„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!” Odżywianie – proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce. Pobrany pokarm jest wykorzystywany przez organizm jako materiał budulcowy, energetyczny, zapasowy i regulatorowy.
Pokarm jako źródło energii. Człowiek spożywa produkty pokarmowe, które mają określoną wartość energetyczną, tzn., że organizm może z nich uzyskać określoną ilość energii. Wyróżniamy następujące składniki pokarmowe: - białka - cukry - tłuszcze - wodę - sole mineralne - witaminy
Do czego służą poszczególne składniki pokarmowe i w jakich są produktach? Białka są składnikiem niezbędnym do budowy organizmu. Znajdują się w: mleku, rybach, mięsie i fasoli. Sole mineralne są składnikiem budulcowym – budują kości i zęby. Znajdują się w owocach , warzywach, mleku, rybach i grzybach. Cukrów dostarczasz organizmowi spożywając produkty mączne. Dzięki nim uzyskujesz energię.
Do czego służą poszczególne składniki pokarmowe i w jakich są produktach? (c.d.) Tłuszcze są głównym źródłem energii potrzebnej do ogrzania ciała i utrzymania stałej jego temperatury. Zawarte są w: mięsie, wędlinie i maśle. Witaminy mają bardzo duże znaczenie dla organizmu. Te, które są zawarte w pokarmach są lepiej przyswajane przez organizm, niż te w postaci tabletek. Należy więc spożywać pokarmy bogate w witaminy.
Na czym polega prawidłowe odżywianie się? Prawidłowe odżywianie się polega na dostarczaniu organizmowi różnorodnych składników pokarmowych w odpowiedniej ilości, zgodnie z jego zapotrzebowaniem. Zależne jest to od rodzaju wykonywanej pracy, pory roku, stanu zdrowia i wieku.
Piramida żywienia
Opracowała Kinga W.