Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Podstawowe składniki odżywcze Cukry Białka Węglowodany Sole Mineralne Tłuszcze Witaminy Woda
Składniki odżywcze pełnią trzy funkcje w organizmie Budulcową Energetyczną Regulująca
W skład wartości energetycznych wchodzą : - Węglowodany -Tłuszcze
Węglowodany
Węglowodany są to związki organiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe i karbonyzowe .
Funkcje węglowodanów Energetyczna Budulcowa Regulacyjna Zapasowa Transportowa Wodno-elektrolitowa
Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na : Cukry proste Oligosaharydy (disaharydy, trisaharydy) Wielocukry (polisaharydy)
Produkty węglowodanowe Pokarmy pełnoziarniste -owies, ryż Owoce- morele, gruszki Warzywa- bataty, marchew Rośliny strączkowe- fasola, groch
KONIEC by: Bartek Pniewski