Aleksander Nozdryn-Płotnicki

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Advertisements

DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Czy wiesz co jesz?.
Kojarzenia 2007.
Chcę żyć ekologicznie.
Poznajemy składniki żywności !
Metale i stopy metali.
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Indeks glikemiczny.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
mgr inż. Grażyna Nachtman
DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
USTALANIE NORM WYDAJNOSCI PRACOWNIKÓW
Skutki głodu i niedożywienia
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Hipotezy statystyczne
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Przegląd ras bydła użytkowego
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Metabolizm i produkty przemiany materii
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
JAKOŚĆ SERÓW DOJRZEWAJĄCYCH
Zaprawy murarskie i tynkarskie - co warto o nich wiedzieć
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
OCENA WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA MLECZNEGO CO TO JEST I DO CZEGO SŁUŻY?
Białka Opracowano na podstawie:
STATYSTYKA – kurs podstawowy wykład 12 dr Dorota Węziak-Białowolska Instytut Statystyki i Demografii.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka
1.22. Odczytywanie informacji genetycznej – przepis na białko
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Linia Farmerska Rok 2017 – uruchomienie nowej linii produktowej skierowanej do punktów paszowych i dużych hodowców bydła. W skład produktów farmerskich.
Sposoby radzenia sobie ze stresem
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
Profilaktyka mastitis
Stymulator rozwoju owoców
REALIZACJA PROGRAMÓW HODOWLANYCH Krzysztof Gałązka 2016
Koszty produkcji PFHBiPM
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
KLASYFIKACJA NA HYDROCYKLONACH W ZAMKNIĘTYCH UKŁADACH MIELENIA
OBRÓT MATERIAŁEM HODOWLANYM - ŚWIADECTWA RODOWODOWE
Selekcja danych Korelacja.
Ocena wartości hodowlanej. Indeksy selekcyjne
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
MIEZSAŃCE W OWUB 2015 KRZYSZTOF GAŁĄZKA.
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Aleksander Nozdryn-Płotnicki KAZEINA Aleksander Nozdryn-Płotnicki Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Warszawie REGION OCENY POZNAŃ Oddział w Opolu

Kazeiny – tworzące skrzep mleka, tzw. białka skrzepowe. Co to jest kazeina? Kazeina- Kazeiny – bo to jest grupa białek złożonych, wchodzących w skład mleka. Podział białek mleka z względu na możliwość ich wykorzystania w produkcji serów: Kazeiny – tworzące skrzep mleka, tzw. białka skrzepowe. Białka serwatkowe – pozostają w serwatce. Udział kazein w ogólnej ilości białka mleka stanowi: od 75% do 86 %, średnio 79%. Co stanowi 2,2-2,8% ogólnej zawartości mleka.

Kazeina nie jest białkiem jednorodnym. W jej składzie wyróżniono 20 frakcji różniących się zawartością fosforu, składem aminokwasów, masą cząsteczkową, udziałem sacharydów i właściwościami. Do głównych frakcji kazeiny należą: kazeina α – 40% kazeina β -30% к-kazeina – 13-15% Najważniejszą frakcją jest к-kazeina !

Właściwości K-kazeiny Decydujące znaczenie na przydatność technologiczną mleka ( krótszy czas koagulacji, lepsza konsystencja i zwięzłość skrzepu, większa wydajność i zwięzłość sera ). Mleko krów o genotypie BB K-kazeiny pozwala na lepszy odchów cieląt ( poprzez zatrzymanie tłuszczu w skrzepie ). Białka kazeinowe pełnią ważne funkcję prozdrowotne w organizmie, mają działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Gen K-kazeiny jest markerem mającym związek z procesem koagulacji kazein i wydajnością sera ( możliwość genomowej oceny pod kątem przydatności technologicznej mleka ).

Co wpływa na poziom kazeiny w mleku?

Czynniki genetyczne Ocena wartości użytkowej – jak wykorzystać w związku z kazeiną? Ocena odpowiada na pytania: jak mam zawartość białka ogólnego ( 3,2-3,6% ) Jaką mam zawartość kazeiny. Hodowca musi podjąć decyzje czy chcę poprawić tę cechę? Indywidualny dobór buhaj. Buhaje „kazeinowe” poprawiają wartość technologiczną mleka. Dochodzi kolejna cecha do selekcji, szansa na przekonanie hodowcy do skorzystania z DoKo!

U krów mlecznych K-kazeina występuje w trzech najważniejszych wariantach genetycznych: AA- genotyp charakteryzujący się najwyższą wydajnością mleczną ale gorszymi parametrami dla przetwórstwa, najczęściej spotykany. BB- genotyp najbardziej pożądany w serowarstwie ale charakteryzuję się niższą wydajnością kg mleka. AB- genotyp związany z produkcją mleka na średnim poziomie i dobrymi cechami serowarskimi, kompromis pomiędzy wydajnością a przydatnością technologiczną.

Cechy ilościowe i technologiczne Warianty k-kazeiny AA AB BB Większa wydajność mleka +++ ++ + Większa zwięzłość sera Wyższa zawartość białka całkowitego i kazeiny   Większa stabilność miceli kazeiny większa wydajność sera

Jakie wybierać buhaje? Różne sposoby prezentacji buhaji kazeinowych w katalogach różnych firm: Frakcje mleka CASK-AB CASK-BB, CASK-AA Kappa Kazeina ( Casein ) AA, BB, AB Wybieramy buhaje z wariantem BB lub AB.

Znaczenie rasy krów. Holsztyńsko-fryzyjska średnia wydajność 7950-8650 kg mleka, zawartość białka 3,35% W warunkach optymalnych mleko HF-ów wykazuje wysoki poziom kazeiny. Simental średnia wydajność 6075--7115 kg mleka, zawartość białka 3,44-3,53%. Osiągnięcie wysokiej zawartości kazeiny wymaga mniejszego nakładu pracy, niższa wydajność, mniejsze problemy z zdrowotnością wymienia.

Porównanie %kazeiny krów ras HF i SM utrzymywanych w warunkach optymalnych- badania SM Spomlek

Porównanie %kazeiny krów ras HF i SM utrzymywanych w warunkach przeciętnych- badania SM Spomlek

Czynniki środowiskowe Najważniejsze czynniki mające wpływ na zawartość kazeiny: Żywienie w tym pora roku System żywienia Warunki utrzymania- dobrostan Czynniki fizjologiczne - zdrowotność wymienia Czynnik ludzki

Żywienie Zawartość kazeiny jest skorelowana z ogólną zawartością białka. Podstawa to dobrze zbilansowana dawka pokarmowa, szczególnie pod względem energetycznym. Pamiętać o zmienności poziomu składników pokarmowych w paszach, analiza kiszonek. Kontrolować regularnie TMR, sprawdzać czy krowy nie sortują, czy dawka na papierze jest identyczna z tą co pobierają krowy. Przygotowanie, przechowywanie kiszonek

Wpływ systemu żywienia i utrzymania System żywienia System TMR zapewnia jednorodną dawkę pokarmową, właściwe funkcjonowanie żwacza. System utrzymania zwierząt System wolnostanowiskowy wpływa korzystnie na wydajność krów w tym także na zawartość kazeiny, wzrost wydajności mleka o 11% w porównaniu do systemu uwięziowego. Żywienie krów systemem TMR w oborach wolnostanowiskowych stwierdzono wzrost zawartości podstawowych składników mleka w tym kazeiny o 0,21%.

Zdrowotność wymienia Białka mleka powstają w gruczole mlekowym. Stany zapalne wymienia powodują : Obniżenie jakości higienicznej, wzrost LKS, niższa cena za mleko. Obecność patogenów zwiększa ilość białek mało wartościowych technologicznie i obniża jednocześnie ilość kazeiny. Mleko „mastitisowe” zawiera znacznie więcej chlorków co negatywnie wpływa na powstanie masy serowej a białka takiego mleka mają zaburzoną strukturę co obniża jego termostabilność.

Poziomy LKS Do 200 tys. ml mleka – norma fizjologiczna, wymię w dobrej kondycji. 200-300 tys. ml mleka – początek infekcji, szukamy przyczyny. Pow. 300 tys. ml mleka – konieczna interwencja

Przyczyny podwyższonej LKS Stany zapalne wymienia Urazy mechaniczne wymienia Niewygodne, krótkie stanowiska Drażnienie wymienia przez niesprawną dojarkę, zużyte gumy strzykowe, pustodój Złe warunki w oborze ( brud, wilgoć, przeciągi ) Wysokie temperatury powietrza, brak wentylacji, letnie zapalenia wymienia Zła jakość skarmianych pasz, gwałtowne zmiany paszy Stres zwierząt Choroby ( szczególnie narządów rodnych i kończyn ) Brak wody Stan fizjologiczny ( ruja, po wycieleniu, przed zasuszeniem )

Podsumowanie Zawartość kazeiny jest skorelowana z ogólną zawartością białka. Wybierać buhaje z wariantem genetycznym AB i BB. Stosować prawidłowo zbilansowaną dawkę, regularna kontrola składu, zalecany TMR. System wolnostanowiskowy to wyższa wydajność mleka, lepszy skład chemiczny i wzrost kazeiny. Profilaktyka zdrowotna szczególnie w zakresie mastitis. Dobrostan Przygotowanie doskonałych kiszonek, właściwe przechowywanie i badanie składu.

Wysoka zawartość K-kazeiny mleku to wyższa wartość technologiczna mleka. Mleczarnie płacą za jakość mleka. To że dzisiaj moja mleczarnia nie płaci za kazeine to nie znaczy, że tak będzie wiecznie. Im więcej kazeiny to tym samym wyższa % zawartość białka mleka a za białko mleczarnia płaci! Warto już teraz śledzić zawartość kazeiny w RW 1 i RW 2. Zawsze warto wiedzieć więcej! Liczy się nie tylko ilość ale i jakość!

a na koniec ZAGADKA

Galalit – tworzywo z mleka Nazwa galalit pochodzi z greki i oznacza mleczny kamień. Galalit (sztuczny róg, kazeinit) – tworzywo sztuczne otrzymywane z kazeiny Wilhelm B. Krische wspólnie z Adolfem Spittelerem w 1897 r. uzyskali twardą podobną do rogu zwierzęcego substancja, którą nazwano galalitem. Kot przewrócił stojące na stole naczynie z formaliną. Ciecz wlała się do miski z mlekiem. Krische i Spitteler opatentowali ten wynalazek w 1899 r. Było to jedno z pierwszych tworzyw otrzymanych sztucznie. „Mleczny kamień" był powszechnie używany w pierwszej połowie XX w. m.in. do wytwarzania guzików i grzebieni, a także klawiszy fortepianów, obsadek piór, rączek do parasoli itp. Istotnym ograniczeniem technologicznym w wykorzystywaniu galalitu jest niemożliwość jego topienia i formowania po utwardzeniu. Inną, poważną wadą jest niewielka odporność na działanie wilgoci. Jak otrzymać ://www.racjonalista.pl/kk.php/s,9109

Dziękuje za uwagę