Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a PG nr 2 Jelcz-Laskowice
Spis treści: Czym są witaminy? Odkrycie witamin. Kazimierz Funk. Ile jest witamin? Jak dzielimy witaminy? Występowanie witamin. Skutki niedoboru witamin. Witaminy z grupy B. Witamina C.
Czym są witaminy? Grupa organicznych związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Do organizmu człowieka dostają się one wraz z pokarmem.
Odkrycie witamin. Pierwsza odkryta witamina B1 została wyodrębniona z otrąb ryżowych, przez polskiego chemika, Kazimierza Funka w 1912 roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita – ‘życie’ i amina – witamina B1 zawierała grupę aminową).
Kazimierz Funk – polski biochemik, twórca nauki o witaminach.
Ile jest witamin? Witamin jest około 30. M.in. są to: A, D, B1 , B12 , C, PP, H, K, E, F.
Występowanie witamin. A – mleko, żółtka jaj, marchew, pomidory, brokuły D – mleko, żółtka jaj, tłuszcze roślinne i zwierzęce E – mleko, jaja, wątroba, ryby, pieczywo razowe, orzechy, migdały, sałata K – wątroba, warzywa liściaste, rośliny strączkowe, pomidory, truskawki
C – kapusta, cytrusy, papryka, czarny bez, dzika róża, truskawki, ziemniaki. B1 – produkty zbożowe, mięso i wędliny, (groch, fasola), ziemniaki, orzechy brazylijskie, nasiona dyni, słonecznik i sezam. B3 (PP) – mięso i wędliny, ryby, mleko, rośliny strączkowe, ziemniaki.
B7 – podroby oraz mleko, grzyby i warzywa. B10 – wątroba, nerki, drożdże piwne, pełne ziarno, kiełki pszenicy, ryż, otręby, melasa B12 – jest produkowana tylko przez mikroorganizmy, takie jak bakterie.
Skutki niedoboru witamin. A – problemy ze wzrokiem, hamowanie wzrostu, łuszczenie naskórka D – osłabienie kości, mięśni i zębów E – osłabienie (nawet paraliż) mięśni, zaburzenia wzrostu, zaburzenia płodności K – zaburzenia krzepnięcia krwi, zaburzenia pracy jelit
C – Szkorbut, kruchość naczyń krwionośnych, osłabienie odporności, powolne gojenie ran B1 – objawy związane z neurastenią, zaburzenia sercowo-naczyniowe, porażenie nerwów obwodowych lub zanik mięśni. B3 – zmiany skórne, zmiany w obrębie jamy ustnej i języka, a także wymioty i biegunki.
B7 – stany zapalne skóry, utrata łaknienia, wymioty i bóle mięśni. B10 – uczucie zmęczenia, podenerwowanie, depresja, nerwowość, wypadanie włosów, przedwcześnie siwienie. B12 – niedokrwistość megaloblastyczna, depresja oraz zaburzenia neurologiczne, będące skutkiem uszkodzenia układu nerwowego.
Witaminy z grupy B. Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych, dlatego często są określane jako kompleks witamin B. Oddziałują na organizm w podobny sposób, tj. warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, a także regulują przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie.
Witamina C. Witamina C w stanie czystym została otrzymana w 1928 roku przez węgierskiego chemika, Alberta von Nagyrapolt Szent- Györgyiego, który za swe prace w 1937 r. otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. Jest ona najczęściej spożywaną przez ludzi witaminą.
Organizm człowieka, w przeciwieństwie do niektórych zwierząt, nie potrafi wytwarzać witaminy C, dlatego należy ją dostarczać w pokarmie. Organizm niektórych ssaków, np. szczurów, potrafi sam wytwarzać witaminę C.
Dziękujemy za uwagę! Koniec.