do niektórych zwierząt, nie potrafi wytwarzać witaminy C, dlatego należy ją dostarczać w pokarmie. Organizm niektórych ssaków, np. szczurów, potrafi sam wytwarzać witaminę C.

Dziękujemy za uwagę! Koniec.