HISTORIA SADOWNICTWA OKIEM PSZCZOŁY

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
EWANGELIZACJA.
Advertisements

PSZCZOŁY.
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Witam, nazywam się Liwia Gaca.
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
TOLERANCJA EKOLOGICZNA
[Aleksander Dziedzic]
Chcę żyć ekologicznie.
Wyniki ankiety „Wpływ budowy oraz rozruchu Cementowni Ożarów na życie i środowisko naturalne w gminie Ożarów w oczach dziadków uczniów gimnazjum.”
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Czy oddychamy tym samym powietrzem co Maria Skłodowska-Curie..?
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Rolnictwo ekologiczne
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Dnia r. mieliśmy okazję przeprowadzić wywiad z panią Iwoną Ziętkiewicz, która prowadzi rodzinną spółkę a mianowicie sad wiśniowy. Nasze pytania.
‘‘ Eko-jabuszko w naszej Gminie Mstów ! ”
Gimnazjum im. Czesława Miłosza w Topoli Królewskiej
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Konkurs Czas na Zdrowie
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zdrowy styl życia.
Strefy ochronne w TPN DREWNO W LESIE OCHRONA ŚCISŁA OCHRONA CZYNNA
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
Szkodliwości w używaniu używek !!!
PSZCZOŁY ZACZYNAMY POKAZ.
PRYJACIELE LASU.
„Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las…”
W ZDROWYM CIELE, ZDROWY DUCH
,,Poznaj różnicę Arboretum – Las' '. Mogłoby się wydawać, że Arboretum i las są prawie identyczne, przede wszystkim dlatego, że na terenie obu z nich.
Kto jest przyjacielem lasu?
BAJKA O ZDROWYM TRYBIE ŻYCIA
PSZCZOŁY.
Opracowała: Aleksandra Wysocka
Michał Rogala Przyjaciele Lasu.
Kacper Sienkiewicz. Brak lasu, a co za tym idzie, brak kontaktu człowieka z leśnym środowiskiem w ogromnym stopniu ogranicza możliwość wypoczynku fizycznego.
Kto jest przyjacielem lasu?
Kto jest przyjacielem lasu
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Rola ogrodów botanicznych w ochronie różnorodności biologicznej
Owady – pożyteczne czy szkodliwe?
WARTOŚCI ODŻYWCZE WARZYW I OWOCÓW
Dziura ozonowa.
„Migracje w naszym obszarze- przeszłość i teraźniejszość” Migracje mniejszości Żydowskiej na teren Łodzi Agata Szafrańska.
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
2.50.Łańcuchy pokarmowe w biocenozach
Ekologia wokół nas..
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Ciemna strona GMO.
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
NIE TRAĆ CZASU NA UŻYWKI-ŻYJ ZDROWO!!!
Żywność ekologiczna.
„Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne”
Departament Zrównoważonego Rozwoju Biuro Ochrony Przyrody i Klimatu
Stymulator rozwoju owoców
Zdrowie na wyciągnięcie ręki!
Kwas askorbinowy .
Grupa Projektowa Ananasy z szóstej klasy
Zapis prezentacji:

HISTORIA SADOWNICTWA OKIEM PSZCZOŁY Prezentacja powstała w ramach ogólnopolskiego Projektu TRADYCYJNY SAD.

Witajcie. Mówią na mnie pszczółka Basia Witajcie! Mówią na mnie pszczółka Basia. Przychodzę tu do Was z moimi zaprzyjaźnionymi towarzyszami, by przybliżyć Wam historię dawnego sadownictwa. Zatem zaczynajmy!

Czy pamiętacie jeszcze stare, tradycyjne sady Czy pamiętacie jeszcze stare, tradycyjne sady? Dawne sady były piękne, wysokie i miały rozłożyste drzewa. Dawały owoce, żywiły pszczoły, ozdabiały krajobraz. Teraz tego piękna jest już coraz mniej. Sady tradycyjnie otaczające wiejskie gospodarstwa giną pod ostrzem piły. Powodów jest kilka, ale podstawowym powodem jest wiek drzew i zmiana gustów mieszkańców wsi. 

A oto miejsce, które niegdyś było moim mieszkaniem A oto miejsce, które niegdyś było moim mieszkaniem. Dawniej pszczoły były hodowane w ulach o gniazdach nierozerwalnych. Z biegiem czasu, zaszła konieczna potrzeba kierowania pszczołami, a główną rolę w danym razie odegrał ul.

Jak zmieniło się sadownictwo? W ostatnich pięćdziesięciu latach wyginęło ponad 80% stanu drzew starych odmian. Wyginęły, bo nastała moda na sady produkcyjne = towarowe = przemysłowe, czyli wytwarzanie jak największej ilości owoców na sprzedaż.

Jak wyglądały więc drzewa kiedyś? Dawne jabłonie były znacznie większe i okazalsze. Ich owoce pomimo, że mniejsze, to zawierały więcej wartości odżywczych. Niekiedy te mniejsze, poobijane mogą okazać się zdrowsze od tych dużych, jędrnych i błyszczących.

Wiecie co jest głównym powodem śmierci wielu z nas? Są to działania przedstawione na rysunku obok. To właśnie na w skutek oprysków owoce tracą na wartości. Substancje chemiczne, sztuczne preparaty powodują sztuczny wzrost owoców, a zarazem naszą śmierć.

ZAGROŻENIA Pestycydy stosowane jako środki ochronny roślin nie pozostają bez wpływu również na życie i zdrowie nas wszystkich, nie tylko nas pszczółek. Zdarzają się zatrucia wśród osób, które pracują przy opryskach, włącznie z przypadkami śmiertelnymi. Zdarza się, że producenci nie znają umiaru, stosując takie dawki oprysków, że plony powodują zatrucia u ludzi.

RÓŻNICE DAWNIEJ AKTUALNIE

Innym ujemnym skutkiem masowego stosowania pestycydów jest uodpornienie się nieporządanych szkodników na trucizny.  Pestycydy trafiają do gleby. Zmiany zachodzące w glebie są długotrwałe i mało zauważalne, wiadomo jednak, że pestycydy mogą jakość plonu Niszczą one także wszystkie organizmy (pożyteczne) bytujące na danym obszarze. W niektórych przypadkach może nastąpić przerwanie łańcucha pokarmowego dla wrogów naturalnych szkodnika. 

W produkcji ekologicznej nawożenie powinno pokrywać potrzeby pokarmowe roślin i zwiększać zawartość składników mineralnych w formie zapasowej. Ważne jest by w glebie przyswajalne składniki mineralne występowały w odpowiednich proporcjach. Od tego będzie zależało zrównoważone odżywianie drzew, a w konsekwencji ich dobry wzrost i plonowanie.

A oto mój kuzyn. Podobny, prawda? Niech nie zmyli Was jednak wygląd. Jest to murarka ogrodowa, przez którą jestem niekiedy zastępowana. Ogrodnicy robią to, z powodu naszego masowego wymierania. Są jednak mniej efektowne niż my. Zasadniczą różnicą jest to, że nie produkują miodu.

Wyróżniamy kilka odmian starych jabłoni. Oto niektóre z nich: Kronselska Antonówka  Kosztela

Dążymy do tego, aby nie zaginęła tradycja starych drzew owocowych, które przez stulecia były podstawą funkcjonowania społeczności polskiej i żeby zwiększyć pulę genetyczną drzew owocowych. Stare drzewa rosną powoli, ale owocują przez lata. Jeszcze dziś możemy znaleźć 100–letnie jabłonki w dobrym stanie. I stąd w naszym projekcie wciąż przewija się słowo „tradycja”. Tradycja to działanie czasu, inna perspektywa patrzenia na drzewa w środowisku przyrodniczym.  

Zachęcamy więc wszystkich chętnych do współpracy z nami. Wystarczy, że nie będziecie obojętni na to co We współczesnych czasach dzieje się z przyrodą, będziecie dążyć Do zmian. Przyłączcie się do nas. Gwarantujemy dobrą Zabawę, połączoną z satysfakcją. Nikt z Was nie pożałuje!

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ! Wykonały: Karina Pluta Karolina Mroczek Aleksandra Stawiarska