WYKŁAD 10 25.05.18.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Aleksander Kołodziejczyk
Advertisements

Ćwiczenia 1. E. Banachowicz Zakład Biofizyki Molekularnej IF UAM
Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Białka - struktura i funkcje
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Metody określania struktury enzymów
Metody określania struktury enzymów
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Albuminę osocza wytraca się z roztworu 2,4 M roztworem (NH4)2SO4.
Aleksander Kołodziejczyk
Albuminę osocza wytraca się z roztworu 2,4 M roztworem (NH4)2SO4.
Kalkulator Biochemiczny
Uniwersytet Warszawski
Biofizyka białek Białka - liniowe kopolimery złożone z aminokwasów
Agnieszka Jędrzejowska
Podstawy farmakoterapii cukrzycy
Białka Opracowano na podstawie:
Szymon Gruszczyński Dominki Szady Mateusz Konciak Norman Kominiarczyk.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Środki czystości i kosmetyki
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Joanna Orłowska Ina Bożymowska
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Alkohole polihydroksylowe
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Reakcje addycji elektrofilowej - addycja wodoru, - addycja halogenów - reguła Markownikowa - addycja halogenowodorów - addycja wody - katalityczne utlenianie.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Charakterystyka porównawcza hormonów
Budowa chemiczna organizmów
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Półacetale – hemiacetale i acetale
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Roztwory buforowe / mieszaniny buforowe / bufory
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
Kwasy nukleinowe Elementy składowe kwasów nukleinowych:
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
WODA.
WYKŁAD
Biologia Molekularna Białka
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
WYKŁAD
WYKŁAD
Zakład Biologii Molekularnej
WYKŁAD
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. V)
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
WYKŁAD
WYKŁAD
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. I)
Zapis prezentacji:

WYKŁAD 10 25.05.18

BIAŁKA

Acetylokoenzym A Metabolizm żywności ŻYWNOŚĆ TŁUSZCZE SACHARYDY BIAŁKA Kwasy tłuszczowe, glicerol Glukoza, inne cukry Aminokwasy -utlenianie glikoliza Acetylokoenzym A

Białka POLIPEPTYD + fragment niebiałkowy POLIPEPTYD Glikoproteiny Metaloproteiny Fosfoproteiny Lipoproteiny Nukleoproteiny POLIPEPTYD Aminokwasy połączone wiązaniami amidowymi (peptydowymi) i disiarczkowymi

20 aminokwasów białkowych Budowa białek 20 aminokwasów białkowych Neutralne: Phe, Ala, Leu, Ile, Met, Trp, Pro, Val Cys, Gly, Gln, Asn, Ser, Tyr, Thr Kwasowe: Asp, Glu Zasadowe: His, Arg, Lys L-aminokwas

Aminokwasy białkowe Yes Thiol Asn Trp Thioether

Jak powstaje wiązanie peptydowe?

Wiązanie peptydowe

Mostki disiarczkowe

Struktura III-rzędowa Budowa białek Struktura I-rzędowa Sekwencja aminokwasów Struktura II-rzędowa Struktura , -helisa Struktura III-rzędowa Konformacja cząsteczki Struktura IV-rzędowa Aglomeracja cząsteczek

Struktura pierwszorzędowa Struktura drugorzędowa Struktura trzeciorzędowa Struktura czwartorzędowa

Biologiczne funkcje białek Enzymy Hormony Białka zapasowe Białka budulcowe Białka transportujące Białka ochronne Białka kurczliwe Toksyny

Właściwości białek GLOBULARNE (rozpuszczalne w H2O) Lizozym Insulina Mioglobina FIBRYLARNE (nierozpuszczalne w H2O) Kolagen Elastyna Keratyna

Struktura białek globularnych Aminokwasy hydrofobowe – wewnątrz cząsteczki osłonięte przed kontaktem z wodą Aminokwasy hydrofilowe – na zewnątrz cząsteczki oraz w centrach katalitycznych enzymów Imidazol histydyny – donor lub akceptor protonu przy fizjologicznym pH (centra katalityczne enzymów) Grupy – CH2OH i CH2SH (seryna, cysteina) działają jako nukleofile podczas katalizy enzymatycznej

Denaturacja białek Rozerwanie wiązań stabilizujących strukturę II i III-rzędową – utrata aktywności biologicznej Struktura I-rzędowa pozostaje nienaruszona Czynniki powodujące denaturację: Podwyższona temperatura (60-70C) Niskie i wysokie pH Promieniowanie Ultradźwięki Detergenty Rozpuszczalniki organiczne Wysokie stężenie jonów

Skład aminokwasowy białek żywności Egzogenne Ile Zawartość 4-5% Wzorzec FAO 4% Pozostałe Arg 4-6% Leu Lys Met 7-9% 6-9% 1-3% 7% 5.5% Ala Asp+Asn 3-6% 9-12% Cys Phe Tyr 1-2% 3-4% Glu+Gln Gly Pro 17-33% 2-5% 4-10% Thr Trp Val His 4-7% 2-3% 1% 5% 2% Ser 4-8% }3.5% }6.0%

Reakcje białek podczas przetwarzania i przechowywania żywności Działanie podwyższonej temperatury Ekstremalne pH Obecność utleniaczy Obecność węglowodanów, lipidów

Obróbka termiczna i przemysłowe przetwarzanie powodują: Skutki korzystne: Ograniczenie psucia się Przedłużenie czasu przechowywania Efekty niekorzystne: Obniżenie wartości odżywczej Utrata właściwości funkcjonalnych Powstawanie produktów toksycznych Niekorzystne zmiany cech sensorycznych

Obróbka termiczna w temp. do 100C: Zmniejszenie rozpuszczalności białek globularnych Struktura pierwszorzędowa nienaruszona Inaktywacja enzymów Destrukcja toksyn i czynników przeciwżywieniowych Poprawa przyswajalności

Obróbka termiczna > 115C: Degradacja cysteiny i cystyny (powstaje H2S, (CH3)2S, kwas cysteinowy Reakcje deamidacji w resztach Asn i Gln (powstaje NH3, zmiana pI, kowalencyjne sieciowanie) W obecności tlenu – degradacja tryptofanu

Obróbka termiczna > 200C oraz zasadowe środowisko: Izomeryzacja (obniżenie przyswajalności i wartości odżywczej) Powstawanie cyklicznych pochodnych o działaniu mutagennym) Degradacja w środowisku zasadowymj (Arg, Cys, Ser, Thr, Lys)

Obróbka termiczna 200-300C Sieciowanie – grupy aminowe Lys i Arg reagują z karboksylowymi Glu i Asp (obniżenie przyswajalności, zmiany wł. funkcjonalnych) Powstawanie cyklicznych pochodnych o działaniu mutagennym, kancerogennym

Obróbka termiczna > 300C Fenyloimidazolopirydyna (PhIP) Metyloimidazolochinoksalina (MeIQx)