PRAWIDŁOWE POSTĘPOWANIE PODCZAS UDOJU Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru
Prawidłowy udój
Proponowane zasady doju krów Prawidłowy udój Proponowane zasady doju krów Stymulacja przeddojowa: Czyste, suche i wolne od stresu środowisko Ocena mleka zatokowego - przedzdajanie Czyszczenie strzyków i dolnej powierzchni wymienia. Podłączanie i ustawienie aparatu udojowego Odłączanie kubków strzykowych Dipping poudojowy Czynniki pozostałe:
Stymulacja przeddojowa Prawidłowy udój Stymulacja przeddojowa wzrost wielkości stad wzrost średniej wydajności odejście od ras kolorowych – dominacja HF sztuczne unasienianie – wyłączenie buhajów, których córki wymagały dłuższej stymulacji przed udojem W następstwie tych zmian krowy nie wymagają żadnej lub potrzebują krótkiej stymulacji przed dojeniem do uzyskania maksymalnej szybkości doju i osiągania wysokiej produkcji mleka. Nowoczesna stymulacja to: przedzdajanie, dezynfekcja przeddojowa - predipping osuszanie założenie aparatu udojowego
Czyste, suche i wolne od stresu środowisko Prawidłowy udój Czyste, suche i wolne od stresu środowisko Agresywny stosunek do zwierząt powoduje wzrost o 70% mleka resztkowego – pozostającego po doju w wymieniu (normalnie nie przekracza 0,4 kg) Jednakowy sposób postępowania prowadzi do wzrostu produkcji o 5,5% za laktację w porównaniu z postępowaniem zmiennym.
Ocena mleka zatokowego – przedzdajanie Prawidłowy udój Ocena mleka zatokowego – przedzdajanie Przedzdajanie ułatwia wykrycie podwyższonej temperatury, stwardnienia i powiększenia ćwiartek, pojawienia się nitek, skrzepów lub mleka wodnistego. Kubki lub płytki do przedudojowej oceny mleka powinny być dezynfekowane po każdym doju – czynność istotna, ale zupełnie niedoceniana przez hodowców. Można zdajać pierwsze strugi mleka bezpośrednio na ciemną posadzkę hali udojowej, jeżeli istnieje możliwość zmycia jej bieżącą wodą z węża pod ciśnieniem.
Ocena mleka zatokowego – przedzdajanie Prawidłowy udój Ocena mleka zatokowego – przedzdajanie Jeżeli zredukowano kliniczne przypadki mastitis poniżej 0,5% / dzień oraz doi się na hali udojowej coraz większą ilości krów hodowcy rezygnują z oceny mleka przed każdym udojem. W stadzie złożonym z 1000 krów i z trzykrotnym dojem trzeba przeprowadzić 12000 razy oceną mleka zatokowego. Niektóre kliniczne przypadki mastitis zostaną niewykryte. Przeprowadzanie badania na przedzdajaczu tylko 1 raz w tygodniu Badanie na przedzdajaczu ma sens jeżeli lks w mleku zbiorczym przekroczy 250000/ml
Czyszczenie strzyków i dolnej powierzchni wymienia Prawidłowy udój Czyszczenie strzyków i dolnej powierzchni wymienia Niezależnie od metody czyszczenia strzyków celem jest dojenie strzyków czystych i suchych. Stosować minimalną ilość wody. Mycie tylko tej części strzyków, które kontaktują się z gumą strzykową. Stosowanie predippingu do wykonania przeddojowej dezynfekcji i po 30 sekundach usuwanie osadu resztek płynu za pomocą papierowego ręcznika lub świeżo pranym dla każdej krowy oddzielnym ręcznikiem z tkaniny. Strzyki muszą być dokładnie osuszone. Przed założeniem kubków udojowych w celu usunięcia pozostałości środka dezynfekującego. Zamoczenie wymienia w jakimkolwiek innym miejscu musi zostać wysuszone ze względu na jakość mleka i zapobieganie mastitis.
Prawidłowy udój
NIE NALEŻY MYĆ CAŁYCH WYMION!!! Prawidłowy udój NIE NALEŻY MYĆ CAŁYCH WYMION!!! Schemat postępowania: Oczyszczenie strzyków Ocena pierwszych strug na przedzdajaczu Predipping Odczekanie 20 – 30 sekund – zgodnie z instrukcją producenta środka dezynfekującego Osuszenie strzyków ręcznikiem papierowym lub indywidualnym z tkaniny: ręczniki papierowe są drogie i trudno się ich pozbyć w zadawalający sposób. Złożenie aparatu udojowego – optymalny czas po zakończonym predippingu to 1 minuta i 20 sekund
Prawidłowy udój
Ustawienie aparatu udojowego Prawidłowy udój Ustawienie aparatu udojowego Nie dopuścić do wejścia powietrza do kubków udojowych - kubki udojowe są na tej samej wysokości – nie ślizgają się na strzykach (zastosowanie ramion wspierających) – kubki nie wspinają się zbyt wysoko na strzyki (podrażnienie tkanki wyścielającej strzyk = mastitis) Ustawienie nieodpowiednie: blokuje spływ mleka, zwiększa ilość mleka resztkowego, ślizganie się aparatu i skrzeczenie gum strzykowych => wzrost ryzyka mastitis. Obciążanie poszczególnych kubków lub całego aparatu nazywamy podojem mechanicznym i jest szkodliwe dla strzyków => powstaje koronka na kopule strzyka
Prawidłowy udój
Prawidłowy udój
Odłączanie kubków strzykowych tylko po odłączeniu podciśnienia Prawidłowy udój Odłączanie kubków strzykowych tylko po odłączeniu podciśnienia odłączanie na siłę grozi ryzykiem uszkodzenia tkanek wymienia i infekcji
Prawidłowy udój
Prawidłowy udój Spryskiwanie poudojowe – spraying Dipping poudojowy: tylko środkami dopuszczonymi, zanurzenie całej powierzchni, która kontaktowała się z gumą strzykową = redukcja mastitis o 50%, kubki do dezynfekcji muszą być czyste, resztki płynu dezynfekcyjnego należy wylać i kubek umyć Spryskiwanie poudojowe – spraying Dezynfekcja kubków udojowych: w wiadrze płynem dezynfekcyjnym podczas doju w przerwach między poszczególnymi krowami, automatyczne przepłukiwanie zwrotne: przepłukanie wodą, dezynfekcja, wpłukanie środka dezynfekcyjnego, osuszanie powietrzem.
Prawidłowy udój
Prawidłowy udój
Prawidłowy udój Kolejność dojenia pierwiastki w pierwszej kolejności, Czynniki pozostałe Kolejność dojenia pierwiastki w pierwszej kolejności, krowy wysokomleczne krowy o średniej wydajności krowy w późnej laktacji krowy o wysokiej lks krowy chore z kliniczną postacią mastitis Nie powinno się doić świeżo wycielonych z chorymi Najlepiej wykorzystywać oddzielne aparaty ?!?! Kontrola filtrów do mleka po skończonym doju
Prawidłowy udój Dojarka działa jak doskonała maszyna myjąca
Prawidłowy udój
PRAWIDŁOWE POSTĘPOWANIE PODCZAS UDOJU Dziękuję za uwagę